۲۱ نتیجه برای محمدزاده
ملاحسینی شهلا، محمدزاده شهلا، کمالی پرویز، توکلی شوشتری مرجان،
دوره ۱۵، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۸۴ )
چکیده
سابقه و هدف: بیش از ۹۰۰۰ بیمار کلیوی در ایران تحت درمان با همودیالیز می باشند و این نشان دهنده اهمیت توجه به مسائل مربوط به بهداشت روان و کیفیت زندگی در این بیماران می باشد. اختلال خواب دربیماران با نارسایی مزمن کلیه از شیوع بالایی برخوردار است و سندرم پاهای بی قرار یکی از شایعترین مشکلات خواب در بیماران مذکور می باشد. این مطالعه با هدف تعیین فراوانی اختلال خواب و سندرم پاهای بی قرار در بیماران همودیالیزی انجام شده است.
مواد و روشها: پژوهش حاضر یک مطالعه مقطعی است. جامعه پژوهش را ۵۱۴ نفر از بیماران همودیالیزی تشکیل میدهند که واجد کلیه مشخصات افراد مورد پژوهش در این مطالعه بوده و به صورت مستمر مراجعه کردند. از پرسشنامه برای جمع آوری اطلاعات استفاده شد.
یافته ها: ۴/۹۹ درصد افراد مورد پژوهش اختلال خواب داشتند و ۵/۶۱ درصد از سندرم پاهای بی قرار رنج می بردند. کلیه افرادی که از اختلال خواب رنج می بردند همزمان به سندرم پاهای بی قرار نیز مبتلا بودند.
نتیجه گیری: اختلال خواب در بیماران تحت همودیالیز شایع است و می تواند توسط سندرم پاهای بی قرار تشدید شود.
دیانا هکاری، رحمت محمدزاده، رضا محمدزاده،
دوره ۱۶، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۸۵ )
چکیده
سابقه و هدف: پژوهش حاضر به بررسی عوامل مستعدکننده کاتاراکت وابسته به سن در مراجعین به مراکز درمانی منتخب شهر تبریز می پردازد. از نقشهای حایز اهمیت پرستار نقش آموزش دهنده و پیشگیری کننده وی می باشد. او این کار را با تکیه بر دانش و عملکرد خود در مورد سلامت و بیماری در انسانها انجام می دهد و این امر جز با بررسی موشکافانه موارد ابتلا به بیماری و ارزیابی عوامل موثر در ایجاد آن ممکن نیست.
روش بررسی: این مطالعه از نوع مورد-شاهدی و روش نمونه گیری آن مستمر بوده است. ۵۰۰ نفر شامل ۲۵۰ نفر در گروه مبتلا به کاتاراکت وابسته به سن و ۲۵۰ نفر در گروه غیر مبتلا قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بود.
یافته ها: نتایج این پژوهش نشان داد عامل شغل به عنوان یک عامل مستعدکننده فردی مطرح بوده است. همچنین کارکردن در فضای سرپوشیده (OR=۱,۵۶)، عدم استفاده از عینک آفتابی (OR=۱.۶۳)، سابقه بیماری دیابت (OR=۲.۰۶)، پرفشاری خون (OR=۲.۵۱)، سابقه مصرف قرص آسپرین (OR=۳.۸۹)، داروهای آرام بخش (OR=۲.۹۶)، مصرف کورتیکواستروئید (OR=۲.۰۱) و استفاده از چربی در رژیم غذایی از عوامل مستعدکننده کاتاراکت وابسته به سن بودند. همچنین شانس ابتلا به کاتاراکت وابسته به سن در اثر عوامل زیر افزایش یافتهسابقه خانوادگی ابتلا به کاتاراکت وابسته به سن، مصرف سیگار، سابقه برق گرفتگی و سابقه عکسبرداری از سر.
نتیجه گیری: با شناسایی عوامل مستعدکننده کاتاراکت وابسته به سن می توان گامی جهت پیشگیری یا به تاخیر انداختن سن ابتلا به این بیماری برداشت.
کاظم پریور، هما محسنی کوچصفهانی، بهارک محمدزاده اصل،
دوره ۱۶، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۸۵ )
چکیده
سابقه و هدف: کرم موضعی آسیکلوویر در درمان بیماری ویروسی تبخال، زونا و عفونت های مشابه تجویز می شود. ناهنجاری هایی که در اثر استعمال دارو در دوران بارداری در جنین ایجاد می شود، ممکن است باعث بدشکلی های جدی ظاهری یا کارکردی در جنین شود و زندگی او را تهدید کند. تحقیق حاضر به منظور بررسی اثر توکسیک و تراتوژنیک این دارو بر رشد و نمو جنین و تاثیر دارو در سقط های مکرر جنین در موش های حامله انجام شد.
روش بررسی: در مطالعه تجربی حاضر، در یک گروه داروی آسیکلوویر بصورت پماد جلدی ۵% در اطراف دهان موش های نژاد Balb/C و در گروه دیگر بر پوست تراشیده و بی موی موش های تجربی در روزهای ۷، ۸ و ۹ بارداری به مقدار پوشش سطح مورد نظر و دو بار در روز به فاصله ۲ ساعت استعمال گردید و در روز ۱۵بارداری، قطر رحم، ضخامت جداره رحم و ضخامت اندومتر در شاخ رحمی و جنین ها (در صورت وجود) مورد مطالعه بافت شناسی قرار گرفتند.
