:: دوره 26، شماره 4 - ( زمستان 1395 ) ::
مینو شهیدی1 ، مهسا هادیپورجهرمی2 ، علیرضا جعفری3 ، حسین جعفری 4
1- دکترای تخصصی ایمونو هماتولوژی، گروه هماتولوژی و بانک خون، مرکز تحقیقات سلولی و ملکولی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ایران
2- دکترای تخصصی فارماکولوژی، مرکز تحقیقات گیاهان دارویی و گروه فارماکولوژی، واحد علوم پزشکی تهران، دانشگاه آزاداسلامی، تهران،ایران
3- دانشجوی کارشناسی ارشد معماری کامپیوتر، دانشکده مهندسی کامپیوتر، دانشگاه شهید بهشتی
4- دکترای تخصصی فارماکولوژی، گروه فارماکولوژی، واحد علوم پزشکی تهران ، دانشگاه آزاداسلامی، تهران،ایران ، hosseinjafari55@ymail.com

سابقه و هدف: از آنجایی که افسردگی یکی از بیماری شایع جهان است و به دلیل عدم پاسخ مناسب  به درمان­های معمولی، استفاده از میدان­های مغناطیسی به عنوان درمان­های جایگزین مورد توجه قرار گرفته است؛ لذا در مطالعه حاضر اثر میدان مغناطیسی با فرکانس پایین  در درمان افسردگی بررسی شد.

روش بررسی: این مطالعه تجربی، بر روی 32رأس موش سوری نر ( آلبینو، وزن  متوسط 30گرم) پس از تطابق آنها با حیوان خانه انجام گرفت. حیوانات در 4 گروه دسته بندی شدند (8=n). تزریق رزرپین در مقدار بالا در چهار گروه انجام گرفت و 3 گروه از آنها در معرض میدان مغناطیسی در فرکانس های 10، 25 و 50 هرتز با شدت µT250 برای یک هفته و روزانه 30 دقیقه قرار گرفتند. در این 3 گروه، علایم افسردگی (آرام بخشی، حرکات چرخشی و شنا)، اسهال، خون­ریزی در چشم­ها ،پاها و دست­ها، مشاهده و با گروه شاهد مقایسه شد.

یافته ­ها: افسردگی ناشی از رزرپین سبب آرام بخشی، اختلال در حرکات چرخشی و شنا  و همچنین سبب اسهال، خون­ریزی از  چشم­ها شد. آرام بخشی در10 و25 هرتز به طور معنی­دار کاهش یافت. میدان مغناطیسی در همه فرکانس­ها، به خصوص 25 هرتز سبب کاهش معنی­دار علایم افسردگی و سایر نشانه­ها شد. در شنا، میدان مغناطیسی 10 هرتز موثرترین فرکانس بود.

نتیجه­گیری: یافته‌ها نشان داد که استفاده از فرکانس مغناطیس می­تواند بسیاری از علایم افسردگی  ناشی از رزرپین را کاهش دهد.

واژگان کلیدی: میدان الکترومغناطیس، موش سوری، افسردگی.

واژه‌های کلیدی: میدان الکترومغناطیس، موش سوری، افسردگی
نيمه آزمايشي : تجربي | موضوع مقاله: داروسازي
دریافت: 1280/9/23 | پذیرش: 1280/9/23 | انتشار: 1395/9/24

Shahidi M, Hadipour Jahromy M, Jafari A, Jafari H. Behavioral effects of electromagnet field with low frequency on reserpine-treated mice. MEDICAL SCIENCES 2016; 26 (4) :213-221