1- کارشناس ارشد، گروه میکروبیولوژی، دانشکده علوم، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شیراز، شیراز ، ایران 2- گروه میکروبیولوژی، دانشکده علوم، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شیراز، شیراز، ایران ، bahador@iaushiraz.ac.ir 3- گروه میکروبیولوژی، دانشکده علوم، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد کازرون ، کازرون ، ایران
چکیده: (5809 مشاهده)
سابقه و هدف:بیماریهای منتقله توسط غذا از جمله عوامل تهدید کننده جامعه بشری هستند. در همین رابطه، اشریشیاکلی از جمله باکتریهای مهم عامل مسمومیتهای غذایی به شمار میآید. هدف از این تحقیق، ارزیابی شیوع و بررسی مقاومت آنتیبیوتیکی اشریشیاکلی، در نمونههای مواد غذایی سنتی میباشد.
روش بررسی:در طی این پژوهش، 100 نمونه ماده غذایی تهیه شده به روش سنتی، از نظر وجود اشریشیاکلی مورد آزمون قرار گرفته و توسط تستهای بیوشیمیایی وسرولوژیکی تایید شده و به دنبال آن الگوی مقاومت آنتیبیوتیکی جدایهها به روش دیسک دیفیوژن طبق استاندارد Kirby-Bauer و بر اساس جدول استاندارد (2013) CLSI تعیین گردید.
یافته ها: نتایج به دست آمده نشان داد که 7% از مواد غذایی آلودگی به اشریشیاکلی داشتند که 3% از جدایهها پاتوژنیک اشریشیاکلی بود. نتایج حاصل از آنتیبیوگرام نشان داد که 100% جدایهها نسبت به آمپیسیلین و وانکومایسین مقاوم بودند و پس از آن به ترتیب بیشترین مقاومت نسبت به آنتیبیوتیکهای سیفکسیم (75%)، تتراسایکلین (5/62%)، سفالکسین (50%)، سفتریاکسون، جنتامایسین وکوتریموکسازول ( 25%)، سیپروفلوکساسین وکلرامفنیکل (50/12%) وجود داشت.
نتیجهگیری:اشریشیاکلی یکی از باکتریهای آلودهکننده مواد غذایی است و حضور این باکتری در غذا میتواند تهدیدی بر سلامت جامعه باشد. با توجه به یافتهها، جهت جلوگیری از آلودگی میکروبی مواد غذایی، آموزش و رعایت اصول بهداشتی، مهارتهای آمادهسازی، حمل و نقل و ذخیرهسازی از فاکتورهای مهم میباشند. هرچند سیپروفلوکساسین وکلرامفنیکل کارآیی مناسبتری در مهار رشد باکتری ها در این منطقه داشته اند، اما عوارض آنها نیز باید در نظر گرفته شود.
واژگان کلیدی:اشریشیاکلی، آلودگی مواد غذایی، مقاومت آنتیبیوتیکی
Moezi P, Bahador N, Baseri Salehi M. Serological typing of isolated Escherichia coli from traditional food and their evaluation of antibiotic resistant pattern . MEDICAL SCIENCES 2015; 25 (4) :269-276 URL: http://tmuj.iautmu.ac.ir/article-1-1023-fa.html
معزی پریچهر، بهادر نیما، باصری صالحی مجید. تیپینگ سرولوژیک اشریشیاکلیهای جدا شده از فراوردههای غذاییسنتی و ارزیابی الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی آنها. فصلنامه علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی تهران. 1394; 25 (4) :269-276