یافته ها: در گروهی که دارو در اطراف دهان استعمال شده بود، ضخامت آندومتر، ضخامت جداره رحم و قطر رحم در مقایسه با گروه شاهد افزایش چشم گیری داشت (۰۵/۰>p) و کاهش معنی داری در جنین زایی وجود داشت.
نتیجه گیری: به نظر می رسد پماد آسیکلوویر از طریق لیس زدن وارد بدن موش باردار شده و مانع رشد و نمو و اندام زایی جنین و در اکثر موارد باعث سقط می شود. با توجه به نتایج بدست آمده رعایت احتیاط در استفاده از داروی آسیکلوویر در سه ماهه اول بارداری توصیه می شود.
زهرا احمدی، فائزه صحبایی، شهلا محمدزاده، محمود محمودی،
دوره ۱۷، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۸۶ )
چکیده
سابقه و هدف: فعالیت و تحرک و نشاط نشانه انسان سالم است و سلامتی روان لازمه حفظ و دوام عملکرد اجتماعی، شغلی، تحصیلی افراد جامعه می باشد. این مطالعه با هدف بررسی سلامت روان دانشجویان دختر رشته های مختلف دانشگاه آزاد اسلامی شاهرود انجام شد.
روش بررسی: دراین مطالعه توصیفی تحلیلی۳۶۰ دانشجوی دختر در مقطع کارشناسی (۱۸۰ نفر دانشجوی پرستاری و ۱۸۰ نفر دانشجوی غیرپرستاری) به روش نمونه گیری تصادفی ساده و تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. آنها پرسش نامه سلامت عمومی روان (GHQ-۲۸) را تکمیل کردند. اطلاعات با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: گرچه بین سلامت روان دانشجویان پرستاری و دانشجویان سایر رشته ها و مقیاس های آن (اختلال جسمانی اضطراب و خواب، عملکرد اجتماعی و افسردگی) از نظر آماری ارتباط معنی داری نبود، ولی بین هر دو گروه میزان ضعف سلامت روان به شکل قابل توجهی بالا بود. این در حالی است که بین تعداد افراد خانوار، میزان درآمد ماهیانه خانواده و میزان علاقه به رشته تحصیلی و کاهش سلامت روان ارتباط معنی داری وجود داشت.
نتیجه گیری: این پژوهش نشان داد که دانشجویان به دلیل شرایط ویژه دانشجویی در معرض از دست دادن سلامت روانی هستند. این در حالی است که افسردگی، اضطراب و سایر اختلالات روانی باعث کاهش عملکرد تحصیلی این قشر با ارزش می شود.
شهلا محمدزاده، فریده شجاعی، حجت زراعتی، شاداب ماهیدشتی زاد،
دوره ۱۷، شماره ۳ - ( پاييز ۱۳۸۶ )
چکیده
سابقه و هدف: مطالعات پیشین، اثرات مثبت ورزش در خشکی را در کاهش درد و افزایش دامنه حرکتی مفاصل بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید نشان داده است. در این راستا، تحقیق حاضر با هدف بررسی میزان تاثیر ورزش در آب بر کاهش شدت درد و افزایش دامنه حرکتی مفاصل زنان مبتلا به آرتریت روماتوئید صورت گرفت.
روش بررسی: در این کارآزمایی بالینی، ۳۲ بیمار زن با تشخیص آرتریت روماتوئید به روش غیراحتمالی مبتنی بر هدف انتخاب و به دو گروه ۱۶ نفره مورد و شاهد تقسیم شدند. در ابتدا از هر دو گروه اطلاعات دموگرافیک جمع آوری و سوالاتی درباره سابقه و وضعیت بیماری پرسیده و شدت درد و میزان دامنه حرکتی آنها اندازه گیری شد. سپس گروه مورد برای انجام هیدروتراپی به استخر محل پروژه دعوت شدند. پس از ۶ هفته ارزیابی مجدد با همان روش مرحله اول انجام گرفت.
یافته ها: میانگین شدت درد در دو گروه مورد و شاهد کاهش یافته بود (به ترتیب ۰۰۰۷/۰=P و ۰۳/۰=P)، اما شدت درد در گروه مورد پس از انجام هیدروتراپی نسبت به گروه شاهد کاهش بیشتری داشت. دامنه حرکتی مفاصل نیز پس از هیدروتراپی در گروه مورد، در تمامی مفاصل و حرکات مورد بررسی افزایش یافته بود و اختلاف آن نسبت به گروه شاهد معنی دار بود (p<۰,۰۵).
نتیجه گیری: مطالعه حاضر نشان داد که ورزش در آب یا هیدروتراپی می تواند شدت درد را در بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید کاهش داده و دامنه حرکتی مفاصل را افزایش دهد.
شهلا محمدزاده، اسداله رجب، محمود محمودی، فاطمه عدیلی،
دوره ۱۸، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۸۷ )
چکیده
سابقه و هدف: در حال حاضر، ۵-۳ درصد جمعیت کشور ما (حدود ۳ میلیون نفر) به دیابت مبتلا هستند. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر بکارگیری مدل ترانس تئوری پیرامون فعالیت های فیزیکی، بر برخی شاخص های سلامتی (قند خون، شاخص توده بدنی، چربی خون، تعداد ضربان قلب، فشار خون و هموگلوبین گلیکولیزه خون) بیماران دیابتی نوع ۲ در سال ۱۳۸۵ انجام شد.
