۳۷ نتیجه برای حسینی
ملاحسینی شهلا، محمدزاده شهلا، کمالی پرویز، توکلی شوشتری مرجان،
دوره ۱۵، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۸۴ )
چکیده
سابقه و هدف: بیش از ۹۰۰۰ بیمار کلیوی در ایران تحت درمان با همودیالیز می باشند و این نشان دهنده اهمیت توجه به مسائل مربوط به بهداشت روان و کیفیت زندگی در این بیماران می باشد. اختلال خواب دربیماران با نارسایی مزمن کلیه از شیوع بالایی برخوردار است و سندرم پاهای بی قرار یکی از شایعترین مشکلات خواب در بیماران مذکور می باشد. این مطالعه با هدف تعیین فراوانی اختلال خواب و سندرم پاهای بی قرار در بیماران همودیالیزی انجام شده است.
مواد و روشها: پژوهش حاضر یک مطالعه مقطعی است. جامعه پژوهش را ۵۱۴ نفر از بیماران همودیالیزی تشکیل میدهند که واجد کلیه مشخصات افراد مورد پژوهش در این مطالعه بوده و به صورت مستمر مراجعه کردند. از پرسشنامه برای جمع آوری اطلاعات استفاده شد.
یافته ها: ۴/۹۹ درصد افراد مورد پژوهش اختلال خواب داشتند و ۵/۶۱ درصد از سندرم پاهای بی قرار رنج می بردند. کلیه افرادی که از اختلال خواب رنج می بردند همزمان به سندرم پاهای بی قرار نیز مبتلا بودند.
نتیجه گیری: اختلال خواب در بیماران تحت همودیالیز شایع است و می تواند توسط سندرم پاهای بی قرار تشدید شود.
بهناز ریاض الحسینی ، محمدحسن زهیر، علی مصطفایی، مهدی مهدوی، مهرداد هاشمی،
دوره ۱۷، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۸۶ )
چکیده
سابقه و هدف: غضروف کوسه یکی از مکمل های دارویی در حذف تومور بیماران سرطانی است. البته در مورد اثر فراکشن ۱۰۰ کیلو دالتونی آن بر سیستم ایمنی گزارشی اعلام نگردیده است. هدف این مطالعه، بررسی تاثیر این فراکشن بر رده سلولی سرطانی K۵۶۲ و لنفوسیت های خون محیطی طبیعی انسان می باشد.
روش بررسی: در این تحقیق تجربی، جهت تخلیص پروتئین ۱۰۰ کیلو دالتونی غضروف کوسه ماهی از روش تخلیص کروماتوگرافی ژل فیلتراسیون استفاده گردید. رده سلول سرطانی و لنفوسیت های خون محیطی طبیعی در محیط (RPMI۱۶۱۰ (Sigma بعلاوه ۱۰% سرم جنین گاوی، گلوتامین، پنی سیلین - استرپتومایسین در دمای ۳۷ درجه بمدت ۲روز کشت داده شد. سلول های تک هسته ای طبیعی خون محیطی بوسیله فایکول جمع آوری گردیدند. توان حیاتی سلول ها با روش آزمون توان حیاتی (MTT) ارزیابی شد.
یافته ها: در روش MTT، سرکوب سلول های سرطانی K۵۶۲ در غلظت های ۱۵mg به طور معنی داری نسبت به گروه های کنترل بیشتر بود (۰۱/۰>P).
نتیجه گیری: در این بررسی برای اولین بار القای مرگ سلولی پروتئین ۱۰۰ کیلو دالتونی غضروف کوسه ماهی بر رده سلولی سرطانی K۵۶۲ در محیط خارج از بدن (in vitro) مشخص گردید.
محبوبه قربانی ، سیدمصطفی حسینی، وحید خوری،
دوره ۱۷، شماره ۳ - ( پاييز ۱۳۸۶ )
چکیده
سابقه و هدف: امروزه با توجه به پلی فارماسی و میانگین بالای تجویز دارو در نسخ، تداخلات دارویی از اهمیت بالایی برخوردار هستند. تحقیق حاضر جهت بررسی اثرات آموزش چهره به چهره در کاهش تداخلات دارویی نسخ بیمه ای پزشکان در پاییز و زمستان سال ۱۳۸۵-۱۳۸۴نجام شد.
روش بررسی: در این پژوهش مداخله ای (نیمه تجربی)، کلیه پزشکانی که در نسخ بیمه ای خود تداخلات دارویی داشتند، بررسی شدند. ابتدا با مراجعه به کمیته کنترل نسخ، نسخه پزشکان از نظر تداخلات دارویی بررسی شد و سپس با مراجعه به مطب پزشکان، آموزش های لازم (آموزش چهره به چهره، بازخورد اطلاعات و چاپ جزوه آموزشی) درباره تداخلات دارویی موجود در نسخ آنها داده شد. پس از اجرای برنامه آموزشی، نسخ پزشکان طی یک دوره ۳ ماهه بعد از آموزش، مجددا از نظر وجود تداخلات دارویی بررسی شد. میانگین درصد تداخلات دارویی و آگاهی پزشکان در ارتباط با تداخلات دارویی مورد بررسی قرار گرفت.
یافته ها: فراوانی تداخلات دارویی در بین پزشکان ۴۹/۸ درصد بود. فراوانی تداخل دارویی متوسط نسبت به شدید و خفیف بیشتر بود. تداخلات دارویی شدید از ۶/۱ درصد قبل از آموزش به ۲۴/۰ درصد بعد از آموزش کاهش یافت و این کاهش معنی دار در تداخل متوسط و خفیف نیز دیده شد (P<۰,۰۰۱). هم چنین بعد از آموزش، افزایش معنی داری در آگاهی پزشکان در زمینه مکانیسم وقوع، دسته بندی فارماکولوژیک و درمان تداخل مشاهده شد (P<۰.۰۰۱).
