:: دوره 18، شماره 2 - ( تابستان 1387 ) ::
تاثیر تاموکسیفن بر ساختار هیستولوژیکی بیضه در رت های نر بالغ نژاد ویستار
شهربانو عریان 1، کاظم پریور ، معصومه اصل روستا
1- ، organ_sh@yahoo.com
سابقه و هدف: تاموکسیفن نوعی آنتی استروژن غیراستروئیدی است که برای درمان سرطان سینه تجویز می شود. هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر تاموکسیفن بر ساختار هیستولوژیکی بیضه در رت های نر بالغ نژاد ویستار می باشد.
روش بررسی: در این مطالعه تجربی، سه گروه از رت ها به مدت 30 روز متوالی به ترتیب 200، 400 و 600 میکروگرم بر کیلوگرم وزن بدن تاموکسیفن در حلال (شامل اتانول 60 درصد و سرم فیزیولوژی) دریافت نمودند. گروه شم در این مدت فقط حلال دریافت نموده و گروه شاهد هیچ ماده ای دریافت نکرد. در اولین روز پس از پایان این دوره، حیوانات جراحی شده و بیضه آنها برداشته شد و در مایع بوئن تثبیت گردید. برش هایی از بیضه با ضخامت 5 میکرومتر توسط هماتوکسیلین و ائوزین رنگ آمیزی گردید.
یافته ها: ضخامت تونیکا آلبوژینه در گروه های دریافت کننده دارو در مقایسه با گروه شاهد افزایشی را نشان داد. هم چنین قطر و ضخامت لوله های سمینی فر، تعداد سلول های اسپرماتوگونی A، اسپرماتوگونی B، اسپرماتوسیت اولیه، اسپرماتید، اسپرم، لایدیگ و سرتولی در گروه های دریافت کننده تاموکسیفن در مقایسه با گروه شاهد کاهش چشم گیری داشت .(p<0/05) بیشترین تاثیر تاموکسیفن در گروه دریافت کننده دوز 600 میکروگرم بر کیلوگرم مشاهده شد.
نتیجه گیری: یافته های این مطالعه نشان داد که تاموکسیفن به شیوه وابسته به دوز از طریق تاثیرات منفی بر بیضه، توانایی تولید مثل را در رت های نر بالغ نژاد ویستار کاهش می دهد.
واژه‌های کلیدی: تاموکسیفن، بیضه، رت
دریافت: 1385/6/15 | انتشار: 1387/4/25

Oryan S, Parivar K, Asle rousta M. Effect of tamoxifen on histological structure of testis in adult male Wistar rats. MEDICAL SCIENCES 2008; 18 (2) :81-84

عریان شهربانو، پریور کاظم، اصل روستا معصومه. تاثیر تاموکسیفن بر ساختار هیستولوژیکی بیضه در رت های نر بالغ نژاد ویستار. فصلنامه علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی تهران. 1387; 18 (2) :81-84