1- گروه شیمی، دانشکده علوم پایه و کشاورزی، واحد رودهن، دانشگاه آزاد اسلامی، رودهن، ایران 2- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه و کشاورزی، واحد رودهن، دانشگاه آزاد اسلامی، رودهن، ایران ، shafieezahra641@gmail.com
چکیده: (163 مشاهده)
سابقه و هدف:امروزه مقاومت آنتیبیوتیکی در برابر باکتریهای مولد عفونت بسیار شایع و تولید زیستی نانوذرات جایگزین مناسبی است. مطالعه حاضر، سنتز نانوذره نقره گیاه راعی و خواص آنتیاکسیدانی و ضدباکتریایی آن در مقایسه با آنتیبیوتیک جنتامایسین بررسی شد.
روش بررسی:بعد از جمعآوری گیاه و تهیه عصاره آبی ، نیترات نقره mM1 جهت سنتز نانوذره اضافه شد. تأثیر پارامترهای pH و غلظت نیترات نقره برای بهینهسازی نانوذره سبز بهروش اسپکتروفتومتری و SEM ارزیابی شد. خواص آنتیاکسیدانی با روشهای رادیکال آزاد DPPH و ABTS بررسی شد. در نهایت، خواص ضد باکتری نانوذره فوق به روش انتشار در آگار و حداقل غلظت ممانعتکننده از رشد (MIC) و حداقل غلظت باکتریکش (MBC) تعیین شد.
یافتهها:نانوذرات نقره با عصاره گیاه راعی بیشترین جذب را در nm430 نشان داد. غلظت نمک نقره و pH قلیایی بر کمیت آن تأثیر داشت. خواص آنتیاکسیدانی نانوذره حاصل با روشهای ABTS و DPPH وابسته به غلظت بود. نتایج نشان داد با افزایش غلظت از mg/mL40 به mg/mL250 میزان مهار رادیکال آزاد افزایش یافته و مقدار IC50 با روشهای فوق در غلظت mg/mL۴۰، به ترتیب mg/mL۲۷/۰±۷/۳۴ و mg/mL۵۹/۰±۴/۴۷ بود. نتایج نشان داد نانوذرات نقره سنتز شده بیشترین فعالیت ضدباکتریایی را به ترتیب علیه سویههای استاندارد لیستریا منوسایتوژنز، اشریشیا کلی، استافیلوکوکوس اورئوس و سالمونلا انتریکا دارد.
نتیجه گیری:عصاره راعی قادر به احیای یون Ag+ و نانوذرات نقره است. نانوذره فوق قدرت آنتیاکسیدانی و ضد میکروبی قابل قبولی دارد.
Najafi F, Shafiei Z. Investigating the antioxidant properties and antimicrobial activity of green synthesis of silver nanoparticle by using the aqueous extract of Hypericum perforatum. MEDICAL SCIENCES 2025; 35 (1) :24-34 URL: http://tmuj.iautmu.ac.ir/article-1-2100-fa.html
نجفی فهیمه، شفیعی زهرا. بررسی خواص آنتیاکسیدانی و فعالیت ضد میکروبی نانوذره نقره سبز سنتز شده از عصاره آبی گیاه راعی. فصلنامه علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی تهران. 1404; 35 (1) :24-34