نتیجه گیری: نتایج حاصل از این تحقیق بیانگر اهمیت آموزش فعال در کاهش درصد تداخلات دارویی در نسخ پزشکان و تاثیر آموزش در افزایش آگاهی پزشکان در مورد تداخل دارویی میباشد.
شهلا ملاحسینی، فائزه صحبایی، ابراهیم ابراهیمی، زینب صدیقی ،
دوره ۱۷، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۸۶ )
چکیده
سابقه و هدف: تسکین درد یک نیاز اساسی و حق همه افراد است. این پژوهش با هدف تعیین تاثیر تکنیک انحراف فکر بر میزان درد بیماران جراحی حاد شکمی در بیمارستانهای وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهر مشهد صورت گرفت.
روش بررسی: پژوهش حاضر یک مطالعه کارآزمایی بالینی است. نمونه های پژوهش را ۵۰ نفر از بیماران بستری در بخشهای جراحی عمومی تشکیل می دهند که واجد کلیه مشخصات افراد مورد پژوهش در این مطالعه بودند که به صورت تدریجی مبتنی بر هدف انتخاب شدند. از پرسشنامه برای جمع آوری اطلاعات استفاده شد.
یافته ها: در این پژوهش ۶۲% بیماران قبل از انجام تکنیک انحراف فکر دارای درد زیاد بودند و بعد از انجام تکنیک مذکور ۵۸% از درد متوسط رنج برده اند و میانگین درد قبل از انجام روش انحراف فکر ۸۸/۷ و بعد از انجام آن ۳۸/۴ و انحراف معیار ۹۰/۰ بوده است و حداکثر تاثیر انحراف فکر بر کاهش درد بیمارانی که عمل جراحی فتق رانی مختنق داشته اند با میانگین ۹۰/۰±۱۴/۴ و حداقل تاثیر آن در بیمارانی که تحت عمل جراحی برداشتن سنگ کیسه صفرا از طریق لاپاراسکوپ قرار گرفته اند با میانگین ۹۳/۰±۴۵/۲ بود.
نتیجه گیری: تکنیک انحراف فکر بر میزان درد بیماران جراحی حاد شکمی تاثیر دارد.
شهلا ملاحسینی، شهلا محمدزاده ، حمید علوی مجد ، پوپک خالصی،
دوره ۱۹، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۸۸ )
چکیده
سابقه و هدف: کم کاری تیروئید بیماری مزمنی است که می تواند بر درک بیماران از سلامتی و کیفیت زندگی آنها اثر بگذارد. این پژوهش با هدف تعیین کیفیت زندگی بیماران مبتلا به کم کاری تیروئید مراجعه کننده به بیمارستان های وابسته به دانشگاه های علوم پزشکی شهر تهران صورت گرفت.
روش بررسی: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، ۱۰۰ بیمار مبتلا به کم کاری تیروئید مورد ببرسی قرار گرفتند. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه ای شامل ۴ بخش استفاده شد. قسمت اول دارای ۱۰ سوال مربوط به مشخصات دموگرافیک، قسمت دوم ۱۵ سوال مربوط به بررسی وضعیت جسمانی، بخش سوم شامل ۹ سوال در رابطه با وضعیت روحی، روانی و قسمت چهارم دارای ۷ سوال مربوط به وضعیت اجتماعی و ۱ سوال در زمینه درک فردی بیمار از کیفیت زندگی بود.
یافته ها: بالاترین امتیاز کیفیت زندگی مربوط به حیطه اجتماعی با میانگین ۸۹/۴۱ و کمترین میانگین مربوط به حیطه جسمی با میانگین ۹/۳۹ بود. بیشتر بیماران (۷۳ درصد) از کیفیت زندگی در حد متوسط برخوردار بودند. در بعد جسمی، احساس سرما با میانگین ۷۵/۲۵، در بعد روحی- روانی، احساس بی حوصلگی با میانگین ۲۵/۳۰ و در بعد اجتماعی، ناتوانی در انجام وظایف محوله شغلی با میانگین ۴۳ شایعترین علامتی بود که توسط بیماران گزارش شد.
نتیجه گیری: پژوهش حاضر نشان داد که کیفیت زندگی اکثر بیماران مبتلا به کم کاری تیروئید در سطح متوسط می باشد.
سیدجمال حسینی، علی ناظمی، مهرداد هاشمی، میرساعد میری نرگسی، شهرآشوب شریفی،
دوره ۲۱، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۹۰ )
چکیده
سابقه و هدف: آنالیز HRM (High Resolution Melting) تکنیکی است که میزان کاهش فلورسنت را در طی فرایند شیب حرارتی ذوب DNA در اثر خروج رنگ اندازهگیری مینماید. ژن STK۱۱ یکی از پروتئینهای خانواده سرین- ترئونین کیناز سلولی را رمز مینماید که تنظیم کننده قطبیت سلولی بوده و همچنین به عنوان پروتئین مهار کننده تومور عمل مینماید. موتاسیونهای ژرم لاین در این ژن همراه با سندروم Peutz-Jeghers واستعداد ابتلاء به انواع نئوپلازیها میباشند.
روش بررسی: در این مطالعه تجربی، DNA ژنومی از ۵۶ بیمار مبتلا به انواع سرطانهای دستگاه گوارش استخراج گردید. سپس ما تغیرات نوکلئوتیدی را در تمام طول ژن با استفاده از تکنیک Real-time PCR و High(HRM) resolution melting بررسی نمودیم.
