فصلنامه علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد پزشکی تهران- راهنمای نگارش مقاله
راهنمای نویسندگان

حذف تصاویر و رنگ‌ها
                                                                             به نام آنکه جان را فکرت آموخت
 مجله علوم پزشکی دانشگاه آزاداسلامی با هدف ارتقاء سطح دانش اساتید، پژوهشگران , پزشکان , دستیاران و دانشجویان پزشکی وآگاه ساختن آنها به فن آوری- های جدید وبرخی از تحولات ودگرگونی های علم پزشکی , درحیطه های مربوط به علوم پایه  , بالینی وبهداشتی به صورت فصلنامه وبه زبان فارسی انتشار می یابد.
 انواع مقالات موردپذیرش عبارتنداز: مقالات پژوهشی اصیل (Original Research Article) , مقالات مروری (Reviwe Article) که از اشخاص مجرب وصاحب نظر در موضوع مربوطه درصورتی که تعدادی از منابع وتجارب شخصی درمقاله به کاررفته باشد , پذیرفته خواهد شد, گزارش موردی (Case Report) که باید تاحدامکان از نوادر علوم پزشکی یا عوارض بسیارکمیاب بیماری های شایع باشد.
هرنوع تضاد منافع و یا کمک مالی در انجام تحقیق میبایست ذکر شود.
ملاحظات اخلاقی مطالعاتی که نیاز به بررسی کمیته اخلاق دارند با شماره تاییدیه کمیته اخلاق قابل ثبت و داوری خواهند بود.
  « راهنمای نویسندگان »

مقررات مربوط به منع انتشار دوباره یک مطلب

  • مقاله ارسالی به دفتر نشریه نباید قبلا در نشریه فارسی زبان دیگری چاپ شده باشد. همچنین بطور همزمان نباید تحت بررسی توسط مجله دیگری  باشد و پس از ارایه مقاله به دفتر مجله« علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی » برای بررسی و چاپ به نشریه دیگری ارسال نشود مگر اینکه از سوی دفتر نشریه جوابیه ای مبنی بر رد چاپ مقاله دریافت نموده یا طی سه ماه هیچ پاسخی از سوی دفتر مجله دریافت نگردد.
  • چنانچه مقاله قبلا در مجله علمی غیر فارسی زبان دیگری در داخل یا خارج از کشور به چاپ رسیده است (به جز به شکل چکیده یا بعنوان بخشی از سخنرانی منتشر شده یا ارایه شده در همایش و سمینارهای علمی،مقاله مروری یا پایان نامه) لازم است نویسنده مسئول مکاتبات ،موضوع را کتبا" به سردبیر اطلاع داده و نسخه ای از مقاله چاپ شده را به همراه موافقت نامه چاپ مجدد مقاله که از ناشر اول اخذ نموده ، ضمیمه نماید. در صورت پذیرفته شدن مقاله برای چاپ، این موضوع در قسمت زیر نویس صفحه عنوان مقاله ، به اطلاع خوانندگان مجله علوم پزشکی دانشگاه آزاد خواهد رسید و محل انتشار اول آن نیز اعلام می شود.
  • در صورتی که خلاصه مقاله در مجموعه مقالات یک همایش یا سمینار به چاپ رسیده باشد، مقاله کاملی که برای چاپ مجدد ارسال می شود ،لازم است حداقل دو برابر خلاصه مقاله و با تعداد بیشتری از خلاصه مقاله، دارای جدول و نمودار باشد.
  • اعلام اولیه اطلاعات علمی (معمولا در رسانه های عمومی) مقاله ای که پذیرفته شده ولی هنوز به چاپ نرسیده است ، مخالف سیاست های این نشریه می باشد. در موارد محدود و تنها با هماهنگی سردبیر ممکن است آشکارسازی اولیه اطلاعات ، قابل قبول باشد مثلا اگر فوریت در بهداشت عمومی مطرح باشد و مسئولین مربوطه ، این کار را تایید کرده باشند.
