:: دوره 21، شماره 2 - ( تابستان 1390 ) ::
گزارش یک مورد آبسه متعدد سلی در طحال بیمار معتاد و مبتلا به HIV
مینو ساعتیان 1، سید سیامک رسولی نژاد2 ، یزدانعلی فغانی3 ، مینو شفیعی3
1- دانشگاه آزاد اسلامی، واحد پزشکی تهران ، msaatian@yahoo.com
2- سازمان تامین اجتماعی
3- دانشگاه آزاد اسلامی، واحد پزشکی تهران

سابقه و هدف : درگیری طحال در بیماری سل و تشکیل آبسه­های متعدد سلی در آن از به ندرت روی می­دهد. با توجه به اینکه شایع­ترین علت تشکیل آبسه­های طحال عفونت می­باشد، این عارضه همواره باید در تشخیص افتراقی بیماری­های تب­زا به­ویژه در بیماران دچار نقص سیستم ایمنی و معتادین تزریقی مطرح گردد. آبسه سلی طحال گاه می­تواند اولین و تنها علامت بیماری سل در بدن باشد.

معرفی مورد: بیمار آقای 30 ساله، معتاد و HIV مثبت بود که با علایم تب و لرز، خستگی و کاهش وزن از 2 ماه قبل و با تابلوی سپسیس، زردی و حال عمومی بسیار بد به اورژانس بیمارستان بوعلی مراجعه کرد. یافته­های سونوگرافی و سی تی اسکن موید وجود توده­هایی به نفع آبسه در کبد، طحال، پانکراس و برخی از لنف­نودهای پاراآئورتیک بود. با توجه به درد، تندرنس و ریباند شکمی، بیمار لاپاراتومی شده و با مشاهده آبسه­های کوچک و فراوان در طحال اسپلنکتومی انجام شد. بیمار روز بعد فوت می کند و در بررسی پاتولوژی، آبسه­های متعدد در طحال حاوی باسیل اسید فست مثبت دیده شد.

نتیجه گیری: در بیماران دچار تب و سایر علایم بیماری­های عفونی، به­ویژه زمانی که این علایم مزمن شده باشند، باید به فکر بیماری­های زمینه­ای، نقص سیستم ایمنی و بدخیمی­ها بود. با ظهور بیماری ایدز، بیماری سل نیز بازگشتی دوباره نموده است، لذا در افراد معتاد به­ویژه آنهایی که به HIV نیز آلوده شده­اند، همواره باید به فکر سل باشیم. سل در این گروه می­تواند خود را به صورت آبسه­هایی در احشای شکمی نشان دهد

واژه‌های کلیدی: آبسه طحالی، سل، اعتیاد
نيمه آزمايشي : گزارش موردي | موضوع مقاله: بيماريهاي عفوني
دریافت: 1390/6/21 | انتشار: 1390/6/24