یافتهها: غربالگری نوکلئوتیدی با تکنیک HRM دو نوع SNP در اینترونهای ۶ و ۷ در ۱۰ بیمار را نشان داد. ۴ بیماردارای تغییر نوکلئوتیدی C/T [cluster id/dsSNP/rs۹۲۸۲۸۶۰] در اینترون ۶ به صورت هموزیگوس و شش بیمار دارای تغییر نوکلئوتیدی C/G [cluster id/dsSNP/rs۲۰۷۵۶۰۷] در اینترون ۷ بصورت هتروزیگوس بودند. همچنین مقایسه نتایج HRM با نتایج تعیین توالی یک مطابقت ۱۰۰ درصدی را نشان داد.
نتیجهگیری: هر چند در این مطالعه موتاسیونی در بخش اگزون ژن مشاهده نگردید، به هر حال نتایج این مطالعه نشان میدهد غربالگری اولیه ژن STK۱۱هم برای شناسایی تغییرات نوکلئوتیدی ناشناخته ژرم لاین و هم سوماتیک در مبتلایان به نئوپلازی به منظور تشخیص علت بیماری از طریق روش HRM به سهولت و با هزینه نسبتا اندک قابل اجراء میباشد.
الهام کهن، محمدحسن شاه حسینی، محمدرضا رضوی، کاظم پریور، الهام مسلمی،
دوره ۲۲، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۱ )
چکیده
سابقه و هدف: تشخیص دقیق و سریع، یکی از مسائل مهم در کنترل بیماری سل میباشد. تکثیر هم دما به واسطه حلقه (LAMP)، تکنیکی ساده و سریع برای تکثیر اسید نوکلئیک است. در این مطالعه، به بررسی تکنیک LAMP پایه گذاری شده بر اساس توالی ژنی IS۶۱۱۰ در تشخیص مایکوباکتریوم توبرکولوزیس (MTB) پرداخته شد.
روش بررسی: تعداد ۱۵۵ نمونه خلط از بیماران مشکوک به سل جمعآوری شد. ۶ پرایمر اختصاصی برای تکنیک LAMP طراحی گردید و واکنش LAMP تحت شرایط بهینه انجام شد. حساسیت و ویژگی تکنیک LAMP جهت تشخیص کمپلکس مایکوباکتریوم توبرکولوزیس مورد بررسی قرار گرفت.
یافتهها: واکنش LAMP، در دمای ۶۶ درجه سانتیگراد و مدت زمان ۶۰ دقیقه با موفقیت انجام شد. محدودیت تشخیصی LAMP، fg ۵ از DNA معادل یک کپی از ژنوم مایکوباکتریوم توبرکولوزیس بود. حساسیت و ویژگی این روش در نمونه های بالینی به ترتیب ۱۰۰% و ۹/۹۵% محاسبه گردید.
نتیجهگیری: تکنیک LAMP روشی سریع، حساس و کم هزینه برای تشخیص مایکوباکتریوم توبرکولوزیس میباشد که میتوان از آن به طور روتین در مراکز تشخیص سل استفاده کرد.
حورا احمدی دانش، مجتبی سعادتی، محمد درودیان، باقر یخچالی، علی اصغر کارخانه، سیدمصطفی حسینی، مختار زارع، مهرداد هاشمی،
دوره ۲۲، شماره ۳ - ( پاییز ۱۳۹۱ )
چکیده
سابقه و هدف: بیماری شیگلوز از علل عمده ابتلا کودکان به اسهال در ایران است و ژن virG نقش کلیدی را در بیماریزایی و قدرت تهاجم باکتری شیگلا بازی میکند. هدف از این مطالعه، همسانه سازی، توالی یابی ژن virG و ساخت سازه جهش یافته pGEM∆virG به منظور القای نوترکیبی در سویه شیگلا بومی با هدف ساخت سویه کاندید واکسنی زنده تقلیل حدت یافته است.
روش بررسی: با استفاده از آزمونهای بیوشیمیایی، سویه شیگلای بومی بررسی و ژن virG در حامل pGEM-۷zf همسانهسازی و سپس توالی نوکلئوتیدی آن تعیین گردید. بر اساس اطلاعات حاصل از توالی یابی، نقشه برش آنزیمی حامل نوترکیب pGEMvirG استخراج و نسبت به حذف نواحی از ژن virG با استفاده از واکنش هضم آنزیمی اقدام شد. در نهایت، سازه pGEM∆virG با به کار گیری روش شیمیایی به باکتری اشرشیاکلی تراریخت سازی گردید.
یافتهها: سویه شیگلای بومی تایید گردید. توالییابی ژن virG در پایگاه دادههای ژنومیNCBI) ) ثبت گردید. سازه pGEM∆virG یک ساختار جهش یافته از ژن virG در باکتری اشریشیاکلی را شامل میشود که ۱۷۵۱ جفت باز از آن، از طریق واکنش هضم آنزیمی حذف شده است.
نتیجهگیری: استفاده از تکنیک تبادل آللی بر پایه بهره گیری از رخداد نوترکیبی در باکتری ها یکی از موثرترین روش های ایجاد گسستگی در ژن های هدف می باشد. این ساختار جهش یافته می تواند به منظور ایجاد سویه کاندید واکسنی زنده تقلیل حدت یافته شیگلا دیسانتری مورد استفاده قرار گیرد.
