:: دوره 25، شماره 4 - ( زمستان 1394 ) ::
پریچهر معزی1 ، نیما بهادر 2، مجید باصری صالحی3
1- کارشناس ارشد، گروه میکروبیولوژی، دانشکده علوم، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شیراز، شیراز ، ایران
2- گروه میکروبیولوژی، دانشکده علوم، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شیراز، شیراز، ایران ، bahador@iaushiraz.ac.ir
3- گروه میکروبیولوژی، دانشکده علوم، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد کازرون ، کازرون ، ایران

سابقه و هدف: بیماری­های منتقله توسط غذا از جمله عوامل تهدید کننده جامعه بشری هستند. در همین رابطه، اشریشیاکلی از جمله باکتری­های مهم عامل مسمومیت‌های غذایی به شمار می­آید.  هدف از این تحقیق، ارزیابی شیوع و بررسی مقاومت آنتی‌بیوتیکی اشریشیاکلی، در نمونه‌های مواد غذایی سنتی می­باشد.

روش بررسی: در طی این پژوهش، 100 نمونه ماده غذایی تهیه شده به روش سنتی،  از نظر وجود اشریشیاکلی مورد آزمون قرار گرفته و توسط تست­های بیوشیمیایی وسرولوژیکی تایید شده و به دنبال آن الگوی مقاومت آنتی‌بیوتیکی جدایه‌ها به روش دیسک دیفیوژن طبق  استاندارد Kirby-Bauer و بر اساس جدول استاندارد (2013) CLSI تعیین گردید.

یافته­ ها: نتایج به دست آمده نشان داد که 7% از مواد غذایی آلودگی به اشریشیاکلی داشتند که 3% از جدایه‌ها پاتوژنیک اشریشیاکلی بود. نتایج حاصل از آنتی‌بیوگرام نشان داد  که 100% جدایه­ها نسبت به آمپی‌سیلین و وانکومایسین مقاوم بودند و پس از آن به  ترتیب بیشترین مقاومت نسبت به آنتی­بیوتیک‌های  سیفکسیم (75­%)، تتراسایکلین (5/62%)، سفالکسین (50%)، سفتریاکسون، جنتامایسین   وکوتریموکسازول ( 25%)، سیپروفلوکساسین وکلرامفنیکل (50/12%) وجود داشت.

نتیجه­گیری: اشریشیاکلی یکی از باکتری­های آلوده‌کننده مواد غذایی است و حضور این باکتری در غذا می­تواند تهدیدی بر سلامت جامعه باشد. با توجه به یافته‌ها، جهت جلوگیری از آلودگی میکروبی مواد غذایی، آموزش و رعایت اصول بهداشتی، مهارت­های آماده‌سازی، حمل و نقل و ذخیره‌سازی از فاکتورهای مهم می­باشند. هرچند سیپروفلوکساسین وکلرامفنیکل کارآیی مناسب‌تری در مهار رشد باکتری ها در این منطقه داشته اند، اما عوارض آنها نیز باید در نظر گرفته شود.

واژگان کلیدی: اشریشیاکلی، آلودگی مواد غذایی، مقاومت آنتی‌بیوتیکی

واژه‌های کلیدی: اشریشیاکلی، آلودگی مواد غذایی، مقاومت آنتی‌بیوتیکی
نيمه آزمايشي : تحليلي/مقطعي/توصيفي | موضوع مقاله: ميكروبيولوژي
دریافت: 1394/2/20 | پذیرش: 1394/3/23 | انتشار: 1394/9/29