:: دوره 16، شماره 1 - ( بهار 1385 ) ::
میرسعید عطارچی 1، امید امینیان ، ماندانا دولتی
1- ، msattarchi@iautmu.ac.ir

سابقه و هدف: پلی وینیل کلراید در ساخت و تولید بسیاری از وسایل ضروری زندگی بکار می رود. تولید آن بدون به کارگیری مونومروینیل کلراید مقدور نمی باشد. وینیل کلراید در دراز مدت می تواند اثرات مضر کبدی داشته باشد. در مطالعه حاضر اثرات کبدی مواجهه طولانی مدت با مقادیر خفیف تا متوسط مونومروینیل کلراید بررسی شد.

روش بررسی: در این مطالعه مورد-شاهدی سطح آنزیمهای کبدی 52 کارگر گروه مورد با 48 پرسنل گروه شاهد توسط آزمون t-test مقایسه گردید. افراد گروه مورد شامل کلیه افراد مشغول به کار (Siteman) در واحد تولید پلی وینیل کلراید (یکی از مجتمعهای پتروشیمی) و گروه شاهد پرسنل اداری همان مجتمع پتروشیمی بودند.

یافته ها: یک اختلاف معنی دار آماری برای میانگین آلکالین ترانسفراز و گاماگلوتامین ترانس پپتیداز بین دو گروه مورد و شاهد وجود دارد. در سایر موارد از جمله ALT, AST و بیلی روبین مستقیم و غیرمستقیم نیز میانگین در گروه مورد بالاتر از گروه شاهد بود ولی این اختلاف از لحاظ آماری معنی دار نبود.

نتیجه گیری: مطالعه نشان داد مواجهه با مقادیر کم مونومروینیل کلراید می تواند موجب آسیب خفیف کبدی از نوع کلستاز شود لذا استفاده از تستهای ارزیابی کننده کلستاز کبدی (GGT, ALP) در بررسیهای دوره ای عملکردی کبدی در واحدهای تولید پلی وینیل کلراید باید مورد توجه قرار گیرد.

واژه‌های کلیدی: پلی‌وینیل‌کلراید، مونومروینیل‌کلراید، آمینوترانسفراز، کلستاز، هپاتوتوکسیسیتی.
دریافت: 1385/6/15 | انتشار: 1385/1/26

Attarchi M, Aminian O, Dolati M. Surveying liver enzymes in workers exposed to vinyl chloride vapors. MEDICAL SCIENCES 2006; 16 (1) :23-27

عطارچی میرسعید، امینیان امید، دولتی ماندانا. بررسی سطح آنزیمهای کبدی در کارگران مواجهه ‌یافته با بخارات وینیل ‌کلراید در مجتمع‌ های پتروشیمی. فصلنامه علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی تهران. 1385; 16 (1) :23-27

دوره 16، شماره 1 - ( بهار 1385 ) برگشت به فهرست نسخه ها