محمد رستمی نژاد، زینب فاضلی، احسان ناظم الحسینی مجرد، کوروش چراغی پور، محمد امین پورحسین قلی، کامران رستمی، فرنوش برزگر، محمدرضا زالی،
دوره ۲۲، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۹۱ )
چکیده
سابقه و هدف: بیماری سیلیاک یک نقص خود ایمنی است که با حساسیت به گلوتن همراه بوده و در افراد مستعد از لحاظ ژنتیکی دیده میشود. با توجه به اینکه درباره بیماری سیلیاک و عفونت توکسوپلاسما گوندی و نیز ارزیابی ارتباط این دو در حاملگی هیچ گزارشی در دست نمی باشد، هدف این مطالعه تخمین شیوع سیلیاک تشخیص داده نشده و عفونت توکسوپلا سما گوندی در زنان حامله می باشد.
روش بررسی: در این مطالعه توصیفی طی سال ۱۳۸۷، ۴۹۶ زن حامله مراجعه کننده به مراکز بهداشتی شهری و روستایی در استان لرستان با میانگین سنی ۲۶±۵ سال (۱۱/۴ SD) و میانگین دوره حاملگی ۲/۵ ماه بررسی شدند. جهت بررسی بیماری سیلیاک نمونه خون برای اندازه گیری سطح آنتی بادی ترنس گلوتامیناز بافتی (tTGA) و IgA تام اخذ شد. افراد با نقص IgA نیز با IgG tTG بررسی شدند. از طرفی، سطح آنتی بادی های IgM و IgG برای شناسایی عفونت توکسوپلا سما گوندی نیز اندازه گیری شد.
یافتهها: آزمون tTGA در ۱۳ نفر (۶/۲%) از ۴۹۶ زن حامله مورد بررسی برای سیلیاک مثبت شد (۹۵% CI ۱,۲-۴.۳). از نظر توکسوپلا سما گوندی، ۱۵۴ بیمار از ۴۹۶ زن حامله مورد بررسی IgG مثبت و ۳۵ بیمار از ۱۵۴ بیمار IgMمثبت شدند که بیانگر مرحله حاد این عفونت می باشد.
نتیجهگیری: ارتباط بیماری سیلیاک و عفونت توکسوپلاسما گوندی با شیوع بالایی نتایج نامطلوب در دوران بارداری به خوبی اثبات شده است. نتایج مطالعه امکان گسترش عفونت توکسوپلاسما گوندی در مبتلایان به بیماری سیلیاک را پیشنهاد میکند.
محمدرضا عبدالحسینی، محمدباقر سهرابی، پونه ذوالفقاری، الهه یحیائی، زهرا اسکندری،
دوره ۲۳، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۲ )
چکیده
سابقه و هدف: داروهای ضدالتهابی غیراستروییدی به صورت گسترده در کنترل درد بعد از اعمال جراحی استفاده شده و از داروهای بیحسی موضعی بخصوص مارکائین نیز در بسیاری از اعمال جراحی کوچک استفاده میشوند. ازآنجایی که مقایسه تأثیر این دو دسته دارو خیلی کم انجام شده، این مطالعه جهت بررسی تأثیر این دو دارو جهت کنترل درد بعد از عمل جراحی فتق اینگواینال انجام شد.
روش بررسی: دراین مطالعه که بصورت کارآزمایی بالینی تصادفی دوسویه کور و بر روی ۱۹۸ بیمار مبتلا به فتق اینگواینال انجام شد، بیماران به دوگروه مورد (مارکائین داخل زخم) و کنترل (شیاف ناپروکسن) تقسیم شده و پس ازانجام عمل جراحی فتق اینگواینال به روش استاندارد لیختن اشتاین، میزان کاهش درد آنها بر اساس سیستم VAS یک، شش و ۲۴ ساعت بعد از عمل بررسی و اطلاعات حاصله توسط نرم افزار SPSS نگارش ۱۶ وآزمونهای مرتبط تحلیل شدند.
یافتهها: میانگین سنی گروه مورد ۷/۵±۶/۵۲ سال و گروه شاهد ۹/۴±۷/۵۳ سال بود. متوسط شدت درد در ساعت اول و ششم درگروه مورد ۳/۶ و ۶/۴ و در گروه شاهد ۹/۳ و ۹/۲ بود که اختلاف معنیداری با هم داشتند (۰۰۱/۰>p)، ولی کاهش درد بلافاصله و ۲۴ ساعت بعد از عمل در دو گروه یکسان و تفاوت معنیداری بین آنها دیده نشد. همچنین مشخص شد نیاز به مصرف مسکنهای مخدری یک و شش ساعت بعد از عمل در گروه ناپروکسن بیشتر کاهش یافته است.
نتیجهگیری: هر چند هر دو روش به عنوان کاهنده درد بعد از عمل جراحی موثر بوده، ولی شیاف ناپروکسن مسکن مؤثرتری برای کنترل بهینه درد، به خصوص در ساعات اول و ششم بعد از عمل بوده و نسبت به مارکائین در کاهش شدت درد مؤثرتر است. همچنین درهمین زمانها، نیاز به مسکن های مخدری را بیشتر کاهش میدهد.
محمدرضا عبدالحسینی، محمدباقر سهرابی، سلماز کلهر، پونه ذوالفقاری، الهه یحیایی،
دوره ۲۳، شماره ۳ - ( پاییز ۱۳۹۲ )
چکیده
سابقه و هدف: آپاندیسیت یکی از شایعترین و مهمترین مشکلات جراحی بوده که تشخیص آن مشکل و بر پایه معاینات بالینی و تستهای آزمایشگاهی میباشد. در این تحقیق، میزان CRP و پلاکت در بیماران آپاندیسیتی پرفوره و غیر پرفوره با هم مقایسه شده است.