روش بررسی: این پژوهش، یک مطالعه نیمه تجربی (قبل و بعد) بود که بر روی ۳۲ بیمار مبتلا به دیابت نوع ۲ تحت پوشش انجمن دیابت ایران با روش نمونه گیری غیر احتمالی (آسان) انجام شد. اطلاعات پیرامون شاخص های سلامتی، میزان فعالیت های فیزیکی و مرحله ورزشی بر طبق الگوی ترانس تئوری واحدهای مورد پژوهش، در قبل و ۵/۱ و ۳ ماه بعد از آموزش به وسیله پرسش نامه، مصاحبه و مشاهده جمع آوری گردید.
یافته ها: مرحله ورزشی افراد تحت پژوهش، بر اساس مدل ترانس تئوری، بعد از سه ماه آموزش بهبود یافت و اکثر افراد از مرحله آمادگی به مرحله تثبیت رسیدند. مقایسه کیفیت ورزش واحدهای مورد پژوهش، نشانگر بهبود کیفیت انجام اکثر حرکات ورزشی افراد بعد از سه ماه آموزش بود (۰۵/?>P) شاخص های میزان قند خون ناشتا، هموگلوبین گلیکولیزه خون، تری گلیسیرید و لیپوپروتئین با دانسیته کم، در طی سه ماه بعد از آموزش تغییر معنی داری را نشان داد (۰۵/?>P).
نتیجه گیری: نتایج پژوهش نشان می دهد که آموزش در زمینه فعالیت های فیزیکی بر اساس مدل ترانس تئوری در مرحله ورزشی آنها (از مرحله آمادگی به مرحله تثبیت) و نیز بهبود شاخص های سلامتی بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ موثر است. لذا انجام فعالیت های فیزیکی در جهت کنترل شاخص های سلامتی این بیماران توصیه می شود.
فائزه صحبایی ، شهلا محمدزاده، ابراهیم ابراهیمی ، فاطمه ذوالفقاری، ،
دوره ۱۸، شماره ۳ - ( پاييز ۱۳۸۷ )
چکیده
سابقه و هدف: امروزه یکی از مهم ترین مشکلات تندرستی، افزایش فشارخون می باشد و همه ساله تعداد زیادی از افراد در اثر عوارض ناشی از این بیماری جان خود را از دست داده ومعلول یا ناتوان می شوند. اولین قدم در درمان این بیماری اصلاح شیوه زندگی است. ماساژ سوئدی در بخش طب مکمل به عنوان یکی از راهکارهای مطرح در تغییر شیوه زندگی شناخته شده است. این مطالعه تاثیر ماساژ سوئدی بر فشار خون بیماران مبتلا به پرفشاری خون را بررسی می کند.
روش بررسی: در این مطالعه نیمه تجربی، ۳۰ نفر (۱۵ مرد و ۱۵زن) در رده سنی ۴۵ تا ۵۵ سال با روش آسان یا در دسترس انتخاب شدند. ماساژ سوئدی به مدت نیم ساعت، صبح ها در قسمت پشت (۱۷ دقیقه)، گردن (۶ دقیقه) و سینه (۷ دقیقه) انجام شد و فشار خون آنها قبل و بعد از ماساژ سوئدی اندازه گیری و ثبت گردید.
یافته ها: نتایج نشان داد که ماساژ سوئدی، فشار خون سیستولیک و دیاستولیک افراد مورد مطالعه را در هر جلسه کاهش می دهد (????/?>P).
نتیجه گیری: مطالعه حاضر استفاده از ماساژ سوئدی را به عنوان یک روش غیردارویی و بدون عارضه در افراد مبتلا به پرفشاری خون توصیه می نماید.
دیانا هکاری ، رحمت محمدزاده ، ،
دوره ۱۸، شماره ۳ - ( پاييز ۱۳۸۷ )
چکیده
سابقه و هدف: مدل سازگاری روی (Roy adaptation model) پرستاری بر ارتقا میزان سازگاری متمرکز گردیده و سهم مثبتی در سلامتی، کیفیت زندگی و مرگ توام با آرامش دارد. هدف پژوهش حاضر بررسی سازگاری زنان بیمار با بیماری های عروق کرونر در بعدهای فیزیولوژیک، مفهوم خود، ایفای نقش و استقلال/ وابستگی بود.
روش بررسی: این پژوهش از نوع تحلیل همبستگی و روش نمونه گیری آن تصادفی طبقه ای بود. نمونه پژوهش ۲۵۰ نفر و ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه بود. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارSPSS۱۳,۰ انجام پذیرفت.
یافته ها: بین میزان تحصیلات و بعد خانوار، متوسط درآمد ماهیانه خانوار و میزان سازگاری اختلاف معنی داری وجود داشت (???/ (PP).
نتیجه گیری: این مطالعه نمایانگر ارزش استفاده از نظریه پرستاری به عنوان یک چارچوب سازمان یافته برای ارزیابی تجارب زندگی در زنان مبتلا به بیماری عروق کرونر قلب است و. بکارگیری آن می تواند در راستای سازگاری بهتر انسان با تغییرات بوجود آمده در وضعیت سلامتی وی کمک نماید.
شهلا ملاحسینی، شهلا محمدزاده ، حمید علوی مجد ، پوپک خالصی،
دوره ۱۹، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۸۸ )
چکیده
سابقه و هدف: کم کاری تیروئید بیماری مزمنی است که می تواند بر درک بیماران از سلامتی و کیفیت زندگی آنها اثر بگذارد. این پژوهش با هدف تعیین کیفیت زندگی بیماران مبتلا به کم کاری تیروئید مراجعه کننده به بیمارستان های وابسته به دانشگاه های علوم پزشکی شهر تهران صورت گرفت.
