:: دوره 16، شماره 4 - ( زمستان 1385 ) ::
مهرداد هاشمی 1، سید علی قرشی ، کاظم پریور ، عبداالخالق دیزجی ، مهدی شمس آرا ، یوسف دوستار ، معصومه بخشایش
1- ، Hashemi_mehrdad@yahoo.com
سابقه و هدف: آپوپتوزیس یا مرگ سازمان یافته، اصلی ترین مکانیسم در تکامل و هوموستاز بافت های بالغ در جهت حذف سلول های غیر ضروری است که القای آن روشی موثر در درمان سرطان می باشد. .هدف این مطالعه بررسی القای آپوپتوزیس پروتئینVP2 کلون شده از ژنوم بورس عفونی بر سلول های سرطانی لنفوسیتی B انسان می باشد.
روش بررسی: در این تحقیق پس از کلونینگ ژن VP2 در داخل مخمر پیکیا پاستوریس، پروتئین بیان گردید. توان حیاتی سلول ها با روش MTT ارزیابی شد. سپس اثر پروتئین VP2 بر سلول های سرطانی لنفوسیتی B انسان با رنگ آمیزی Hoechst و فلوسایتومتری مورد سنجش قرار گرفت.
 یافته ها: در روش MTT سلول های سرطانی لنفوسیتی B انسان در غلظت های 1 و 5 میکروگرم، مرگ سلولی معنی داری را نسبت به گروه های شاهد نشان دادند (01/0>p). با رنگ آمیزی Hoechst اجسام آپوپتوتیک مشخص گردید و با ارزیابی فلوسایتومتری، 48 ساعت زمان مناسبی برای القای آپوپتوز بود.
 نتیجه گیری: در این بررسی برای اولین بار مشخص گردید، پروتئین حاصل از کلونینگ ژن VP2 از ویروس IBDV قادر است به-تنهایی در محیط خارج از بدن بر سلول های سرطانی لنفوسیت B آپوپتوزیس را القا نماید.
واژه‌های کلیدی: کلونینگ، آپوپتوزیس، ژن VP2، سلول‌های سرطانی لنفوسیتی B انسان
دریافت: 1389/6/30 | انتشار: 1385/9/24

HASHEMI M, GHarashi S A, Parivar K, Dizaji A, Shamsara M, Doustar Y et al . Study of cloned gene-related protein Vp2 of infectious bursal disease virus- induced apoptosis in human lymphoma B cells in vitro. MEDICAL SCIENCES 2006; 16 (4) :191-199

هاشمی مهرداد، قرشی سید علی، پریور کاظم، دیزجی عبداالخالق، شمس آرا مهدی، دوستار یوسف و همکاران.. بررسی اثرات آپوپتوزیس القاء شده پروتئین ژن VP2 کلون شده از ژنوم ویروس بورس عفونی بر سلولهای سرطانی لنفوسیتی B انسان در in vitro. فصلنامه علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی تهران. 1385; 16 (4) :191-199