روش بررسی: این مطالعه به صورت مقطعی و بر روی مبتلایان به آپاندیسیت حاد در طی سال ۹۰ انجام شد. برای بیماران فوق آپاندکتومی به روش استاندارد انجام و آنگاه بیماران به دو گروه آپاندیسیت پرفوره و غیرپرفوره تقسیم شدند. دادهها پس از جمعآوری با کمک نرم افزار SPSS و آزمونهای مرتبط مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافتهها: از ۱۶۰ بیمار مورد مطالعه، ۱۲۴ بیمار (۵/۷۷%) مرد و بقیه زن بودند . ۴۹ بیمار (۶/۳۰%) آپاندیسیت پرفوره و ۱۱۱ بیمار (۴/۶۹%) آپاندیسیت غیر پرفوره داشتند. میانگین سنی ۱۵/۲۰±۳۵/۲۸ سال در گروه پرفوره و ۶۵/۲۱±۷۵/۲۷ سال در گروه غیرپرفوره بود. رابطه معنیداری از نظر جنس بین دو گروه یافت نشد، ولی مشخص شد با افزایش سن شانس پرفوره شدن آپاندیسیت بیشتر میشود (نسبت شانس ۱/۱). میزان CRP در گروه پرفوره به طور معنیداری از گروه غیرپرفوره بیشتر بود (۰۰۳/۰>p)، ولی در خصوص میزان پلاکت در بین دو گروه تفاوت معنیداری مشاهده نشد.
نتیجهگیری: این مطالعه نشان داد که میتوان از CRP در تشخیص نوع شدید و پرفوره آپاندیسیت استفاده کرد، ولی به هیچ عنوان نمیتوان آن را جایگزین معاینات دقیق بالینی و سونوگرافی نمود.
علی حقیقی، فاطمه صغری مقصودلو راد، خجسته شریفی سراسیابی، سید جواد سید طبایی، نیلوفر تقی پور، احسان ناظم الحسینی مجرد، ناهید حسین زاده، لطیف گچکار،
دوره ۲۳، شماره ۴ - ( ویژه نامه ۱۳۹۲ )
چکیده
سابقه و هدف: مالاریا مهمترین بیماری انگلی در جهان است و در مناطق مالاریا خیز جدیترین خطر برای سلامتی انسان محسوب میشود. هدف از این مطالعه، بررسی پلیمورفیسم ژن دی هیدرو پتروات سنتاز پلاسمودیوم ویواکسPvdhps)) در استان هرمزگان و بررسی وجود موتاسیون در کدونهای ۳۸۲، ۳۸۳، ۵۱۲، ۵۵۳ و ۵۸۵ بود که در ارتباط با بروز مقاومت پلاسمودیوم ویواکس به سولفادوکسین هستند.
روش بررسی: ۱۱۸ ایزوله پلاسمودیوم ویواکس که در سالهای ۱۳۸۶ تا ۱۳۸۷ جهت بررسی ژن دی هیدروفولات ردوکتاز تیمیدیلات سنتاز تهیه شده بودند، در مطالعه تنوع ژنتیکی ژن دی هیدرو پتروات سنتاز پلاسمودیوم ویواکس مورد بررسی قرار گرفتند. روش آزمایش PCRو تعیین ترادف نوکلئوتیدها (سکوئنسینگ) بود.
یافتهها: از ۱۱۸ نمونه خون آلوده به پلاسمودیوم ویواکس، به ترتیب ۴۶ نمونه به میناب و ۷۲ نمونه به جاسک تعلق داشت. در نمونههای مورد مطالعه هیچ گونه موتاسیونی در ۵ کدون هدف با استفاده از روش PCR و سکوئنسینگ دیده نشد. اما در بین این ۱۱۸ نمونه، سه ایزوله (۵۴/۲%) دارای یک موتاسیون در کدون جدید ۴۲۱ بودند.
نتیجهگیری: با توجه به بررسی موتاسیون در ژن دی هیدروفولات ردوکتاز (Pvdhfr) (مطالعه گزارش نشده) بر روی همین نمونهها و عدم مشاهده موتاسیون در هیچ یک از ۵ کدون اصلی در ژن Pvdhps در این مطالعه، می توان نتیجه گیری نمود که با وجود مقاومت احتمالی نسبت به پریمتامین، احتمالا" نسبت به سولفادوکسین و لذا فنسیدار در پلاسمودیوم ویواکس در استان هرمزگان تاکنون مقاومت ایجاد نشده است.
احمد حسینی صفا، نادر پسته چیان، محمد حسن تاج الدینی، فائزه محمدی، کورش چراغی پور، محمد رستمی نژاد،
دوره ۲۳، شماره ۴ - ( ویژه نامه ۱۳۹۲ )
چکیده
سابقه و هدف: بیماری کیست هیداتید ناشی ازمرحله لاروی اکینوکوکوس گرانولوزوس بوده که هنوز هم یکی از عوامل مهم ایجاد کننده معضلات اقتصادی و بهداشتی در نواحی مختلف جهان است. هدف از انجام این مطالعه بررسی میزان شیوع کیست هیداتید در دامهای کشتار شده در کشتارگاه های استان اصفهان بود.
روش بررسی: در این مطالعه آخرین وضعیت آلودگی کیست هیداتید در استان اصفهان روی ۴۰۶۲ راس گوسفند، بز و گاو که از بهمن ۱۳۹۱ تا مرداد سال۱۳۹۲ درکشتارگاه های فساران، نجف آباد و خمینی شهر استان اصفهان کشتارشده بودند، بررسی شد. پس از کشتار دام و تعیین سن از طریق مشاهده دندان ها، بازرسی قسمت های مختلف امعا و احشاء جهت تشخیص بیماری و تعیین اندام های آلوده کبد و ریه و نوع کیست انجام شد، سپس نمونه ها از نظر وجود و یا عدم وجود پروتواسکولکس با استفاده از میکروسکوپ نوری مورد ارزیابی قرار گرفتند.