روش بررسی: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، ۱۰۰ بیمار مبتلا به کم کاری تیروئید مورد ببرسی قرار گرفتند. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه ای شامل ۴ بخش استفاده شد. قسمت اول دارای ۱۰ سوال مربوط به مشخصات دموگرافیک، قسمت دوم ۱۵ سوال مربوط به بررسی وضعیت جسمانی، بخش سوم شامل ۹ سوال در رابطه با وضعیت روحی، روانی و قسمت چهارم دارای ۷ سوال مربوط به وضعیت اجتماعی و ۱ سوال در زمینه درک فردی بیمار از کیفیت زندگی بود.
یافته ها: بالاترین امتیاز کیفیت زندگی مربوط به حیطه اجتماعی با میانگین ۸۹/۴۱ و کمترین میانگین مربوط به حیطه جسمی با میانگین ۹/۳۹ بود. بیشتر بیماران (۷۳ درصد) از کیفیت زندگی در حد متوسط برخوردار بودند. در بعد جسمی، احساس سرما با میانگین ۷۵/۲۵، در بعد روحی- روانی، احساس بی حوصلگی با میانگین ۲۵/۳۰ و در بعد اجتماعی، ناتوانی در انجام وظایف محوله شغلی با میانگین ۴۳ شایعترین علامتی بود که توسط بیماران گزارش شد.
نتیجه گیری: پژوهش حاضر نشان داد که کیفیت زندگی اکثر بیماران مبتلا به کم کاری تیروئید در سطح متوسط می باشد.
دیانا هکاری، رحمت محمدزاده،
دوره ۲۰، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۸۹ )
چکیده
سابقه و هدف: آموزش به بیمار باید به عنوان یکی از حقوق بیمار نگریسته شود تا رفتار مطلوب بهداشتی با سه هدف عمده حفظ و ارتقاء سلامتی و پیشگیری از بیماری، اعاده سلامتی و کمک به تطابق و سازگاری فرد حاصل گردد. پژوهش حاضر با هدف تعیین وضعیت آموزش به بیمار در دانشجویان پرستاری و پرستاران شاغل و بررسی عوامل تاثیرگذار در آن صورت گرفت.
روش بررسی: این پژوهش یک مطالعه توصیفی - مقطعی است که در آن ۳۵۲ پرستار و ۲۴۱ دانشجوی پرستاری بررسی شدند. روش نمونهگیری به صورت تصادفی طبقهای و ابزار گردآوری دادهها، پرسشنامهای شامل اطلاعات فردی و عوامل تاثیرگذار بود.
یافته ها: ۶/۶۵ درصد پرستاران و ۱/۵۳ درصد دانشجویان زیاد بودن تعداد بیماران، ۸/۶۲ درصد پرستاران و ۵/۴۸ درصد دانشجویان کمبود وقت پرستار، ۳/۵۶ درصد پرستاران و ۶/۵۵ درصد دانشجویان کمبود پرسنل بخش، ۹/۴۰ درصد پرستاران و ۸/۳۷ درصد دانشجویان عدم وجود وسایل کمک آموزشی، ۵/۲۹ درصد پرستاران و ۲/۳۸ درصد دانشجویان عدم همکاری و هماهنگی بین اعضاء مختلف تیم بهداشتی – درمانی، ۲۹ درصد دانشجویان عدم اختصاص زمان معین برای آموزش به بیمار، ۶/۳۸ درصد عدم علاقه پرستار نسبت به امر آموزش، ۵/۳۶ درصد عدم حمایت مدیران پرستاری از آموزش به بیمار و ۱/۳۶ درصد کمبود آگاهی و اطلاعات پرستار نسبت به موارد آموزشی را از موانع آموزش به بیمار برشمردند. میانگین نمرات پرستاران و دانشجویان اختلاف معنیداری با هم داشت (۰۰۱/۰>p).
نتیجه گیری: با توجه به نتایج پژوهش بر تلاش مشترک مسئولین، مدیران بیمارستانها و دانشکدههای پرستاری در رفع موانع و تقویت تسهیل کنندهها تاکید می گردد تا پرستاران ضمن کسب مهارتها، علوم و دانشهای موردنیاز در امر آموزش به بیمار، به عنوان افرادی قابل اعتماد که میتوانند برنامههای آموزش به بیماران را طرح، اجرا و ارزشیابی کنند، مطرح گردند.
دیانا هکاری، رحمت محمدزاده، عاطفه ولایتی، ماندانا بلوریان،
دوره ۲۱، شماره ۳ - ( پاییز ۱۳۹۰ )
چکیده
سابقه و هدف: مراقبت های قبل از بارداری در کاهش شیوع عوارض ومرگ ومیر ناشی از حاملگی از طریق ارتقاء سلامتی، شناسائی علائم خطر و معرفی مراجع بهداشتی موثر می باشد. هدف مطالعه حاضر، تعیین عوامل بازدارنده مراقبتهای بارداری و ارتباط این عوامل با سرانجام حاملگی بود.
روش بررسی: این پژوهش یک مطالعه مقطعی از نوع همبستگی بود. ۱۴۰ نفر از مادرانی که در بیمارستانهای نقاط مختلف شهر تبریز زایمان کرده بودند، از طریق نمونه گیری مبتنی برهدف انتخاب شدند. ابزار گرداوری داده ها پرسشنامه کتبی، پرونده مادر و کارت مشخصات نوزاد بود. جهت تحلیل دادهها از آزمون مجذور کای، T-test، ضریب همبستگی اسپیرمن، آزمون کولموگراف اسمیرنوف و آزمون کروسکال والیس استفاده گردید.
