حمید زعفرانی آرانی، خلیل علی محمدزاده، نگین عباسی گراوند، زهرا عباسی،
دوره ۳۱، شماره ۳ - ( ۶-۱۴۰۰ )
چکیده
سابقه و هدف: نقص شناختی در بیماری مولتیپل اسکلروزیس (MS) به صورت مکرر و ناتوان کننده است. تغییر در سرعت پردازش اطلاعات مهمترین عارضه شناختی در این بیماری است. هدف از این مطالعه، مقایسه توانایی ادراک بینایی – فضایی در بیماران و افراد سالم بود.
روش بررسی: این مطالعه به صورت مطالعه مقطعی، به روش توصیفی-مقایسهای بر روی دو گروه مبتلا و بهنجار (گروه شاهد)، در شهر تبریز و در بازه زمانی اردیبهشت تا دی ماه سال ۹۷ انجـام شـد. بعد از شرکت ۲۸۰ نمونه در مطالعه و غربالگری آنها، در انتها ۲۴۶ مورد از نمونههای سالم در مطالعه ماندند. از این تعداد ۱۲۳ نفر در گروه نمونههای بیمار و ۱۲۳ نفر در گروه نمونههای سالم جای گرفتند. ارزیابی جهت یابی خط (JLO) بر روی نمونهها انجام گرفت. دادههای حاصل با دیگر پارامترهای جمعیتی و تفاوت گروه بهنجار و بیمار مقایسه شد.
یافته ها: میانگین سن نمونه های مورد مطالعه به ترتیب برای نمونههای سالم و مبتلا به صورت ۴۵/۰±۳۱/۲۴ و ۲۶/۰±۶۷/۲۳ سال بود، که تفاوت آشکاری میان آنها مشاهده نشد. ۵۶/۷۳ درصد از نمونه های مبتلا و ۹۶/۷۹ درصد از افراد سالم متاهل بودند. نسبت جنسیت نمونههای سالم تقریبا برابر بود (۴۷/۴۹% مذکر و ۵۳/۵۱% مونث) و در نمونههای بیمار جنسیت مونث دارای فراوانی بیشتری بود (۷۴/۵۶% مونث و ۲۶/۴۳% مذکر). توانایی ادراک بینایی-فضایی در بیماران مبتلا به اماس ضعیفتر از گروه بهنجار بود.
نتیجهگیری: بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس از عملکرد شناختی ضعیفتری نسبت به افراد بهنجار برخوردار هستند؛ در نتیجه توانبخشی این دسته از بیماران با استفاده از آموزش و دیگر اقدامات لازم میتواند به درک بینایی-فضایی بهتر آنها منجر شود.