سابقه و هدف: ویروس هرپس سیمپلکس تیپ یک (HSV-1)، ویروس شایعی در انسان است. میزان مقاومت این ویروس به آسیکلوویر در حال افزایش است. در این تحقیق، اثرات ضدویروسی عصاره هیدروالکلی میوه سماق (Rhus coriaria L.) علیه HSV-1 مقاوم به آسیکلوویر در مراحل قبل، حین و بعد از آلودگی رده سلولی HeLa مورد بررسی قرار گرفت.
روش بررسی: در این مطالعه تجربی، از تستهای MTT و تریپان بلو برای تعیین اثرات سمی عصاره بر سلول HeLa استفاده شد. اثرات ضد ویروسی عصاره بر HSV-1 مقاوم به دارو قبل از عفونت و در غلظتهای مختلف عصاره مورد بررسی قرار گرفت. حداقل غلظت سیتوتوکسیک موثر در زمانهای مختلف تکثیر ویروس بعد از جذب ویروس مورد ارزیابی قرار گرفت. تیتر ویروس توسط روش 50% دوز عفونی کننده کشت سلول (TCID50) تعیین شد.
یافته ها: مقدار CC50 و حداقل غلظت سیتوتوکسیک موثر به ترتیب µg/ml 780 و µg/ml 390 تعیین شد. مجاورسازی HSV-1 مقاوم به دارو با عصاره منجر به کاهشlog10 TCID50 1 در تیتر ویروس بعد از 3 و 4 ساعت شد. بیشترین کاهش در تیتر ویروس 2 و 4 ساعت بعد از عفونت سلولها با ویروس بود، به طوری که مقدار ویروس را log10 TCID50 7/1 نسبت به گروه شاهد کاهش داد.
نتیجهگیری: اثر ضد ویروسی عصاره میوه سماق بر HSV-1 مقاوم به دارو بعد از عفونت، بیشتر از مجاورسازی ویروس و عصاره قبل از جذب ویروس است.
واژگان کلیدی: عصاره سماق، اثرات ضد ویروسی، ویروس هرپس سیمپلکس تیپ یک. |