:: دوره 15، شماره 2 - ( تابستان 1384 ) ::
همیری هلن 1، بهپورنیا آزاده
سابقه و هدف: کمردرد گذرا از عوارض شایع بعد از بی حسی نخاعی است. دوران بارداری و زایمان به علت تغییرات هورمونی و مکانیکی باعث ایجاد کمردرد می شوند. هدف از این مطالعه تعیین شیوع کمردرد بعد از بی حسی نخاعی در بیماران سزارینی می باشد. همچنین عوامل دیگر مانند سن، وزن، تعداد زایمانهای مادر، نوع سوزن و تعداد پونکسیونهای انجام شده جهت خروج مایع مغزی نخاعی در ایجاد کمردرد بعد از سزارین با بی حسی نخاعی بررسی شده است.روش بررسی: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، تمام خانمهای حامله که جهت سزارین در شش ماه اول سال 1383 به اطاق عمل بیمارستان جواهری تهران مراجعه نموده و تحت عمل جراحی با بی حسی نخاعی قرار گرفته بودند، انتخاب شدند. تمامی بیماران تا 6 هفته بعد از عمل جراحی از نظر کمر درد تحت نظر بودند.یافته ها: در 200 بیمار مورد مطالعه، شیوع کمردرد بعد از بی حسی نخاعی%۴۶.۵ بود. فاکتورهای سن، وزن، تعداد حاملگی و نوع سوزن با ایجاد کمردرد ارتباط معنی دار نشان داد، حال آنکه تعداد پونکسیونهای انجام شده با کمردرد ارتباط معنی داری نداشت. نتیجه گیری: شکایت از کمردرد بعد از بی حسی نخاعی جهت سزارین، یک یافته شایع به حساب می آید. چاقی، سابقه زایمانهای مکرر و سن بالای بارداری احتمال کمردرد را بیشتر می کند، حال آنکه استفاده از سوزنهای باریک این احتمال را کاهش می دهد.
واژه‌های کلیدی: کمر درد، بی‌حسی نخاعی، سزارین.
موضوع مقاله: علوم تغذيه
دریافت: 1385/6/15 | انتشار: 1384/3/25

Hemyari H,, Behpoornia A. Frequency of low back pain after spinal anesthesia for caesarean section in Javaheri Hospital, Tehran, 2004 . MEDICAL SCIENCES 2005; 15 (2) :71-74

همیری هلن ، بهپورنیا آزاده . بررسی شیوع کمر درد به دنبال بی حسی نخاعی در اعمال جراحی سزارین در بیمارستان جواهری تهران، 1383. فصلنامه علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی تهران. 1384; 15 (2) :71-74