هدف : دراین مطالعه اندازه گیری عوامل متعددی که روی نتایج حاصل از روش کالریمتری اندازه گیری هموگلوبینی (HbA1c) A1c اثر دارند ، مورد بررسی قرارگرفته است . هموگلوبین (HbA1c) A1c به عنوان بخش اصلی هموگلوبین گلیکوزیله درگردش خون قابل اعتمادترین روش ارزیابی درمان هیپرگلیسمی درمبتلایان به دیابت می باشد. روش بررسی: روش کالریمتری اندازه گیری HbA1c براساس آزادسازی گلوکز اتصال یافته به هموگلوبین درحرارت جوش به شکل 5- هیدروکسی متیل فورفورال (5HMF) و اندازه گیری آن دریک واکنش رنگی با اسید تیوباربیتوریک (TBA) می باشد.این روش تحت تأثیر متغیرهای مختلفی قراردارد. نتایج : مطالعه حاضرنشــان دادکه محلول TBA برای مدت 1 ماه حداقل در4 درجه سانتی گراد پایدار می باشد.اما کاهش زمان جوش از 5 ساعت به 1ساعت شدت رنگ حاصل را تا 42% کاهش می دهد.به همین ترتیب ، کاهش زمان ودرجه حرارت انجام دادن واکنش رنگی به ترتیب از 40 دقیقه به 15 دقیقه واز 50 درجه سانتی گراد به 25 درجه سانتی گراد موجب کاهش 29% و63% در شدت رنگ می شود. علاوه برآن ، رنگ حاصل درحرارت اتاق ناپایدار بوده وظرف 40 دقیقه تا 53% کاهش می یابد. نتیجه گیری : براساس نتایج به دست آمده برای اندازه گیری HbA1c باروش کالریمتری ، استفاده از5 ساعت حرارت جوش ، واکنش رنگ زایی به مدت 40 دقیقه درحرارت 50 درجه سانتی گراد وخواندن سریع جذب نوری توصیه می گردد.
R . Mohammadi Ph.D, M.Sheikhzadeh B.S, V.Norouzi B.S. Evaluation of a Colorimetric Method in Glycated Hemoglobin measurment. MEDICAL SCIENCES 2004; 14 (1) :29-34 URL: http://tmuj.iautmu.ac.ir/article-1-239-fa.html
محمدی رضا ، شیخ زاده مریم ، نوروزی وجیهه . ارزیابی متغیرهای اندازه گیری هموگلوبین گلیکوزیله با روش کالریمتری. فصلنامه علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی تهران. 1383; 14 (1) :29-34