تعارض در منافع
     برای جلوگیری از تعارض در منافع (Conflict of Interest)  ، در مطالعات چند مرکزی، توافق نامه محققین مراکز، ضمیمه مقاله ارسال شود. در مطالعاتی که از طرف شرکت های خصوصی حمایت می شوند ، مفاد توافق نامه، اعلام شوند.
محافظت از حق بیماران
     اطلاعات هویتی نباید در نوشته ها، عکس ها و شجره نامه ها منعکس شود مگر آنکه برای مقاصد علمی ضروری باشد و بیمار (یا والدین یا قیم او) رضایت نامه  آگاهانه را برای انتشار بصورت کتبی امضا نماید. دراین ارتباط کد حفاظت از آزمودنی های انسانی که برگرفته از بیانیه هلسینکی است باید مورد توجه قرارگیرد.
روش های ارسال مقاله
  • ارسال مقاله از بخش Online Submission وب سایت مجله ؛
  • ارسال مقاله از طریق پست الکترونیک مجله 
 نکات مهم
  • چنانچه مقاله ارسالی از ساختار مندرج در این دستورالعمل به طور کامل تبعیت ننماید ، قبل ازمطرح شدن در جلسه هیئت تحریریه و تعیین داور، به نویسنده عودت داده خواهد شد تا پس از مطابقت متن مقاله با این ساختار ، مجددا ارسال و مورد بررسی قرار گیرد.
  • مقاله را با استفاده از نرم افزار Microsoft Word  ، تایپ نموده و فایل آن را به همراه فرم تهدنامه نویسندگان (موافقت نامه و اگذاری حق چاپ و نشر مقاله ) که توسط نویسنده مسئول تکمیل شده و به امضاء کلیه  نویسندگان رسیده ؛ به دفتر نشریه ارسال فرمائید. این فرم را می توانید از طریق وب سایت دریافت نمائید .در غیر این صورت از طریق تلفن و یا پست الکترونیک با دفتر مجله تماس حاصل فرمائید تا فرم برای شما ارسال شود.
  • کلیه مقالاتی که نوع مطالعه آنها کارآزمایی بالینی می باشند، می بایست مجوز IRCT (ثبت کارآزمایی بالینی)، در زمان ارسال به همراه مقاله باشد.
 بخش های مختلف مقاله پژوهشی اصیل  :
  ۱-   صفحه اول یا صفحه عنوان: شامل عنوان کامل مقاله، نام مؤلفین، سمت ومرتبه علمی(به فارسی وانگلیسی )، محل خدمت ( بخش، بیمارستان، دانشکده، دانشگاه و شهر و یا محل اشتغال مؤلف یا مؤلفین) , آدرس کامل پستی مؤلفین( به فارسی و انگلیسی)، آدرس پست الکترونیک و شماره تلفن ثابت و همراه (مولف مسئول) .
 ۲-  صفحه دوم یا صفحه چکیده : شامل خلاصه و کلمات کلیدی(Key words) که ساختار آن به شرح زیراست:
     در صفحه دوم باید خلاصه مقاله به صورت فارسی و انگلیسی (حداکثر ۲۵۰ واژه) تایپ شود. خلاصه باید شامل ۴ بخش سابقه و اهداف، روش بررسی، یافته ها (نتایج) و بحث باشد. مؤلفین در ذیل خلاصه باید۳ الی۱۰کلید واژه یا عبارت کوتاه ارایه و شناسایی کنندتا به تهیه کنندگان ایندکس(واژه یاب)کمک شود مقاله را اندکس کنند.واژه های فهرست Mesh (عناوین مباحث پزشکی) درایندکس مدیکوس باید استفاده شود. اگر واژه های مناسبی از  Mesh هنوز برای واژه های تازه معرفی شده وجود ندارد، می توان ازواژه های جدید استفاده کرد.
  ۳-  صفحه سوم یا صفحات متن: شامل مقدمه، مواد و روش ها، یافته ها (نتایج)، و بحث به شرح زیرمی باشد :
     ۳-۱-  مقدمه:
     پس از آوردن سابقه مختصر علمی ، هدف مقاله بیان شود و منطق تحقیق یا مشاهده به طور خلاصه اعلام گردد. تنهامراجع کاملاً مرتبط ذکر شودو داده ها یا نتیجه گیری های کار گزارش نشود.