یافتهها: از تعداد ۴۰۶۲ راس احشام کشتار شده، تعداد ۱۴۱ راس به کیست هیداتید مبتلا بودند که نشان دهنده فراوانی آلودگی به کیست هیداتید به میزان ۴۷/۳ درصد بود. با بررسیهای میکروسکوپی ۷۸ درصد کیست های هیداتید بررسی شده بارور بودند. از میان سه کشتارگاه بررسی شده، بیشترین وکمترین میزان فراوانی کیست هیداتید، به ترتیب مربوط به فساران با ۳/۴ درصد و نجف آباد با ۱۶/۲ درصد بود.
نتیجهگیری: یافتههای این بررسی نشان میدهد که میزان فراوانی کیست هیداتید در مناطق مختلف مورد بررسی، متفاوت و نسبت به نتایج دیگر استان ها بالاتر بوده است. از طرف دیگر میتوان به اهمیت سن دامها در بروز کیست هیداتید اشاره کرد.
علی موسوی، علی حقیقی ، محمد رستمی نژاد ، احسان ناظم الحسینی مجرد، فریده نادری ، آنیتا محمدی ها، راحله رفیعی سفید دشتی ، مسعود آل بویه،
دوره ۲۳، شماره ۴ - ( ویژه نامه ۱۳۹۲ )
چکیده
سابقه و هدف: بر اساس تحقیقاتی که اخیرا در مورد بلاستوسیستیس انجام شده است، این انگل به عنوان یکی از عوامل ایجاد کننده مشکلات گوارشی مطرح شده است. این انگل دارای اشکال گوناگونی بوده و تشخیص آن زیر میکروسکوپ کار سادهای نیست. به همین علت در تحقیقات گوناگونی میزان شیوع آن متفاوت گزارش شده است. انجام روشهای کشت شانس تشخیص این انگل را افزایش می-دهد. در این مطالعه برای اولین بار کشت بلاستوسیستیس در محیط Liver Infusion Tryptose (LIT) توصیف شده است.
روش بررسی: از محیط LIT حاوی ۱۰ درصد سرم جنین گاو در لولههای در پیچ دار برای کشت انگل استفاده شد. نمونهها در دمای ۳۷ درجه سانتیگراد انکوبه شدند و پس از ۲۴، ۴۸ و ۷۲ ساعت مورد بررسی قرار گرفتند.
یافتهها: تعداد ۴۲۰ نمونه مدفوع تازه توسط محیط LIT مورد آزمایش قرار گرفتند و ۱۰۰ مورد مثبت (۸/۲۳%) بلاستوسیستیس یافت شد. در حالی که فقط ۶۴ مورد مثبت (۲/۱۵%) توسط روش دید مستقیم مشاهده شد.
نتیجهگیری: این مطالعه بیانگر حساسیت یکسان این محیط و سایر محیطهای کشت مورد استفاده میباشد و محیط جدیدی را برای کشت بلاستوسیستیس معرفی میکند.
سیدعلی کمالی ، سیده جیهان حسینی خبیر، سیدحمید کمالی، احمد تیمورنژاد، شیرین حسنی رنجبر، سمانه کریمیان، علیرضا خلج،
دوره ۲۴، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۹۳ )
چکیده
اطریفل صغیر یا تری پالا که مرکب از لغت "تری" به معنی سه و "پالا" یعنی میوه است، یکی از قدیمی ترین گیاهان دارویی طب سنتی می باشد. ترکیب اصلی آن شامل سه میوه هلیله و بلیله وآمله است که به مقدار برابر وارد ترکیب می شوند.در این مقاله جستجو درمورد کاربرد اطریفل صغیر و واجزای آن درچاقی برای تمام پی آمدهای حیوانی وانسانی انجام شده است. کتب معتبر طب سنتی شامل کتاب قانون فی الطب وخلاصه الحکمه ومخزن الادویه مورد بررسی قرار گرفتند. همچنین پایگاهای اطلاعاتی SID، IranMedex، Google Scholar، PubMed و Web of Science با کلید واژهای “Triphala”، “Atrifal -Saghir” ،“Itrifal -Saghir” و “obesity” بدون محدویت زمانی و زبان برای کلیه یافتههای حیوانی و انسانی مورد بررسی قرار گرفتند. این ترکیب دارای اثرات متفاوتی در کتاب قانون مانند اثرات پاک کننده اخلاط معده و تقویت معده و خوردن آن درمان کننده سودا است و اثرات ضد چاقی دارد. همچنین درخارج نمودن بلغم نیز استفاده میشود و مکانیسم تقویت معده از طریق بهبود ضعف آن و دفع رطوبت است و در نتیجه باعث هضم و جذب بهتر غذا درمعده میشود.
پگاه مسلمی، سیدرضا حسینی دوست، ژینوس عسگرپناه، مهدی رزاقی ابیانه،
دوره ۲۴، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۹۳ )
چکیده
سابقه و هدف: افزایش استفاده از داروهای ضد قارچ علیه عفونت های قارچی وعوارض جانبی جدی بعضی از این داروها و نیز بروز مقاومت نسبت به آنها، توجه محققین را به یافتن درمان های کمکی و جایگزین از جمله استفاده از گیاهان دارویی معطوف کرده است. در این مقاله اثر ضد قارچی عصاره تام متانولی و فراکسیون های اتیل استاتی، کلروفرمی، متانولی و آبی بخش های هوایی گیاه هوم بررسی شد.