یافته ها: متوسط پایین بودن سن ازدواج (۲ درصد)، تحصیلات کم مادر(۷۳ درصد) وهمسر (۵۴ درصد)، پایین بودن درآمد خانواده (۷۳ درصد)، اجاره نشینی (۴۸ درصد)، تعداد بارداری ها (۳۳ درصد) و فرزندان (۲۵ درصد)، ناخواسته بودن بارداری (۳۰ درصد) و بروز عوارض معمول در بارداری (۶۷ درصد)، عدم استفاده از مراقبت ها در بارداریهای قبلی (۲۷ درصد)، مراجعه در زمان بروز مشکل (۲۶ درصد)، عدم وجود عامل مشوق (۵۲ درصد)، نامطلوب بودن وضعیت درمانگاهها (۳۰ درصد) و مطبها (۱۷ درصد)، زایمان پیش از موعد (۱۰ درصد)، نمره آپگار کمتر از هفت در دقیقه اول تولد (۱۲ درصد)، تاخیر رشد داخل رحمی (۳ درصد) و کم وزنی زمان تولد (۵ درصد) با دریافت مراقبت های بارداری ارتباط معنی داری داشت (۰۰۱/۰>p).
نتیجه گیری: مراقبتهای بارداری سبب ارتقاء کیفیت مشاوره مددجومحوری و تشویق زنان در دستیابی به مراقبتهای پره ناتال گردیده و بر برنامه های مادری ایمن مبتنی بر محتوای آموزشی و ارتباطی مراقبتهای بارداری تاکید دارد.
دیانا هکاری، رحمت محمدزاده، هنگامه خواجوی کیا، سهیلا زارعی،
دوره ۲۲، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۱ )
چکیده
سابقه و هدف: سبک زندگی تاثیر بارزی در پیشگیری یا ایجاد بیماریهای قلبی دارد و تعدیل آن در کنترل عوارض این بیماری موثر است، به طوری که موجب کاهش نزدیک به پنجاه درصد از مرگ های زود هنگام می گردد.
روش بررسی: این مطالعه از نوع توصیفی، مقطعی از نوع مقایسه ای بوده که در آن سبک زندگی ۳۷۰ زن یائسه مبتلا به بیماری های عروق کرونر و ۴۰۰ زن یائسه که به این بیماری مبتلا نبودند (۷۷۰ نفر) با استفاده از نمونه گیری خوشه ای، انتخاب و مورد بررسی و مقایسه قرار گرفتند. داده های به دست آمده به وسیله روش های آماری توصیفی، آزمونهای تفاوت میانگین و آزمون همبستگی تحلیل آماری شدند.
یافته ها: اختلاف امتیاز کل سبک زندگی بین دو گروه از نظر آماری معنی دار بود (۰۰۱/۰ p=،۴۱/۳ t=) و تفاوت آماری معنی داری از نظر امتیاز عادات غذایی، فعالیت فیزیکی و استرس مشاهده شد (۰۵/۰>(p. اما تفاوت آماری معنی داری بین سایر اجزای سبک زندگی (مصرف سیگار، روش های مقابله با استرس، خواب و استراحت) در گروه مبتلا و غیر مبتلا مشاهده نشد (به ترتیب ۹۷۶/۰t=، ۵۰۸/۰ p=؛ ۸۹۸/۰t=، ۳۷۰/۰ p=؛ ۳۷۷/۰ t=، ۷۰۷/(p= . بین میانگین امتیاز سبک زندگی و ابتلا به بیماری عروق کرونر همبستگی معنی دار منفی وجود داشت.
نتیجه گیری: پرستاران به دلیل حضور در محیط های مختلف اجتماعی میتوانند در زمینه پیشگیری اولیه و ثانویه بیماریهای عروق کرونر از طریق تصحیح سبک زندگی در جهت ارتقاء سطح سلامت جامعه نقش موثری را ایفا نمایند
زهرا امینیان، شهلا محمدزاده، محمد اسلامی وقار، محمد فشارکی،
دوره ۲۴، شماره ۳ - ( پاییز ۱۳۹۳ )
چکیده
سابقه و هدف: اﺳﺘﺮس از ﻋﻮاﻣﻞ ﺧﻄﺮ ﺑﻴﻤﺎریﻫﺎی ﻗﻠﺒﻲ اﺳﺖ که می تواند کیفیت زندگی ﺑﻴﻤﺎران مبتلا را تحت تاثیر قرار دهد. ﻫﺪف اﻳﻦ ﭘﮋوﻫﺶ، بررسی تاثیر آموزش راه های مقابله با استرس بر کیفیت زندگی بیماران مبتلا به سندرم حاد کرونری بود.
روش بررسی: در این پژوهش نیمه تجربی، ﺗﻌﺪاد ۳۵ ﺑﻴﻤﺎر مبتلا به سندرم حاد کرونری ﺑﻪ ﺷﻴﻮه ﻧﻤﻮﻧﻪﮔﻴﺮی مبتنی بر هدف از بیمارستانهای منتخب دانشگاه علوم پزشکی شهر تهران اﻧﺘﺨﺎب و در محیطهای پژوهش به مدت ۳ جلسه ۴۵ دقیقه ای تحت آموزش "راه های مقابله با استرس" به روش سخنرانی و ارائه جزوه آموزشی قرار گرفتند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه های "کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی (WHOQOL-BREF)"، "سطح استرس کوهن" و "مقابله با شرایط پر استرس اندلر و پارکر(CISS)" بود. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی (t زوجی و ویلکاکسون) و نرم افزار ۲۲SPSS- مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: مقایسه میانگین امتیازات کسب شده از پاسخ به هر سه پرسشنامه، تغییرات معنیداری را در دو مرحله قبل و بعد از آموزش نشان داد (۰۰۰۱/۰>P).
