:: دوره 21، شماره 1 - ( بهار 1390 ) ::
فهیمه استادزاده 1، مهرداد هاشمی2 ، سعید ذاکر بستان آباد3 ، محمدکریم رحیمی3 ، سجاد نوری4 ، مصطفی قلمی5
1- دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم تحقیقات تهران ، fahimeh84@yahoo.com
2- دانشگاه آزاداسلام واحدپزشکی تهران
3- دانشگاه آزاد اسلامی، واحد پزشکی تهران
4- دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم تحقیقات تهران
5- آزمایشگاه مسعود
چکیده:   (19160 مشاهده)

سابقه و هدف : باکتری­های مقاوم به داروهای ضد سلی از عوامل مهم مرگ مبتلایان به سل است. مقاومت مایکوباکتریوم­ها به ریفامپین در اثر جهش در ناحیه bp 81 ژن rpoB است. این تحقیق با هدف شناسایی نوع و فراوانی جهش­های این ناحیه در نمونه­های شهر تهران صورت گرفت.

روش بررسی : در این مطالعه تجربی، از 50 بیمار مبتلا به سل که پس از 6 ماه درمان با داروهای ضد سلی بهبود نیافته بودند، نمونه خلط گرفته شد. پس از کشت نمونه­ها در محیط کشت لون اشتاین جانسون و انجام تست­های حساسیت، نمونه­های مقاوم به ریفامپین شناسایی شدند و ژن rpoB شان تکثیر و توالی یابی گردید. نتایج توالی­یابی توسط برنامه DNAMAN آنالیز گردید.

یافته ­ ها: 14نمونه (70 درصد) دارای جهش در ناحیه bp 81 ژن rpoB بودند. 6 نمونه فاقد هرگونه جهش در این ناحیه بودند. فراوان­ترین جهش­ها در رمزهای 531 (40 درصد) و 515 (20 درصد) مشاهده گردید. جهش جدیدی نیز در رمز 515 مشاهده گردید.

نتیجه ­ گیری : وجود جهش جدید در رمز 515 می­تواند نشانگر الگوی متفاوت جهش در بیماران شهر تهران باشد. وجود 6 نمونه فاقد جهش در این ناحیه این نظریه را قوّت می­بخشد که مقاومت مایکوباکتریوم توبرکلوزیس نسبت به داروی ریفامپین می­تواند علاوه بر عوامل ژنتیکی دارای عوامل غیرژنتیکی نیز باشد و یا ژن­های دیگری در خارج از ناحیه bp 81 نیز در ایجاد مقاومت به ریفامپین نقش داشته باشند.

واژه‌های کلیدی: مایکوباکتریوم توبرکولوزیس، مقاومت دارویی، جهش ژن rpoB، ریفامپین
نيمه آزمايشي : تجربي | موضوع مقاله: ژنتيك
دریافت: 1390/4/15 | انتشار: 1390/3/25

Ostadzadeh F, Hashemi M, Zakerbostanabad S, Rahimi M K, Nouri S, Ghalami M. Identification of polymorphism in rpoB gene (a marker of gene resistance to rifampin drug) in mycobacterium tuberculosis isolated from patients in Tehran. MEDICAL SCIENCES 2011; 21 (1) :24-31