بررسی مقادیر سرب در نمونه های وارداتی چای سیاه و سبز Camellia sinensis L) ( و تعیین عامل زمان دم کردن نمونه ها در کاهش سمیت
|
نیلوفر احسانی 1، پریسا زیارتی2 ، مریم سلامی3 |
1- دانشجوی دکتری علوم و مهندسی صنایع غذایی گرایش مهندسی صنایع غذایی، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران ، niloufarehsani@yahoo.com 2- عضو هیات علمی گروه شیمی دارویی، دانشکده داروسازی و علوم دارویی، علوم پزشکی تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران 3- دانشیار، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده مهندسی و فناوری کشاورزی، پردیس کشاورزی، دانشگاه تهران، تهران، ایران |
|
چکیده: (2192 مشاهده) |
سابقه و هدف: امروزه چای بعد از آب آشامیدنی، سالمترین و پرمصرفترین نوشابه در سطح جهان به شمار میآید. ترکیبات مفید در چای مانند فلوراید، کافئین و مواد معدنی ضروری و از طرفی دیگر فلزات سنگین و سمی اثرات نامطلوب بر روی انسان دارند. هدف از این مطالعه، سنجش میزان سرب در نمونههای چای سبز و سیاه وارداتی و بررسی عامل زمان دمکردن در آزاد شدن سرب بود.
روش بررسی: در این تحقیق فلز سنگین سرب در 450 نمونه از چای سبز و سیاه وارداتی و دمکرده نوشیدنی هر دو چای در سه زمان 5، 10 و 15 دقیقه مورد بررسی و آنالیز دادهها با نرم افزار 22.SPSS و آزمون ANOVA انجام شد. آماده سازی نمونهها، توسط نیتریک اسید غلیظ و هیدروکلریدریک اسید غلیظ به روش هضم مرطوب انجام شد و میزان سرب با دستگاه اسپکترفوتومتری جذب اتمی کورهگرافیتی آنالیز گردید.
یافته ها: نتایج حاصل نشان داد که در دمکرده نمونههای چای سیاه و سبز خشک، مقدار سرب کمتر از حد مجاز نمونه چای خشک (1ppm) و همچنین مقدارش در دمکرده چای در دقیقه 15 بالاتر از دقیقه 10 و آن نیز بالاتر از دقیقه5 شد.
نتیجه گیری: مقدار سرب در دمکرده انواع چای پایینتر از نمونههای خشک بود. بهترین زمان برای دمکردن چای مدت زمان 5دقیقه است که میزان سرب در کمترین مقدار خواهد بود و ویژگیهای ارگانولپتیک از لحاظ عطر و طعم بهترین شرایط را دارد. |
|
واژههای کلیدی: کلید واژه: فلزات سنگین، سرب، عناصر ضروری، چای خشک، نوشیدنی و دم کرده چای |
|
متن کامل [PDF 445 kb]
(1309 دریافت)
|
نيمه آزمايشي : تجربي |
موضوع مقاله:
علوم تغذيه دریافت: 1399/2/15 | پذیرش: 1399/7/29 | انتشار: 1400/4/1
|
|
|
|