     ۳-۲- روش ها:
     جامعه مورد بررسی و نحوه نمونه گیری به وضوح بیان شود. سن، جنسیت و سایر مشخصه های مهم مشخص شوند. روش ها، وسیله و اقدامات با توضیح کافی بیان شود در حدی که سایر محققین بتوانند نتایج را بررسی و بازیابی کنند و یا در صورت تمایل پژوهش را به طور کامل تکرار نمایند. همه داروها و مواد  شیمیایی استفاده شده مشخص شده، از جمله نام ژنریک، دوز و طریقه مصرف بیان شود. گزارش کارآزمایی های بالینی تصادفی شده باید اطلاعاتی راجع به همه عناصر مهم تحقیق ارایه کند، از جمله پروتکل تحقیق, تعیین نوع مداخلات و روش کورکردن تحقیق .
     ۳-۳- رعایت اصول اخلاقی:
-  نام بیمار ذکر نشود.
-  در صورت درج تصویر، چشم بیمار پوشانده شود و رضایت‌نامه دریافت گردد.
-  در صورت کار با حیوانات آزمایشگاهی قوانین مراقبت و استفاده از حیوانات آزمایشگاهی رعایت شود.
-  رعایت Copyright در ارایه اطلاعات از سایر منابع. مثلاً در زیرنویس تصویری که از یک منبع دیگر برگرفته شده باید کسب اجازه در ارایه تصویر مذکور از صاحب حقیقی یا حقوقی آن عنوان گردد.
-  برای مطالعاتی که نیاز به مجوز کمیته اخلاق پزشکی می‌باشد؛ لازم است مجوز مذکور قبل از انجام مطالعه، اخذ شده باشد و این موضوع در مقاله مورد اشاره قرار گیرد.
-  ثبت مطالعات کارآزمایی بالینی قبل از انتشار در نشریات و قبل از شروع به کار در کمیته کشوری ثبت کارآزمایی بالینی الزامی می‌باشد.
     ۳-۴- روش آماری: این روش ها باید با جزئیات کافی بیان شوند تا خواننده بتواند نتایج مقاله را آزمون کند. اشاره به نرم افزار مورد استفاده ضروری است ولی کافی نمی باشد.برای هر یک از متغیرهای تحقیق، آزمون آماری به کار گرفته شده قید شود. سعی شود از میانگین، میانه، انحراف معیار و فواصل اطمینان برای نشان دادن نتایج پژوهش  استفاده گردد.
      ۳-۵- یافته ها یا نتایج:
         نتایج با ترتیب منطقی در متن، جداول و نمودارها، تصاویر و اشکال ارایه گردند. در مطالعات تحلیلی و کارآزمایی بالینی ابتدا با مقایسه خصوصیات دو گروه شاهد و مورد  (تجربی) پرداخته شود و سپس داده های پژوهش آورده شود. داده های جدول، نمودارها و تصاویر در متن مجدداً تکرار نشود. داده ها باید فقط به یک صورت جدول یا نمودار ارایه شوند. روش های بررسی و بحث و نتیجه گیری در این بخش آورده نشوند.
       ۳-۶- بحث:
          در پارگراف اول این بخش یافته های مهم که سؤالات تحقیق را پاسخ داده است آورده شوند. بر جنبه های مهم و تازه تحقیق و نتیجه گیری حاصل از آن تأکید گردد. داده هایا مطالب دیگر متعلق به بخش مقدمه یا نتایج تکرار نشوند. در قسمت بحث، تعابیر یافته ها و محدودیت آنها بیان گردند، مشاهدات به تحقیق های مرتبط دیگر ارتباط داده شده، علل تفاوت با یافته های دیگران تحلیل شوند. نتیجه گیری با اهداف تحقیق مرتبط گردند اما از اظهارات نامشخص و نتیجه گیری هایی که داده ها کاملاً آنها راپشتیبانی نمی کنند اجتناب شود. فرضیه های جدید در صورت لزوم بیان گشته و توصیه ها در انتهای بحث بیایند.