روش بررسی: در این مطالعه تجربی، از بخشهای هوایی Ephedra pachyclada، عصاره و فراکسیونهای ذکر شده و به روش ماسراسیون تهیه گردید. جهت تعیین اثرات ضد قارچی غلظتهای ۲۵/۳۱، ۵/۶۲، ۱۲۵، ۲۵۰ و ۵۰۰ میلی گرم/میلی لیتر از عصاره تام و فراکسیونهای مختلف تهیه گردید و بر روی ۵ سوش قارچی، شامل کاندیدا آلبیکنس، فوزاریوم اکسیسپوریوم، آسپرژیلوس نایجر، آسپرژیلوس فلاووس و آسپرژیلوس فومیگاتوس، به روش Disc diffiusionمورد بررسی قرار گرفت.
یافتهها: عصاره تام متانولی، فراکسیون متانولی و آبی و کلروفرمی بر روی قارچ کاندیدا آلبیکنس اثر خوبی داشت، اما بر روی سایر سوشها هیچ گونه اثر ضد قارچی نداشت.
نتیجهگیری: نتایج نشان میدهد که این گیاه محتوی مواد ضد قارچ کاندیدا آلبیکانس است. ادامه تحقیقات در جهت شناسایی و جداسازی ماده موثره موجود در عصاره گیاه مورد نظر و تعیین اثر ضد قارچی آن پیش نیاز نتیجه گیری کاربردی تر نتایج این تحقیق است.
مونسه شیرزادی بهفر، سیامک شهیدی ، سیدابراهیم حسینی ،
دوره ۲۵، شماره ۳ - ( پاییز ۱۳۹۴ )
چکیده
سابقه و هدف: نقش گیاهان دارویی در تقویت حافظه و بهبود علایم بیماری آلزایمر، توجه محققین را جلب کرده است. نوروزک (Salvia leriifolia) خاصیت ضد التهابی، آنتیاکسیدانی و ضداضطرابی دارد. در این مطالعه، اثر عصاره اتانولی برگ نوروزک بر کاهش حافظه ناشی از اسکوپولامین بررسی گردید.
روش بررسی: در این مطالعه تجربی، ۴۸ سر موش صحرایی نر بالغ، جهت بررسی اثر عصاره نوروزک بر حافظه موشهای نرمال و دوز موثر عصاره بر فراموشی ناشی از اسکوپولامین، به ۶ گروه ۸ تایی، به طور تصادفی، تقسیم شدند: شاهد، دریافت کننده سالین، عصاره نوروزک با غلظتهای ۱۰۰، ۲۰۰ و ۴۰۰ میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن (mg/Kg)، اسکوپولامین به میزان mg/Kg ۱ و اسکوپولامین (mg/Kg۱) تحت تیمار با دوز موثر عصاره (mg/Kg۲۰۰). از آزمون حافظه به روش احترازی غیرفعال جهت سنجش میزان به یادآوری استفاده شد. تاخیر در ورود به خانه تاریک (STL) و مدت زمان باقی ماندن در این خانه (TDC) ثبت گردید.
یافتهها: تزریق درون صفاقی غلظتهای مختلف عصاره نوروزک، تفاوت معنیدار در پارامترهای فوق را سبب شد. مقدار TDC در گروههای دریافت کننده عصاره نسبت به گروه شاهد کاهش (۰۰۱/۰p<) و میزان STL در غلظتهای۱۰۰ (۰۵/۰p<) و mg/Kg۲۰۰ (۰۰۱/۰p<) افزایش معنیداری داشت. بیشترین میزان تاثیرگذاری بر حافظه، در غلظت mg/Kg۲۰۰ عصاره مشاهده شد. غلظت موثر عصاره (mg/Kg۲۰۰) علاوه بر تقویت حافظه، سبب بهبود کاهش حافظه ناشی از اسکوپولامین گردید.
نتیجهگیری: عصاره اتانولی نوروزک سبب تقویت حافظه شده و دارای اثرات ضد فراموشی میباشد.
واژگان کلیدی: نوروزک، حافظه، اسکوپولامین، احتراز غیرفعال، موش صحرایی.
محمد فرج زاده ، میمنت حسینی، جمیله محتشمی، سمیرا چای بخش، منصوره زاغری تفرشی ، حمیده حاج نصیری ،
دوره ۲۶، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۵ )
چکیده
سابقه و هدف: چاقی نوعی بیماری مزمن و مشکل سلامت عمومی است که در برخی مطالعات به عنوان عامل خطر مهمی برای ابتلا به وقفه های تنفسی خواب معرفی شده است. پژوهش کنونی به منظور بررسی ارتباط بین شاخص توده بدنی و وقفههای تنفسی خواب در سالمندان افسرده انجام شد.
روش بررسی: این مطالعه مقطعی از سال ۱۳۹۳ تا ۱۳۹۴ روی ۱۷۵ نفر سالمند افسرده مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهرستان سقز با نمونهگیری خوشهای و در دسترس انجام شد. برای جمع آوری اطلاعات از فرم جمعیت شناختی، پرسشنامه افسردگی سالمندان (جی دی اس) و پرسشنامه برلین استفاده شد. تحلیل دادهها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS ویرایش ۱۸ و آزمون های آماری کلموگروف اسمیرینوف، من ویتنی-یو، کای اسکوئر و تست دقیق فیشر انجام شد. سطح معنیداری کمتر از ۰۵/۰در نظر گرفته شد.
