مهشاد سادات کاشف صابری، دکتر امین مفتاحی، دکتر محمد کریم رحیمی،
دوره ۳۴، شماره ۲ - ( ۴-۱۴۰۳ )
چکیده
سابقه و هدف: نانو سلولز باکتریایی به عنوان یک هیدروژل طبیعی با خواص منحصر به فردی چون زیست سازگاری بالا و عدم سمیت به عنوان یک پانسمان مدرن در سال های اخیر مورد توجه قرار گرفته است. بر همین اساس، در این پژوهش تلاش شد تا با استفاده از روش چاپ دوستدار محیط زیست (اکوپرینت) گیاه میخک بر روی این بیوپلیمر به بهبود خواص فیزیکی و شیمیایی آن جهت مصارف بیوپزشکی پرداخته شود.
روش بررسی: بدین منظورلایه های تخلیص شده نانوسلولز باکتریایی با استفاده از غلظتهای مختلف گیاه میخک و روش اکوپرینت چاپ شده و خواص آنها با آزمونهای ATR-FTIR ، XRD، FEESEM، سنجش آبدوستی و فعالیت ضد باکتریایی بررسی شد.
یافتهها: نتایج بدست آمده از آزمونهای مشخصه یابی ماهیت شیمیایی، ساختار کریستالی و بستر نانوالیافی سلولز باکتریایی را تایید کرد. بر اثر فرآیند چاپ اکوپرینت ظرفیت جذب آب نمونههای عمل شده نسبت به نمونه عمل نشده بیش از دو برابر افزایش و زمان جذب قطره آب را تا تقریبا ۵۰ درصد کاهش داشت. همچنین، همه نمونههای عمل شده دارای خاصیت ضدباکتریایی در برابر دو باکتری گرم منفی (اشریشیا کلای) و مثبت (استفیلوکوکوس اورئوس) بودند و با افزایش مقدار ماده موثره میخک خاصیت ضد میکروبی لایه ها تشدید شد، به طوری که نمونه عمل شده با ۱۰ گرم میخک هاله عدم رشد به قطر تقریبی ۳۰ میلیمتر را برای هر دو باکتری نشان داد.
نتیجهگیری: بر اساس یافتهها میتوان گفت که لایه نانو سلولز میکروبی عمل شده با گیاه میخک ظرفیت بالایی را به عنوان یک پانسمان مدرن دوستدار محیط زیست دارد.