         ۳-۷- تشکر و قدر دانی:
        در یک صفحه مجزا تشکر و سپاسگزاری از افراد و مؤسسات را بیاورند.
 
        ۳-۸- مراجع و منابع:
           مراجع باید به نظم وترتیب متوالی به ترتیب اشاره درمتن، شماره گذاری شوند(شیوه ونکور).توجه خاص به نقطه گذاری و فاصله گذاری بین کلمات و حروف در هنگام تهیه فهرست منابع ،ضروری است. مراجعی که انتشارآنها درمجلات پذیرفته شده اما هنوز منتشر نشده اند, باید باعنوان«زیرچاپ» نام برده شوند.دراین موارد لازم است نسخه ای از نامه پذیرش مقاله  برای چاپ ضمیمه گردد.مقالاتی که به مجله ارایه شده ولی هنوز پذیرفته نشده است , قابل ذکر بعنوان منبع نمی باشند.در صورتی که تنها خلاصه مقاله  مورداستفاده قرارگرفته است، کلمه [abstract] در انتهای منبع درج شود.لازم است فهرست منابع ،با دقت و دقیقا مطابق با الگوی مثال های زیر تهیه شود:
       مقاله استاندارد نشریات:
    شش مؤلف اول را نام برده و سپس عبارت « و همکاران» را ذکر کنند. آنگاه عنوان مقاله، عناوین خلاصه شده مجله، سال انتشار، شماره مجله وصفحات و آخر مقاله آورده شود. توجه خاص به نقطه گذاری در نوشتن مراجع ضروری است. در صورتی که تنها خلاصه مقاله مورد استفاده بوده است باید عبارت [abstract]  یا [چکیده] در انتهای مراجع آورده شود.
            مقاله انگلیسی:
Parkin DM, Clayton D, Black RJ, Masuyer E, Friedl HP, lvanov E, et al. Childhood leukaemia in Europe after Chernobyl: ۵ year follow-up Br J Cancer ۱۹۹۶; ۷۳: ۱۰۰۶-۱۲.
            مقاله  فارسی:
                  لازم است با مراجعه به چکیده انگلیسی مقاله فارسی، مشخصات مقاله مشابه مثال فوق به انگلیسی درج شود به عبارتی منابع فارسی می بایست به انگلیسی ترجمه شوند و طبق فرمت آنها تنظیم گردند. در انتهای مشخصات مقاله در داخل پرانتز عبارت (Full Text in Persian) درج گردد.
           مقاله غیر انگلیسی و غیر فارسی:
Ryder TE, Haukeland EA, Solhaug JH. Bilateral infrapatellar Seneruptur hostidligere frisk kvinne. Tidsskr Nor Laegeforen ۱۹۹۶; ۱۰۲ Suppl ۱: ۲۷۵-۸۲.
  ضمیمه مجله:
Shen HM, Zhang QF, Risk assessment of nickel carcinogenicity and occupational lung cancer. Environ Health Perspect ۱۹۹۴; ۱۰۲ Suppl ۱; ۲۷۵-۸۲.
  کتاب ها و سایر منابع منوگراف:
           کتاب انگلیسی:
Norman IJ, Redfern SJ, editors. Mental health care for elderly people. New York: Churchill Livingstone; ۱۹۹۶.
                         توضیح: اگر تعداد نویسندگان کتاب کمتر از ۶ نفر باشد نام کلیه نویسندگان اعلام گردد. اگر تعداد آنها بیش از ۶ نفر باشد
                         پس از درج نام نویسنده ششم از عبارت et al    استفاده شود.
           کتاب فارسی:
                 کتب فارسی نیز باید به انگلیسی ترجمه شوند و مشخصات کتب فارسی نیز مشابه مثال فوق به انگلیسی درج گردد (بطور معمول مشخصات انگلیسی کتب فارسی در پشت جلد کتاب درج می شود). در انتهای مشخصات کتاب در داخل پرانتز عبارت (Text in Persian) درج گردد.
  • پایان نامه :
          پایان نامه انگلیسی:
Kaplan Sj. Post-hospital Home Health Care: the Elderly Access and Utilization (Dissertation). St Louis (MO): Washington University; ۱۹۹۵.