نتیجهگیری: آموزش راههای مقابله با استرس ﻣﻲﺗﻮاﻧﺪ با کاهش استرس بیماران و افزایش کیفیت زندگی آنها، ﺑﻪ ﻋﻨﻮان ﻳﻚ روش ﻣﺪاﺧﻠﻪای ﻣﻔﻴﺪ در سندرم حاد کرونری ﺑﻪ ﻛﺎر گرفته شود.
سیده فاطمه محبی، خلیل علی محمدزاده،
دوره ۲۶، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۵ )
چکیده
سابقه و هدف: ناباروری یکی از مشکلات رو به رشد بهداشتی در اکثر کشورهاست که پیامدهای عاطفی،اجتماعی و اقتصادی زیادی را به دنبال دارد. نتایج برخی مطالعات سالهای اخیر نشان میدهند شیوع واقعی ناباروری تحت تأثیر عوامل مختلفی در حال افزایش است و از میزان باروری نیز کاسته شده است. این پژوهش با هدف مرور نظاممند مقالات علمی-پژوهشی داخل کشور در مورد علل انواع ناباروری انجام شد.
روش بررسی: این تحقیق بر اساس روش مرور نظام مند و سیستماتیک انجام شد. در گام نخست تعداد ۵۸ مقاله علمی- پژوهشی داخل کشور به دست آمد که پس از غربالگری مشخص شد ۳۸ عنوان مقاله در طول حدود دو دهه اخیر به موضوع «علل ناباروری» پرداختهاند.
یافته ها: پرتکرارترین علل مطرح در مقالات در مورد علل ناباروری مردان اختلالات اسپرم و در مرتبه بعد واریکوسل و در مورد علل ناباروری زنان، اختلالات لولههای رحمی و سپس اختلالات تخمدان بود.
نتیجهگیری: با توجه به نتایج این مطالعه و عوامل مؤثردر ناباروری میتوان اقدامات موثر در زمینه کاهش نرخ ناباروری را در سه حوزه شامل اقدمات درمانی و بهداشتی، اقدمات آموزشی و اقدامات حمایتی مدنظر قرار داد.
واژگان کلیدی: الگوهای ناباروری، ناباروری اولیه، ناباروری ثانویه، اتیولوژی ناباروری، مرور سیستماتیک (نظام مند).
شیوا مهدوی فشتمی، شهلا محمدزاده زرنکش، محمد اسماعیل پور بندبنی،
دوره ۲۶، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۹۵ )
چکیده
سابقه و هدف: پریشانی اخلاقی، پدیده شناخته شدهای درحرفه پرستاری است که میتواند استرس جسمی روانی زیادی بر پرستاران وارد کند و باعث عدم رضایت آنان، کاهش کارایی و کیفیت مراقبتها شود. علل، فراوانی، شدت و اثر پریشانی اخلاقی با توجه به نوع بخش و بیمارستان متفاوت است. این مطالعه به منظور بررسی ابعاد سه گانه پریشانی اخلاقی (فراوانی، شدت، و اثر) و عوامل مرتبط با آن در پرستاران اورژانس انجام شد.
روش بررسی: این مطالعه مقطعی به روش سرشماری در میان ۱۲۵ پرستار شاغل در ۷ بیمارستان غیر آموزشی دانشگاه علوم پزشکی گیلان انجام شد. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه پریشانی اخلاقی هامریک "۲۰۱۲" جمع آوری شد و با آزمونهای آماری T- test، ANOVA و ضریب همبستگی Pearson در نرم افزار SPSS ۲۱ تحلیل شد.
یافته ها: میانگین فراوانی پریشانی اخلاقی ۵۸/۰±۴/۱، شدت آن ۹۲/۰±۷/۱ از ۴ و میانگین اثر آن ۳۸/۲±۴ از ۱۶ به دست امد که نشان میدهد پرستاران اورژانس از پریشانی اخلاقی در حد متوسطی رنج میبرند. ضریب همبستگی پیرسون ارتباط مثبت و معنیداری بین تعداد پرستاران و تختهای موجود در بخش و ابعاد سه گانه پریشانی اخلاقی نشان داد (۰۱/۰>p).
نتیجهگیری: پریشانی اخلاقی در بخش اورژانس، اثرات منفی بر پرستاران، در ابعاد مختلف حرفه پرستاری و بیمارستان دارد. لذا برنامهریزان و تصمیم گیرندگان حوزه سلامت، باید در سطح کلان به این معضل اخلاقی توجه و برنامههای مناسب برای پیشگیری آن پیشنهاد کنند.
واژگان کلیدی: پریشانی اخلاقی، پرستار اورژانس، بیمارستان غیر آموزشی
مریم نعمتی، شهلا محمدزاده زرنکش، ابراهیم ابراهیمی ابیانه،
دوره ۲۸، شماره ۲ - ( تابستان۹۷ ۱۳۹۷ )
چکیده
سابقه و هدف: اتاقهای عمل از پرخطرترین محیطها به لحاظ امکان وقوع خطاهای انسانی مرتبط با سلامت هستند و کاهش خطا دراین محیطها یک ضرورت برای بهبود کیفیت مراقبت سلامت است. هدف این مطالعه، تعیین موارد خطا و عوامل تاثیر گذار بر خطاها در اتاق عمل بود.
