سابقه و هدف: امروزه مقاومت آنتیبیوتیکی در برابر باکتریهای مولد عفونت بسیار شایع و تولید زیستی نانوذرات جایگزین مناسبی است. مطالعه حاضر، سنتز نانوذره نقره گیاه راعی و خواص آنتیاکسیدانی و ضدباکتریایی آن در مقایسه با آنتیبیوتیک جنتامایسین بررسی شد.
روش بررسی: بعد از جمعآوری گیاه و تهیه عصاره آبی ، نیترات نقره mM 1 جهت سنتز نانوذره اضافه شد. تأثیر پارامترهای pH و غلظت نیترات نقره برای بهینهسازی نانوذره سبز بهروش اسپکتروفتومتری و SEM ارزیابی شد. خواص آنتیاکسیدانی با روشهای رادیکال آزاد DPPH و ABTS بررسی شد. در نهایت، خواص ضد باکتری نانوذره فوق به روش انتشار در آگار و حداقل غلظت ممانعتکننده از رشد (MIC) و حداقل غلظت باکتریکش (MBC) تعیین شد.
یافتهها: نانوذرات نقره با عصاره گیاه راعی بیشترین جذب را در nm 430 نشان داد. غلظت نمک نقره و pH قلیایی بر کمیت آن تأثیر داشت. خواص آنتیاکسیدانی نانوذره حاصل با روشهای ABTS و DPPH وابسته به غلظت بود. نتایج نشان داد با افزایش غلظت از mg/mL 40 به mg/mL 250 میزان مهار رادیکال آزاد افزایش یافته و مقدار IC50 با روشهای فوق در غلظت mg/mL ۴۰، به ترتیب mg/mL ۲۷/۰±۷/۳۴ و mg/mL ۵۹/۰±۴/۴۷ بود. نتایج نشان داد نانوذرات نقره سنتز شده بیشترین فعالیت ضدباکتریایی را به ترتیب علیه سویههای استاندارد لیستریا منوسایتوژنز، اشریشیا کلی، استافیلوکوکوس اورئوس و سالمونلا انتریکا دارد.
نتیجه گیری: عصاره راعی قادر به احیای یون Ag+ و نانوذرات نقره است. نانوذره فوق قدرت آنتیاکسیدانی و ضد میکروبی قابل قبولی دارد. |