:: دوره 26، شماره 2 - ( تابستان 1395 ) ::
بررسی رواسازی پرسش‌نامه سلامت معنوی از دیدگاه اسلام
کورش سایه میری1 ، حمید تقی نژاد2 ، حامد توان 3، سید رحمت اله موسوی مقدم4 ، ایمان محمدی5 ، زهرا احمدی5
1- گروه پزشکی اجتماعی، مرکز تحقیقات پیشگیری از آسیب های روانی اجتماعی، دانشگاه علوم پزشکی ایلام
2- گروه پرستاری، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی ایلام
3- گروه پرستاری، دانشکده پرستاری و مامایی، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی ایلام ، hamedtavan@gmail.com
4- دانشکده پرستاری، مدیر گروه معارف اسلامی، دانشگاه علوم پزشکی ایلام
5- گروه پرستاری، دانشکده پرستاری و مامایی، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی ایلام

سابقه و هدف: سلامت انسان دارای ابعاد مختلفی است و در راس این ابعاد، سلامت معنوی قرار دارد و وقتی سلامت معنوی فرد بالاتر باشد، به خداوند نزدیک­تر است، هدف مطالعه حاضر، بررسی رواسازی پرسش­نامه سلامت معنوی از دیدگاه اسلام به روش تحلیل عاملی بود.

روش بررسی: در این مطالعه توصیفی-تحلیلی، 100 نفر از دانشجویان رشته پرستاری دانشگاه علوم پزشکی ایلام که به روش نمونه گیری طبقه بندی انتخاب شده بودند، بررسی شدند. در این مطالعه، از پرسش­نامه سلامت معنوی از دیدگاه اسلام محقق ساخته مشتمل بر 20 سوال استفاده شد. برای سنجش روایی و ثبات درونی پرسش­نامه از ضریب آلفای کرونباخ و تحلیل عاملی اکتشافی استفاده شد.

یافته­ ها: تحلیل عاملی نشان داد که پرسش­نامه سلامت معنوی از شش عامل مستقل تشکیل شده است که عبارتند از عامل اول: ارزشمند شدن زندگی با تعقل (با درصد واریانس 22/14)، عامل دوم: نقش مسئولیت در هدف دار شدن زندگی (با درصد واریانس 41/12)، عامل سوم: نقش ارتباط با خدا در لذت بردن از زندگی (با درصد واریانس 45/10)، عامل چهارم: انسان بهترین موجود خداست (با درصد واریانس 38/10)، عامل پنجم: خداوند خالق جهان است (با درصد واریانس 96/9) و عامل ششم: خداوند به فکر مشکلات انسان است (با درصد واریانس 42/8).

نتیجه­گیری: مطالعه حاضر نشان داد که پرسش­نامه سلامت معنوی بر اساس اسلام می­تواند به عنوان یک ابزار روا و پایا برای گردآوری اطلاعات مورد نیاز در خصوص سلامت معنوی با دین اسلام مورد استفاده قرار گیرد.

واژگان کلیدی: سلامت معنوی از دیدگاه اسلام، تحلیل عاملی، ابعاد، روایی، پایایی.

واژه‌های کلیدی: سلامت معنوی از دیدگاه اسلام، تحلیل عاملی، ابعاد، روایی، پایایی
نيمه آزمايشي : تحليلي/مقطعي/توصيفي | موضوع مقاله: روانشناسی
دریافت: 1394/6/2 | پذیرش: 1394/10/27 | انتشار: 1395/4/8

Sayehmiri K, Taghinejad H, Tavan H, Mousavi Moghadam S R, Mohammadi I, Ahmadi Z. Validation study of spiritual health questionnaire from Islamic view. MEDICAL SCIENCES 2016; 26 (2) :109-115