روش بررسی: این مطالعه توصیفی در سال ۱۳۹۵ روی ۲۰۰ نفر از کارکنان اتاقهای عمل بیمارستانهای منتخب علوم پزشکی شهر تهران انجام شد. آنها به صورت تصادفی طبقهای انتخاب شدند و و دیدگاه آنها با استفاده از پرسشنامه پژوهشگرساخته در سه بخش شامل مشخصات دموگرافیک، موارد خطا، و عوامل موثر در بروز خطا در چهار بعد فردی، محیطی، مهارتی و مدیریتی بررسی شد. دادهها با آمار توصیفی - استنباطی و نرم افزار SPSS تحلیل شدند.
یافتهها: از دیدگاه کارکنان، بیمار را به اشتباه عمل کردن (۷۱% )، و عضوی را به اشتباه عمل کردن (۶۱%)، از موارد خطاهای پر اهمیت بود. پراهمیتترین عوامل موثر در بروز خطا، در بعد فردی، شرایط جسمی-روانی کارکنان (۷۴%)، در بعد محیطی، تعداد زیاد جراحی (۶۹%)، در بعد مهارتی، ناآشنایی در استفاده از تجهیزات (۵/۶۰%)، و در بعد مدیریتی، کم بودن تعداد کارکنان (۵/۷۴%) بودند.
نتیجه گیری: برقراری ارتباط با بیماران، به کارگیری کارکنان ماهر و سالم از نظر جسمی-روانی، رعایت استاندارد به کارگیری کارکنان از نظر تعداد و تجربه، پرهیز از ازدحام و شلوغی، داشتن تجهیزات سالم و آشنایی با نحوه استفاده از آنها، مدیریت صحیح موارد خطا و برخورد مناسب با خطاکار میتواند میزان خطا در اتاقهای عمل را کاهش دهد.
شهلا محمدزاده زرنکش، پریوش جعفری، اختر جمالی، محمدعلی حسینی،
دوره ۲۹، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۹۸ )
چکیده
سابقه و هدف: پرستاران برای ارائه مراقبت کارآمد و به کار بستن هنر مراقبت در شرایط تغییر سریع دانش و فن آوری، نیاز دارند که یادگیرنده مادام العمر باشند. یادگیری مادام العمر شاخصی از حرفهایگری برای متخصصان مراقبت سلامت است. مطالعات ایجاد فرهنگ یادگیری مادام العمر برای پرستاران را یک ضرورت معرفی میکنند. این مطالعه با هدف شناسایی زمینه سازهای یادگیری مادام العمردر آموزش پرستاری و در حیطه "نظام آموزش " انجام شد.
روش بررسی: این مطالعه به روش تئوری مبنایی و نمونه گیری هدف مند با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته بازپاسخ، با ۱۹ نفر از اساتید پرستاری انجام گرفت. مطابق با روش اشتراوس و کوربین ۲۰۰۸، جمع آوری، تحلیل و تفسیر دادهها به طور همزمان انجام و با روش مقایسهای مداوم مورد تحلیل قرار گرفت. برای اعتبار و مقبولیت دادهها از شیوه چک همکار و ناظر خارجی استفاده شد.
یافته ها: با تحلیل دیدگاه مشارکت کنندگان، زمینه سازهای یادگیری مادام العمر در حوزه نظام آموزشی، سه درون مایه، شامل "سیاست گذاریها، برنامههای درسی و سیستم ارزشیابی و روشهای یاددهی-یادگیری" شناسایی شدند و تحت مقوله اصلی ویژگیهای نظام آموزش جای گرفتند.
نتیجه گیری: آموزش پرستاران با رویکرد یادگیری مادام العمر، نیاز به حمایت گسترده از طرف سیاست گذاران و برنامهریزان حوزه بهداشت و درمان، بازنگری و تغییر در برنامه درسی پرستاری، مدیریت حامی در دانشکدهها و سازمانهای ارائه دهنده مراقبت سلامت و همکاری بین این مراکز با سیاست گذاران و بدنههای تنظیم کننده درجامعه دارد.
حمید زعفرانی آرانی، خلیل علی محمدزاده، نگین عباسی گراوند، زهرا عباسی،
دوره ۳۱، شماره ۳ - ( پائيز ۱۴۰۰ )
چکیده
سابقه و هدف: نقص شناختی در بیماری مولتیپل اسکلروزیس (MS) به صورت مکرر و ناتوان کننده است. تغییر در سرعت پردازش اطلاعات مهمترین عارضه شناختی در این بیماری است. هدف از این مطالعه، مقایسه توانایی ادراک بینایی – فضایی در بیماران و افراد سالم بود.
روش بررسی: این مطالعه به صورت مطالعه مقطعی، به روش توصیفی-مقایسهای بر روی دو گروه مبتلا و بهنجار (گروه شاهد)، در شهر تبریز و در بازه زمانی اردیبهشت تا دی ماه سال ۹۷ انجـام شـد. بعد از شرکت ۲۸۰ نمونه در مطالعه و غربالگری آنها، در انتها ۲۴۶ مورد از نمونههای سالم در مطالعه ماندند. از این تعداد ۱۲۳ نفر در گروه نمونههای بیمار و ۱۲۳ نفر در گروه نمونههای سالم جای گرفتند. ارزیابی جهت یابی خط (JLO) بر روی نمونهها انجام گرفت. دادههای حاصل با دیگر پارامترهای جمعیتی و تفاوت گروه بهنجار و بیمار مقایسه شد.