                                                                                                                                                              
          پایان نامه فارسی:
               لازم است مشخصات پایان نامه فارسی مشابه مثال فوق به انگلیسی درج گردد. در انتهای مشخصات پایان نامه در داخل پرانتز عبارت (Text in Persian) درج گردد.
  • هیچ مؤلفی داده نشده باشد. (گروه مؤلفین):                                                                            Cancer in South Africa[editorial]. S Afr Med J ۱۹۹۴; ۸۴:۱۵.                                                                                                  
  • سازمان به عنوان مولف وناشر:                             Institute of Medicine (US). Looking at the future of the Medicaid program. Washing tin: The Institute; ۱۹۹۲. مطالب کنفرانس:
Kimura J, Shibasaki H, editors.Recent advances in clinical neurophysiology. Proceedings of the ۱۰th International Congress of EMG and Clinical Neurophsiology; ۱۹۹۵ Oct ۱۵-۱۹; Kyoto, Japan. Amsterdam: Elsevier; ۱۹۹۶.
مقاله نشریه در نسخه الکترونیک:
Morse SS. Factors in the emergence of infectious diseases. Emerg Infect Dis [serial online] ۱۹۹۵ Jan-Mar [cited ۱۳۳۶ Jum ۵]; ۱(۱): [۲۴ screens]. Available from: URL: http ://www.cdc.gov/ncidod/EID/eid.htm
منوگراف الکترونیک:
CDI, clinical dematology illustrated [monograph on CD-ROM]. Reeves JRT, Maibach H. CMEA Multimedia Group, producers. ۲nd ed. Version ۲.۰. San Diego: CMEA; ۱۹۹۵
فایل کامپیوتری:
Hemodynamics III: the ups and downs of hemodynamics [computer program]. Version ۲.۲. Orlando (FL): Computerized Educational Systems; ۱۹۹۳.
                            برای کسب اطلاعات بیشتر  در مورد نحوه استناد به سایر انواع منابع، به آدرس اینترنتی زیر مراجعه نمائید:
http://www.nlm.nih.gov/bsd/uniform_requirements.html
  
         ۳-۹- جداول:
      هر جدول بطور جداگانه بر روی صفحه کاغذ مجزا و بطور یک خط در میان تایپ شوند و جداول به صورت عکس ارایه نگردند. جداول شماره گذاری متوالی شده و به نظم ارجاع به آنها در متن توجه شوند و عنوان کوتاهی برای هر یک قرار گیرد. خطوط عمودی و افقی برای مجزا کردن سلول های جدول ضروری نیست فقط خطی که عناوین سر ستون ها را مجزا می کند کافی است. در زیر نویس ها همه اختصارهای غیر استاندارد را که در هر جدول استفاده می شود، توضیح دهند. از نمادهای زیر برای پانویس ها  به ترتیب از چپ به راست استفاده کنند.
...، ††، ٭٭،،II،§، ،٭
     مقیاس های آماری برای دامنه تغییرات (مثل انحراف معیار، خطای استاندارد محاسبه) را شناسایی و معین کنند. مطمئن شوند که همه جداول در متن مورد ارجاع قرار گرفته باشند.
         ۳-۱۰- نمودار ها و تصاویر:
           نمودارها و تصاویر با دست کشیده و تایپ شده قابل قبول نیست. عکس های رادیوگرافی و سایر موارد، پرینت عکاسی سیاه و سفید و براق ترجیحاً در اندازه ۷۳*۱۲۷ میلی متر, اما حداکثر از ۲۵۴* ۲۰۳ میلی متر باشد. در کلیه نمودارها و عکس ها حروف، اعداد و نمادها باید به فارسی، واضح و اندازه مناسب باشند. نمودارها و تصاویر باید شماره گذاری متوالی شده و ترتیب بر اساس ارجاع به آنها در متن باشد. هر نمودار باید به تنهایی گویا بوده و نیاز به مطالعه متن برای درک مقصود نداشته باشد. زیر نویس تصاویر را بطور یک خط در میان، از آغاز یک صفحه جدا و با شماره های معمولی مربوط به ترتیب عکس ها تایپ کنند. وقتی از نمادها، فلش ها، شماره ها  یا حروف  برای شناسایی بخش های نمودارها و تصاویر استفاده می شود، هر یک به وضوح در زیر نویس تعیین شده و توضیح داده شود.
