:: دوره 30، شماره 4 - ( زمستان 1399 ) ::
جلد 30 شماره 4 صفحات 431-425 برگشت به فهرست نسخه ها
اعتبار سنجی روش و اندازه‌گیری کافئین موجود در نوشیدنی‌های بازار ایران به وسیله کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا
حمیده شریفی دارانی1 ، پریسا زیارتی2 ، محبوبه طاهرخانی3 ، سیده زهرا موسوی 4
1- دانش آموخته دکتری داروسازی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران، تهران، ایران
2- مرکز تحقیقات علوم تغذیه و صنایع غذایی، دانشکده داروسازی و علوم دارویی، علوم پزشکی تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران ، استادیار، گروه شیمی دارویی، دانشکده داروسازی و علوم دارویی، علوم پزشکی تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
3- استادیار، گروه شیمی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تاکستان، تاکستان، ایران
4- دانشیار سم شناسی، گروه فارماکولوژی- سم شناسی، دانشکده داروسازی و علوم دارویی، علوم پزشکی تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران ، mosavi50@yahoo.com
چکیده:   (2374 مشاهده)
سابقه و هدف: نوشیدنی‏های انرژی‏زا و حاوی کافئین از جمله نوشیدنی‏های رایج توسط ورزشکاران و عموم مردم هستند که فوایدی نظیر فراهم کردن سریع انرژی، کاهش خسـتگی و ایجاد هوشیاری دارند، اما می‏توانند منجر به عوارض جدی در افراد بیمار، به ویژه مبتلایان به بیماری­های روانـی، قلبی و عروقی، سرطان و کلیوی شوند. هدف این مطالعه معتبرسازی روش آنالیز کمی و تعیین سطح کافئین نوشیدنی‏های موجود در سطح شهر تهران با استفاده از دستگاه HPLC (کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا) بود.
روش بررسی: در این مطالعه، ابتدا معتبرسازی روش HPLC با استفاده از استاندارد نمونه انجام گرفت. سپس میزان کافئین موجود در 10 نمونه از نوشیدنی­ها بررسی شد. 
یافته­ها: منحنی کالیبراسیون برای استاندارد کافئین در محدوده ppm200-2 خطی و ضریب همبستگی آن 997/0 بود. با بررسی انجام شده حدود تعیین مقدار ( (LOQ mg/mL65/44 و حدود شناسایی (LOD)mg/mL  39/13محاسبه شد. پس از اعتبارسنجی روش، 10 نمونه نوشیدنی جمع آوری شده از سطح شهر تهران از نظر میزان کافئین مورد آزمایش قرار گرفت که میزان کافئین این نمونه­ها کمتر از حد استاندارد بود.
نتیجه­گیری: این روش در اندازه گیری کافئین نوشیدنی­ها از دقت و کارایی لازم برخوردار است و مقایسه نتایج حاصل با استانداردهای بین المللی نشان می­دهد که میزان کافئین این نوشیدنی‏ها پایین­تر از حد استاندارد است. با توجه به افزایش مصرف این نوشیدنی­ها در کشور، اندازه‏گیری میزان کافئین در مقاطع زمانی مختلف امری ضروری محسوب می‏شود.
واژه‌های کلیدی: نوشیدنی کافئین‌دار، کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا، تعیین مقدار، اعتبارسنجی
متن کامل [PDF 450 kb]   (2835 دریافت)    
نيمه آزمايشي : تجربي | موضوع مقاله: داروسازي
دریافت: 1398/7/22 | پذیرش: 1398/10/23 | انتشار: 1399/9/30



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 30، شماره 4 - ( زمستان 1399 ) برگشت به فهرست نسخه ها