:: دوره 27، شماره 2 - ( تابستان 1396 ) ::
زهرا برزو1 ، محمدامین عدالت منش 2
1- کارشناس ارشد سلولی- تکوینی، گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران
2- فیزیولوژی، باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران ‌ ، amin.edalatmanesh@gmail.com

سابقه و هدف: اوتیسم یک اختلال تکاملی رفتاری است که با نقص در برهمکنش­های اجتماعی، ارتباطات، الگوهای محدود و تکراری از رفتارها و علایق همراه است. مطالعات، تغییر در سطح هیپوکامپی فاکتور نوروتروفیک مشتق از مغز (BDNF) را در اتیولوژی اوتیسم نشان داده­اند. اما میزان و مکانیسم عملکرد این فاکتور تاکنون به صورت قطعی مشخص نشده است. این مطالعه به بررسی سطح هیپوکامپی BDNF و ارتباط آن با حافظه فضایی در مدل حیوانی اوتیسم القاء شده با والپروئیک اسید پرداخته است.

روش بررسی: در این مطالعه تجربی، تعداد 40 سر از نوزادان  نر و ماده موش­های صحرایی ماده نژاد اسپراگ داولی، به دو گروه PBS (دریافت کننده فسفات بافر سالین، 20=n) و گروه VPA (دریافت کننده والپروئیک اسید، 20=n) تقسیم شدند. جهت القاء مدل حیوانی اوتیسم، گروه VPA به میزان 500 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن حیوان به صورت درون صفاقی در روز 5/12 بارداری دریافت کردند. به منظور سنجش تغییرات حافظه فضایی از آزمون ماز آبی موریس استفاده شد. سپس، سطح هیپوکامپی BDNF  با روش الایزا سنجیده شد.

یافته­ها: افزایش حافظه فضایی در آزمون ماز آبی موریس در حیوانات دریافت کننده VPA نسبت به حیوانات دریافت کننده PBS مشاهده شد. از سوی دیگر، سطح هیپوکامپی فاکتور نوروتروفیک مشتق از مغز در موش صحرایی اوتیستیک افزایش معنی­داری را نشان داد (05/0>p).

نتیجه­ گیری: افزایش BDNF در این مطالعه نشان دهنده کارایی بالای حافظه فضایی در مدل حیوانی اوتیسم القاء شده با والپروئیک اسید است.

واژگان کلیدی: اوتیسم، والپروئیک اسید، BDNF، حافظه فضایی.

واژه‌های کلیدی: اوتیسم، والپروئیک اسید، BDNF، حافظه فضایی.
نيمه آزمايشي : تجربي | موضوع مقاله: فيزيولوژي
دریافت: 1395/7/17 | پذیرش: 1395/9/22 | انتشار: 1396/3/29

Borzu Z, Edalatmanesh M A. The evaluation of hippocampal level of brain derived neurotrophic ‎factor and spatial memory in valproic acid animal model of autism. MEDICAL SCIENCES 2017; 27 (2) :97-104

برزو زهرا، عدالت منش محمدامین. بررسی سطح هیپوکامپی فاکتور نوروتروفیک مشتق از مغز و ارزیابی حافظه ‌فضایی در مدل حیوانی اوتیسم القاء شده با والپروئیک اسید ‌. فصلنامه علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی تهران. 1396; 27 (2) :97-104