:: دوره 27، شماره 3 - ( پائيز 1396 ) ::
شیما موثقی1 ، شبنم موثقی2 ، علی یوسفی اودرجی2 ، زهرا نادیاشریفی 3
1- دانشجوی پزشکی، دانشکده پزشکی دانشگاه آزاداسلامی ، تهران
2- گروه علوم تشریحی، دانشکده پزشکی ، واحد علوم پزشکی تهران ، دانشگاه آزاداسلامی ، تهران
3- گروه علوم تشریحی، دانشکده پزشکی ، واحد علوم پزشکی تهران ، دانشگاه آزاداسلامی ، تهران ، Zsharifi@iautmu.ac.ir
سابقه و هدف: سکته مغزی مهم­ترین دلیل ایسکمی مغزی است و رپرفیوژن متعاقب آن منجر به مرگ برنامه­ریزی شده سلولی می­شود. آسیب به هیپوکامپ موجب اختلال عمده ای در اجرای آزمون های حافظه فعال می­شود؛ لذا در این مطالعه به بررسی اثر لوزارتان (آنتاگونیست  آنژیوتانسین II) بر اختلالات حافظه فضایی ناشی از ایسکمی/ ریپرفیوژن فراگیر گذرا در موش صحرایی پرداختیم.
روش بررسی: در این مطالعه تجربی، حیوانات به  4 گروه 8 تایی  کنترل ، ایسکمی ، آزمایشی و حامل تقسیم شدند. به حیوانات گروه آزمایشی، 20 دقیقه قبل از ایسکمی، لوزارتان با دوز mg/kg 5 تزریق شد. ایسکمی با روش انسداد شریان­های کاروتید القا و سپس ریپرفیوژن صورت گرفت. رت­ها یک هفته  بعد با ماز آبی موریس مورد آزمایش قرار گرفتند و تغییرات بافتی سلول­های هرمی CA1 هیپوکامپ با رنگ آمیزی نیسل و تانل مورد بررسی قرار گرفتند.
یافته­ها: نتایج به دست آمد از ماز آبی موریس، اختلاف آماری معنی­داری را  بین دو گروه کنترل و ایسمی نشان داد، در  صورتی که  این اختلاف بین دو گروه ایسکمی و دارویی معنی­دار نبود.  همچنین  تفاوت معنی­داری در  تعداد نورون­های هرمی سالم و سلول­های آپوپتوتیک ناحیه CA1هیپوکامپ میان گروه­های کنترل و آزمایشی در مقایسه با گروه­های حامل و ایسکمی دیده شد.
نتیجه­گیری: داروی لوزارتان با دوز mg/kg ۵ باعث بهبود سلول های هرمی ناحیه CA1 هیپوکامپ و تغییرات بافتی هیپو کامپ ناشی از ایسکمی/ریپرفیوژن مغزی گذرا می­شود و می تواند از القای آپوپتوز جلوگیری کند، ولی با این دوز قادر به کاهش  اختلالات رفتاری ناشی از ایسکمی مغزی نیست.
AWT IMAGEواژگان کلیدی: ایسکمی مغزی ، لوزارتان ،حافظه فضایی ، نوروپروتکتیو
واژه‌های کلیدی: ایسکمی مغزی، لوزارتان، حافظه فضایی، نوروپروتکتیو.
نيمه آزمايشي : تجربي | موضوع مقاله: آناتومي
دریافت: 1395/8/14 | پذیرش: 1395/11/26 | انتشار: 1396/6/29

Movassaghi S, Movassaghi S, Yousefi Oudarji A, Nadia Sharifi Z. Effects of losartan on spatial memory deficits induced by global ischemia / reperfusion in male wistar rats. MEDICAL SCIENCES 2017; 27 (3) :187-193

موثقی شیما، موثقی شبنم، یوسفی اودرجی علی، نادیاشریفی زهرا. بررسی اثر داروی لوزارتان بر اختلالات حافظه فضایی متعاقب ایسکمی/رپرفیوژن فراگیر در موش صحرایی نر ویستار . فصلنامه علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی تهران. 1396; 27 (3) :187-193