:: جلد 31 - ويژه نامه - کنگره ملی رویکردهای نوآورانه در سیستم بیولوژی و داروسازی و صنایع غذایی تهران، دی 1400 ::
جلد 31 - ويژه نامه - کنگره ملی رویکردهای نوآورانه در سیستم بیولوژی و داروسازی و صنایع غذایی تهران، دی 1400 صفحات 0-0 برگشت به فهرست نسخه ها
فرامرز خسروی1 ، ویدا حجتی2 ، ملیحه انتظاری 3، مهرداد هاشمی4
1- دانشجوی دکتری، گروه زیست شناسی، واحد دامغان، دانشگاه آزاداسلامی، دامغان، ایران
2- دانشیار، گروه زیست شناسی، واحد دامغان، دانشگاه آزاداسلامی، دامغان، ایران
3- مرکز تحقیقات علوم پزشکی فرهیختگان، بیمارستان فرهیختگان، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران ، Mentezari@iautmu.ac.ir
4- مرکز تحقیقات علوم پزشکی فرهیختگان، بیمارستان فرهیختگان، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
سابقه و اهداف: بیماری پارکینسون یکی از شایع‌ترین بیماری‌های تحلیل برنده‌عصب بوده که شیوع آن در سال‌های اخیر افزایش یافته است. با اینکه تلاش‌های زیادی جهت درمان این بیماری صورت گرفته است، با این حال، تاکنون، رویکرد درمانی که بتواند تخریب سلول‌های دوپامینرژیک در جسم سیاه را متوقف سازد، یافت نشده است. هدف از پژوهش کنونی، مطالعه تأثیر تجویز ویتامین B12 در موش‌های سوری ماده مدل پارکینسون و جنین‌های حاصل از آنها بود.
روش بررسی: القاء پارکینسون در موش‌های ماده با استفاده از رتنون انجام شد و تجویز ویتامین B12 یک ساعت بعد از القاء پارکینسون آغاز و به مدت ۱۴ روز انجام شد. در روز ۱۴، از حیوانات تست چرخش القاء شده توسط آپومورفین به عمل آمد و سپس نیمی از حیوانات با توجه به پروتکل‌های اخلاقی کشته شدند و هموژنات بافت مخچه مغز تهیه شد. به نیمی دیگر از حیوانات اجازه داده شد تا با موش‌های سوری نر جفت‌گیری و بعد از تأیید بارداری آنها، در قفس‌های جداگانه‌ای نگه‌داری شدند. جنین‌ها در روز ۲۱ بارداری جداسازی و هموژنات بافت مخچه آنها نیز تهیه شد. زنده‌مانی سلول‌ها با استفاده از روش MTT و آپوپتوز و نکروز توسط تکنیک فلوسایتومتری اندازه‌گیری شد. همچنین، بیان ژن‌های bax و bcl-2 با استفاده از RT-PCR سنجیده شد. آنالیز داده‌ها در نرم‌افزار GraphPad Prism V.8 انجام شد.
یافته‌ها: میزان زنده‌مانی، آپوپتوز و نکروز نورون‌های بافت مخچه در موش‌های سوری ماده و جنین حاصل از موش‌های پارکینسونی به طور معنی‌داری تحت تأثیر تجویز ویتامین B12 قرار گرفت و افزایش در زنده‌مانی و کاهش در اپوپتوز و نکروز نورون‌های مخچه با تجویز ویتامین B12 مشاهده شد. همچنین، کاهش بیان ژن bax و افزایش بیان bcl-2 در نورون‌های مخچه حیوانات پارکینسونی دریافت کننده ویتامین B12 مشاهده شد.
بحث: ویتامین B12 اثرات محافظت از نورونی در شرایط بیماری پارکینسون دارد و می‌تواند به عنوان گزینه درمانی در نظر گرفته شود.

واژه‌های کلیدی: پارکینسون، موش، ژن، آپوپتوز، ویتامین B12.

دریافت: 1401/6/2 | پذیرش: 1400/10/10 | انتشار: 1400/10/10

Khosravi F, Hojati V, Entezari M, Hashemi M. Evaluation of neuroprotective effects of cobalamin (vitamin B12) in Parkinson's disease - Investigation of molecular mechanisms. MEDICAL SCIENCES 2021; 31
URL: http://tmuj.iautmu.ac.ir/article-1-2057-fa.html

خسروی فرامرز، حجتی ویدا، انتظاری ملیحه، هاشمی مهرداد. بررسی اثرات حفاظت از نورون کوبالامین (ویتامین B12) در بیماری پارکینسون- بررسی مکانیسم‌های مولکولی. فصلنامه علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی تهران. 1400; 31 ()