یافته ها: میانگین سن نمونه های مورد مطالعه به ترتیب برای نمونههای سالم و مبتلا به صورت ۴۵/۰±۳۱/۲۴ و ۲۶/۰±۶۷/۲۳ سال بود، که تفاوت آشکاری میان آنها مشاهده نشد. ۵۶/۷۳ درصد از نمونه های مبتلا و ۹۶/۷۹ درصد از افراد سالم متاهل بودند. نسبت جنسیت نمونههای سالم تقریبا برابر بود (۴۷/۴۹% مذکر و ۵۳/۵۱% مونث) و در نمونههای بیمار جنسیت مونث دارای فراوانی بیشتری بود (۷۴/۵۶% مونث و ۲۶/۴۳% مذکر). توانایی ادراک بینایی-فضایی در بیماران مبتلا به اماس ضعیفتر از گروه بهنجار بود.
نتیجهگیری: بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس از عملکرد شناختی ضعیفتری نسبت به افراد بهنجار برخوردار هستند؛ در نتیجه توانبخشی این دسته از بیماران با استفاده از آموزش و دیگر اقدامات لازم میتواند به درک بینایی-فضایی بهتر آنها منجر شود.
دکتر نادر خالصی، دکتر خلیل علی محمدزاده، دکتر میثم اخلاق دوست، دکتر امیرعباس لشگری،
دوره ۳۲، شماره ۴ - ( زمستان ۱۴۰۱ )
چکیده
سابقه و هدف: سلامت جسمانی مردم یکی از مهمترین اهداف هر جامعهای به شمار میرود. در این میان سلامت جسمانی دانشجویان که آینده سازان یک جامعه هستند از اهمیت ویژهای برخوردار است. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی سلامت جسمانی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی واحد تهران انجام شد.
روش بررسی: پژوهش حاضر از حیث هدف کاربردی و از لحاظ جمع آوری دادهها توصیفی پیمایشی بود و به کمک روش آماری سر شماری انجام شد. در این مطالعه ۱۱۰۱ دانشجوی جدید الورود دانشگاه آزاد علوم پزشکی تهران مورد ارزیابی قرارگرفتند. تحلیل دادههای به دست آمده توسط آزمون پیرسون و با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه ۱۸) صورت گرفت. روایی ابزار به وسیله نظر خبرگان تائید گردید و آلفای کرونباخ جهت تائید پایایی (۸۳/۰) به دست آمد.
یافتهها: میانگین نمرات سبک زندگی سلامت محور، با بررسی ابعاد آن یعنی تحرک روزانه در زندگی، تغذیه نامناسب، استعمال دخانیات و الکل، توجه به سلامت محیطی و تغذیه ناسالم و ورزش بر اساس جنسیت افراد متفاوت است، به طوری که زنان بیشتر از مردان سبکهای زندگی سلامت محور دارند و جنسیت به عنوان یک موقعیت اجتماعی در جامعه برای فرد، در زمینه انتخاب نوع سبک زندگی تأثیرگذار است.
نتیجهگیری: سبک زندگی سلامت محور و سالم را راهنمایی برای جلوگیری از مشکلات بهداشتی و تضمین کننده حد اعلای سلامتی برای فرد میداند. سلامت جسمانی دانشجویان و سبک زندگی آنها عوامل مهمی در تعیین وضعیت و آینده آنها خواهد داشت.
خانم سارا تابش نژاد، خانم شهلا محمدزاده زرنکش، خانم مهراندخت نکاوند،
دوره ۳۲، شماره ۴ - ( زمستان ۱۴۰۱ )
چکیده
سابقه و هدف: مدیریت درد بیماران جراحی شده بخش مهمی از مراقبتهای درمانی پس از عمل است. این مهم در بیماران معتاد به موادمخدر با چالش های گوناگونی همراه است. هدف این مطالعه، تعیین چالشهای مدیریت درد بعد از جراحی ارتوپدی در بیماران وابسته به مواد مخدر از دیدگاه بیماران و تعیین ارتباط بین متغیرها بود.
روش بررسی: در این مطالعه توصیفی که در بیمارستان اختر تهران در سالهای ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ انجام شد، ۱۰۵ بیمار با روش نمونه گیری در دسترس شرکت کردند. ابزار گردآوری دادهها، پرسشنامه پژوهشگر ساخته، شامل اطلاعات دموگرافیک بیمار و ۱۶ عبارت در مورد عوامل موثر در مدیریت درد بیماران وابسته به مواد مخدر بود. از نرم افزار SPSS۲۶، آزمونهای پارامتریک t مستقل، آنالیز واریانس و ضریب همبستگی پیرسون برای تحلیل دادهها استفاده شد و سطح معنیداری آزمونها کمتر از ۰۵/۰ در نظر گرفته شد.
یافتهها: از دیدگاه آنان "کم بودن میزان داروهای ضد درد" و "بی اثر بودن مسکنها"مهمترین عامل کنترل نامناسب درد آنها بود و سایر چالشهای مطرح در مدیریت درد از اهمیت کمی در کنترل بهینه درد بیماران داشت.
نتیجهگیری: درد بیماران وابسته به مواد مخدر بعد از جراحی ارتوپدی، به درستی کنترل نمیشود و چالشهای شناسایی نشدهای وجود دارد که نیازمند بررسی بیشتر است.