سحر قهرمانی، مرجانه صمدی زاده، مهرنوش خالقیان،
دوره ۳۰، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۹۹ )
چکیده
سابقه و هدف: هدف از کاربرد نانو حاملهای دارو از جمله نانولولهها آهسته رهش کردن دارو و کم کردن عوارض جانبی دارو است. داروها به دلیل داشتن گروه های عاملی زیاد بسیار فعالند؛ لذا واکنش پذیری دارو در میدان نانو لوله به علت رزونانس الکترونی دارو با نانولوله کاهش و ماندگاری آن در بدن افزایش مییابد؛ در نتیجه میتوان دوز کمتری از دارو را مصرف و عوارض جانبی آن کمتر میشود.
روش بررسی: در پژوهش حاضر از نانو لوله نیترید بور (n=۹,m=۹) با طول ۷ آنگستروم و نانو لوله کربن (n=۹,m=۹) با طول ۷ آنگستروم برای مقایسه اثرات کپسوله کردن داروی ضد سرطان فلوکسوریدین استفاده شد. با استفاده از تئوری تابعی چگالی (DFT) در سطح نظری B۳LYP/۶-۳۱G* ساختار دارو، ساختار هر یک از نانو لولهها و هر یک از مخلوطهای نانو-دارو بهینه سازی شد.
یافتهها: ﺑﺎ اﺳﺘﻔﺎده از ﺳﺎﺧﺘﺎرﻫﺎی ﺑﻬﯿﻨﻪ ﭘﺎراﻣﺘﺮﻫـﺎی ﻓﻀﺎیﯽ ﻣﺎﻧﻨﺪ ﻃﻮل ﭘﯿﻮﻧﺪ و زاویﮥ ﭘﯿﻮﻧﺪ، اورﺑﯿﺘﺎلﻫﺎی HOMO وLUMO، ﻧﻤﻮدارﻫﺎی ﭼﮕﺎﻟﯽ ﺣﺎﻟﺖﻫـﺎ (DOS)، اورﺑﯿﺘـﺎل ﻫـﺎی ﭘﯿﻮﻧـﺪی ﻃﺒﯿﻌـﯽNBO))، اندیسهای واکنش پذیری، ﭘﺎراﻣﺘﺮﻫﺎی اﺗﻢ در ﻣﻮﻟﮑﻮل(AIM) و ﻧﻤﻮدارﻫﺎی ﭘﺘﺎﻧﺴﯿﻞ اﻟﮑﺘﺮواستاتیکی ﻣﻮﻟﮑﻮل MEP)) ﻣﺤﺎﺳﺒﻪ و ﻧﺘﺎیﺞ ﻣـﻮرد ﺑﺤـﺚ و ﺑﺮرﺳﯽ ﻗﺮار ﮔﺮﻓت.
نتیجهگیری: تجزیه و تحلیل انرژی جذب و توابع ترمودینامیکی نشان می دهد فرایند کپسوله کردن دارو توسط هر دو نانو لوله مطلوب است و براساس نتایج حاصل از NBO و AIM ، نانو لوله BNNT برای کپسوله کردن داروی فلوکسوریدین مناسب تر است.