سابقه و هدف: با توجه به فواید شیر مادر که از نظر تغذیه ای و ایمنی بدون نقص می باشد، به نظر می رسد که باید عوامل موثر بر ترشح شیر مادر را شناخت و مادران را به استفاده از شیر خودشان جهت تغذیه شیر خوار تشویق کرد. این مطالعه جهت مقایسه میزان موفقیت شیردهی مادران با زایمان سزارین (C/S) و زایمان طبیعی (N.VD) و نیز با هدف تاثیر نوع زایمان بر تداوم شیردهی و وزن گیری شیرخواران صورت گرفت. روش بررسی: در این مطالعه آینده نگر، 200 شیرخوار متولد شده با روش سزارین با 200 شیرخوار متولد شده به روش زایمان طبیعی در سال 1383 در بیمارستان های جواهری، نجمیه و پاستور نو شهر تهران با هم مقایسه شدند. وزن شیرخواران در سنین 5/1 و 3 ماهگی اندازه گیری شده و نوع شیر مصرفی (شیرمادر، شیرخشک و ترکیب این دو) تا پایان سه ماهگی بررسی و بین دو گروه مقایسه گردید. یافته ها: در گروه با زایمان طبیعی، 70 درصد مادران موفقیت کامل، 5/21 درصد موفقیت نسبی و 5/8 درصد عدم موفقیت در شیردهی داشتند. این میزان در مادران سزارینی به ترتیب 48، 29 و 23 درصد بود. وزن گیری شیرخواران با زایمان طبیعی در سن 5/1 ماهگی بهتر از شیرخواران زایمان شده به روش سزارین بود. نتیجه گیری: این مطالعه نشان داد که در زایمان طبیعی نسبت به سزارین، تداوم شیردهی مادران و وزن گیری شیرخواران بهتر است.
Ekhtiari A, Emami P. Comparison of success rates in breastfeeding after vaginal delivery and cesarean section. MEDICAL SCIENCES 2008; 18 (1) :51-54 URL: http://tmuj.iautmu.ac.ir/article-1-132-fa.html
اختیاری افسانه، امامی پروین. مقایسه میزان موفقیت در شیردهی مادران به دنبال زایمان طبیعی و عمل سزارین در شهر تهران در سال 1383. فصلنامه علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی تهران. 1387; 18 (1) :51-54