:: دوره 20، شماره 4 - ( زمستان 1389 ) ::
محمد صاحب الزمانی 1، سهیلا کوشا2 ، محمد باقر حیدری3 ، محبوبه صفوی3 ، پریسا فرشید3 ، ایرج اسماعیلی4
1- دانشگاه آزاد اسلامی، واحد پزشکی تهران ، m_szamani@yahoo.com
2- دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
3- دانشگاه آزاد اسلامی، واحد پزشکی تهران
4- درمانگاه مرکز پزشکی شهید شوریده تهران
سابقه و هدف: آب مروارید یا کاتاراکت یکی از علل شایع ناتوانی در سالمندان است و عامل حداقل 50 درصد موارد نابینایی ها در سراسر جهان می‌باشد. هدف از این مطالعه، تعیین عوامل مستعدکننده کاتاراکت وابسته به سن در مراجعین به مراکز چشم پزشکی بود.
 روش بررسی: در این مطالعه توصیفی، 322 بیمار مبتلا به کاتاراکت وابسته به سن با روش نمونه گیری غیراحتمالی (در دسترس) و مبتنی بر هدف و انتخاب عوامل مستعدکننده فردی، محیطی، سیستمیک و مواردی از پرونده بیماران در پرسش نامه ای گردآوری شد.
یافته ها: بیشتر بیماران در گروه سنی 75-66 سال، زنان خانه‌دار، با نمایه توده بدنی (BMI) بین 30-25 کیلوگرم بر مترمربع، بی-سواد و دارای میزان درآمد کم بودند. بین سن و ابتلای والدین و خواهر و برادر به کاتاراکت، استفاده از کلاه لبه دار، پرفشاری خون، مصرف آتنولول و آسپرین، مقدار اوره و کراتینین خون و مصرف چربی حیوانی، گوشت قرمز کم چرب و حبوبات، ارتباط آماری معنی داری وجود داشت (05/0>p). بین جنس با BMI، مصرف سیگار، فضای محل کار، استفاده از کلاه لبه‌دار، تشعشع، پرفشاری خون، افزایش چربی خون، آرتریت روماتوئید، مکمل های غذایی، مصرف آتنولول و استاتین‌ها و مقدار کراتینین ارتباط آماری معنی‌داری وجود داشت (05/0>p).
نتیجه گیری: این مطالعه نشان داد عوامل فردی، محیطی، سیستمیک، بعضی داروها و افزایش اوره و کراتینین با بروز کاتاراکت وابسته به سن ارتباط دارند.
واژه‌های کلیدی: کاتاراکت، سن، عوامل مستعدکننده.
نيمه آزمايشي : تحليلي/مقطعي/توصيفي |
دریافت: 1389/11/23 | پذیرش: 1392/3/7 | انتشار: 1392/3/7

Sahebalzamani M, Koosha S, Heydari M B, safavi M, Farshid P, Esmaili I. The study of participating factors of age- related cataract among patients referred to ophthalmology centers under supervision of Tehran University of medical sciences. MEDICAL SCIENCES 2011; 20 (4) :273-277

صاحب الزمانی محمد، کوشا سهیلا، حیدری محمد باقر، صفوی محبوبه، فرشید پریسا، اسماعیلی ایرج. بررسی عوامل مستعدکننده کاتاراکت وابسته به سن در مراجعین به مراکز چشم پزشکی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تهران. فصلنامه علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی تهران. 1389; 20 (4) :273-277