:: دوره 21، شماره 4 - ( زمستان 1390 ) ::
کاظم پریور1 ، پریچهر یغمایی1 ، شکوه حیدری 2
1- گروه زیست شناسی جانوری، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم تحقیقات تهران
2- کارشناس ارشد زیست شناسی تکوینی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم تحقیقات تهران ، shokuh_jim@yahoo.com
سابقه و هدف: از کومبوجا در طب سنتی برای درمان بسیاری از بیماری‌ها از جمله بهبودی زخم استفاده می‌شود. به دلیل توانایی بالای کومبوجا اعم از اثر درمانی، آنتی‌بیوتیکی، سم زدایی وتأثیر آن بر درخشندگی پوست بر آن شدیم تا تأثیر آن را روی پوست آسیب دیده در شرایط In vivo بررسی کنیم.
روش بررسی: 30 سر موش نر نژاد NMRI به طور تصادفی در گروه‌های کنترل (پوست آسیب دیده)، شم (پوست آسیب دیده تیمار شده با چای شیرین) و تجربی (محلول آبی کومبوجا) قرار گرفتند. با رعایت شرایط استریل و تحت بی‌هوشی، یک زخم به قطر 3 میلی‌متر و با ضخامت کامل پوست در پشت هر موش ایجاد شد. تیمار روزی سه بار و به مدت 18 روز ادامه یافت. در پایان تیمار، مراحل بافت‌شناسی مربوطه بر روی بستر زخم صورت گرفت.
یافته‌ها: کاهش معنی‌دار ضخامت قطر زخم در گروه تجربی نسبت به گروه کنترل (001/0>p) و افزایش ضخامت اپیدرم و کاهش معنی‌دار ضخامت درم و هیپودرم نسبت به گروه کنترل (05/0>p) دیده شد. همچنین افزایش معنی‌دار در ضخامت قطر فولیکول مو در گروه تجربی نسبت به گروه کنترل (001/0>p) مشاهده شد و نیز ضخامت کل پوست هم تراز با نمونه کنترل قرار گرفت.
نتیجه‌گیری: مصرف موضعی محلول آبی کومبوجا بر زخم باز پوستی با ضخامت کامل پوست موجب تسریع معنی‌دار سرعت جمع شدگی زخم و افزایش قطر و طول فولیکول‌های مو می‌شود.
واژه‌های کلیدی: کومبوجا، پوست آسیب دیده، ترمیم زخم
نيمه آزمايشي : موردي- شاهدي | موضوع مقاله: زيست شناسي جانوري
دریافت: 1390/11/26 | انتشار: 1390/11/26

Parivar K, Yaghmaei P, Heidari S. In vivo study of the effect of kombucha on the injured skin of adult NMRI mice strain. MEDICAL SCIENCES 2012; 21 (4) :262-267