یافته ها: ۱۷۵ سالمند افسرده با میانگین سنی (± انحراف معیار)، ( ۸± )۴/۶۹ سال بررسی شدند. ۱۰۶ نفر (۶/۶۰ درصد) در معرض خطر بالای وقفه های تنفسی خواب بودند. بین چاقی با وقفه های تنفسی خواب ارتباط معنیداری وجود داشت (۰۵/۰>P). هم چنین شانس وقفه های تنفسی خواب در افراد چاق ۲/۲ برابر افراد با وزن طبیعی بود (نسبت شانس ۲/۲؛ فاصله اطمینان ۹۵%: ۲/۴-۲/۱؛ ۰۴۵/۰=p).
نتیجهگیری: بین شاخص توده بدنی و وقفههای تنفسی خواب در سالمندان افسرده ارتباط وجود دارد.
واژگان کلیدی: سالمند، شاخص توده بدنی، افسردگی، وقفههای تنفسی خواب.
فرزاد ۱ گودرزی، سیدابراهیم حسینی، سعید خاتم ساز، داوود مقدم نیا،
دوره ۲۶، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۹۵ )
چکیده
سابقه و هدف: انار گیاهی دارویی با خاصیت آنتی اکسیدانتی است. هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر تجویز آب انار بر محور هیپوفیز- تیروئید در موشهای صحرایی نر بالغ بود.
روش بررسی: در این مطالعه تجربی، تعداد ۵۰ سر موش صحرایی نر بالغ با وزن تقریبی ۲۰±۲۰۰ گرم به پنج گروه ده تایی تقسیم شدند: گروه کنترل، گروه شاهد و سه گروه تجربی که روزانه ۳، ۶ و۹ میلیلیتر آب انار طی ۱۰ روز به صورت گاواژ دریافت کردند. یک روز پس از آخرین گاواژ، نمونههای خونی از طریق خونگیری از قلب جمعآوری شدند. پس از تهیه سرم، سطوح هورمونهای TSH، T۴ و T۳ به روش الایزا سنجش شدند.
یافته ها: میانگین وزن بدن در گروههای تجربی دریافت کننده آب انار نسبت به گروههای کنترل و شاهد تغییر معنیداری را نشان نداد. سطح سرمی هورمون T۳ در گروه تجربی دریافت کننده دوز حداکثر عصاره آب انار نسبت به گروه کنترل و شاهد کاهش معنیداری را نشان داد. سطح سرمی هورمون T۴ در گروههای تجربی دریافت کننده عصاره آب انار نسبت به گروه کنترل و شاهد کاهش معنیداری را نشان داد. سطح سرمی هورمون TSH در گروه دریافت کننده دوز حداقل عصاره آب انار نسبت به گروههای کنترل و شاهد افزایش معنیداری را نشان داد (۰۵/۰>P).
نتیجهگیری: این احتمال میرود که آب انار باعث کاهش فعالیت محور هیپوفیز-تیروئید در موش صحرایی نر بالغ میشود.
واژگان کلیدی: آب انار، TSH، T۴، T۳، موش صحرایی.
شبنم حسینی، گلاله اصغری، مجتبی فلاح، معصومه یارجانلی، سارا حسینی طاهری،
دوره ۲۷، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۶ )
چکیده
سابقه و هدف: مطالعات محدودی به بررسی ارتباط کمبود ویتامین D با نوروپاتی دیابتی پرداختهاند. مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر ویتامین D بر درمان نشانه های ناشی از نوروپاتی محیطی دیابتی طراحی شد.
روش بررسی: در این مطالعه مداخله ای نیمه تجربی، ۳۰ نفر از بیماران دیابتی بالای ۳۵ سال مبتلا به نوروپاتی محیطی که سطح سرمی ویتامین D آنها کمتر از ng/ml۳۰ بود به صورت متوالی انتخاب شدند. برای تعیین شدت نشانه های نوروپاتی دیابتی (اطلاعات غیر مستند) از پرسشنامه NSS (Neuropathy Symptom Score) و درخصوص علایم نوروپاتی (اطلاعات مستند) از پرسشنامه NDS (Neuropathy Disability Score) استفاده شد. بیماران به مدت۱۰ هفته تحت درمان با هفته ای ۵۰۰۰۰ واحد ویتامین D خوراکی قرار گرفتند.
یافته ها: میانگین سنی بیماران ۶۰/۱ سال بود و ۳۳ % مرد بودند. ۸۳/۳ درصد افراد کمبود سطح ویتامین D (کمتر از mng/mL۲۰) و ۷/۱۶ درصد آنان سطح ناکافی ویتامین D سرمی (ng/mL۲۰ تا۳۰) داشتند. میانگین سطح سرمی ویتامین D در ابتدای مطالعه ng/mL ۸۶/۵ ± ۳۷/۱۴ بود. برای نمرات NSS، از بین افراد مورد مطالعه نمرات ۷۰ درصد آنان قبل و بعد از تجویز ویتامین D و همچنین میانگین نمرات آنها قبل و بعد از مداخله کاهش معنی داری نشان داد (به ترتیب ۰۲/۰P= و ۰۵/۰P<). در حالی که تغییرات معنی داری در نمرات NDS قبل و بعد از تجویز ویتامین D رخ نداد (۷۴۸/۰p=).
نتیجهگیری: تجویز ویتامین D به مدت ۳ ماه در بیماران دیابتی سبب بهبود نشانههای ناشی از نوروپاتی دیابتی با توجه به پرسشنامه NSS گردید، درحالی که در معاینات بیماران با توجه به پرسشنامه NDS تغییری مشاهده نشد.
واژگان کلیدی: ویتامین D، نوروپاتی محیطی، دیابت، مداخله، NSS، NDS.