:: دوره 19، شماره 4 - ( زمستان 1388 ) ::
جلد 19 شماره 4 صفحات 245-236 برگشت به فهرست نسخه ها
مقایسه تاثیر روش حساسیت زدایی توام با حرکات چشم و پردازش مجدد (EMDR) با درمان شناختی ـ رفتاری (CBT) در درمان اختلال استرس
محمد نریمانی 1، سوران رجبی
1- ، narimani@uma.ac.ir
چکیده:   (37511 مشاهده)
سابقه و هدف: با توجه به ماهیت علامت محوربودن درمان دارویی، از روش های درمانی حساسیت زدایی توام با حرکات چشم و پردازش مجدد (EMDR) و شناختی- رفتاری (CBT) در درمان اختلال استرس پس از ضربه (PTSD) استفاده می شود. هدف این مطالعه بررسی تفاوت تاثیر دو روش درمانی EMDR و CBT در اختلال استرس است.
روش بررسی: در این مطالعه مورد شاهدی 51 رزمنده مبتلا به PTSD بستری در بیمارستان ایثار اردبیل یا ساکن در شهر اردبیل به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند و به صورت تصادفی به سه گروه تقسیم شدند.روش مطالعه، آزمایشی گسترش یافته و طرح تحقیق از نوع پیش آزمون ـ پس آزمون چندگروهی بود. ابزارهای مورد استفاده شامل آزمون خاطره های آزاردهنده، مقیاس براشفتگی ذهنی، مقیاس شناخت واره های مثبت و مقیاس اضطراب و افسردگی بیمارستانی بود.
یافته ها: روش های درمانی EMDR و CBT باعث کاهش معنی داری در متغیرهای خاطره های آزاردهنده، اضطراب و افسردگی و برآشفتگی ذهنی شد و میزان اعتماد به شناخت واره مثبت به طور معنی داری افزایش یافت. روش درمانی EMDR در مقایسه با CBT در کاهش علایم PTSD رزمندگان ایرانی موثرتر بود، با این وجود هر دو روش در کاهش علایم این اختلال موثر بودند.
نتیجه گیری: با توجه به اثر درمانی EMDR و CBT در درمان PTSD، پیشنهاد می شود به منظور پیشگیری و کاهش علایم اختلال استرس پس از سانحه جنگ در رزمندگان ایرانی از روش های درمانی فوق در مراکز درمانی استفاده شود.
واژه‌های کلیدی: خاطره های آزاردهنده، اضطراب، افسردگی، برآشفتگی ذهنی، شناخت واره مثبت، EMDR، درمان شناختی رفتاری، PTSD
متن کامل [PDF 819 kb]   (11105 دریافت)    
موضوع مقاله: اپيدميولوژي
دریافت: 1385/6/15 | انتشار: 1388/9/24


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 19، شماره 4 - ( زمستان 1388 ) برگشت به فهرست نسخه ها