ساختارمقالات مروری(Review Article ) :چکیده مقاله مانند چکیده مقاله پژوهشی اصیل بوده و متن مقاله شامل مقدمه, روش بررسی, بحث, نتیجه گیری, تشکروقدردانی, منابع و جداو ل است . چکیده انگیسی مشابه چکیده فارسی آن و فهرست منابع می باشد.
ساختارمقالات گزارش موردی (Case Report): چکیده بایدکمتراز۱۲۵کلمه و شامل سابقه و هدف, معرفی مورد, نتیجه گیری وکلیدواژه- ها می باشد. متن مقاله شامل مقدمه, مورد بیماری, بحث, نتیجه گیری, تشکر وقدردانی, منابع, جداول, تصاویر و نمودار.چکیده انگلیسی باید مشابه فارسی آن باشد.
تعهدات نویسنده مرجع مکاتبه مقاله وسایر نویسندگان:
  • پذیرش مسئولیت محتوای مقاله وتوان دفاع از آن در مجامع علمی
  • تفویض حق چاپ به  مجله (copyright) و پاسخگویی به هرگونه ادعای حقوقی در مورد حق مولف یا محتوا
  • ذکر منابع مالی واعتباری طرح پزوهشی در صفحه عنوان مقاله ضروری است .
  • نویسندگان مقاله در قبال کسانی که از آنها دربخش قدردانی (Acknowledgment) با ذکر نام تشکر می کنند , مسئولیت پاسخگویی دارند..
  • مسئولیت صحت وسقم مطالب به عهده نویسنده (گان ) می باشد.
فرآیند ارزیابی و تعهدات مجله :
  • مقاله پس از دریافت و اعلام وصول جهت ارزیابی برای داوران ارسال میگردد در مراحل بعد مقاله توسط نویسنده مسئول اصلاح و پس از آن در هیئت تحریریه تائید وبه ترتیب تاریخ آماده شدن درمجله چاپ می شود.
  • مجله مسئولیتی درقبال دعاوی بین نویسندگان ونیز نویسندگان با مراجع دیگر را بر عهده نخواهد داشت.
  • مجله درقبول یا رد مقالات آزاداست ونیز حق ویرایش علمی وادبی وتخلیص مقالات را برای خود محفوظ می دارد.
  • نسخه نهایی قبل از قرارگرفتن برروی سایت  به رویت نویسنده مقاله خواهد رسید.
  • پیرو مصوبه دانشگاه آزاداسلامی نویسندگان محترم پس از پذیرش مقالاتشان هزینه چاپ مقاله را که مبلغ ۳۵۰۰۰۰۰ ریال می باشد به شماره حساب ۰۱۰۳۸۳۷۷۳۵۰۰۳ بانک ملی شعبه دانشگاه آزاداسلامی واحد علوم پزشکی تهران واریز و فیش واریزی خود را از طریق فایل ضمیمه (افزودن فایل های پیوست ) در سایت مجله بارگذاری نمایند. تا گواهی پذیرش مقاله صادر و مراحل بعدی انتشار مقاله انجام شود.

 
 
 

نشانی :  تهران, خیابان شریعتی, خیابان خاقانی, زرگنده, دانشگاه آزاد اسلامی واحد پزشکی تهران, دفتر مجله علوم پزشکی,
کد پستی ۱۹۱۶۸, صندوق پستی ۱۴۹۵/۱۹۳۹۵  تلفن ودورنگار : ۲۲۶۱۸۵۵۱        پیام نگار : infoiau-tmuj.ir وmedical.journalyahoo.com
نشانی مطلب در وبگاه فصلنامه علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد پزشکی تهران:
http://tmuj.iautmu.ac.ir/find-1.48.19.fa.html
برگشت به اصل مطلب