:: دوره 21، شماره 4 - ( زمستان 1390 ) ::
سیمین فاضلی پور 1، مهسا هادی پور جهرمی2 ، نگار بهتاش3 ، زهرا طوطیان4 ، مینو شفیعی5 ، فردین اسدی6 ، حمیدرضا چگینی7
1- گروه علوم تشریح، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد پزشکی تهران ، simin_fazelipour@yahoo.com
2- گروه فارماکولوژی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد پزشکی تهران
3- دانشجوی پزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد پزشکی تهران
4- گروه آناتومی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران
5- گروه پاتولوژی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد پزشکی تهران
6- گروه اطفال، دانشگاه علوم پزشکی زنجان
7- گروه آناتومی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد پزشکی تهران
چکیده:   (21913 مشاهده)
سابقه و هدف: نیکوتین قسمتی از دود سیگار است که دارای اثرات روانی و جسمی بر افراد استفاده کننده از آن می‌باشد. هدف از این تحقیق بررسی اثر نیکوتین بر عملکرد و ساختار بافتی غده تیروئید است که در فعالیتهای متابولیسمی بدن نقش مهمی دارد.
روش بررسی: در این مطالعه تجربی، 40 سر موش سوری نر بالغ با وزن 30-25 گرم به گروه کنترل و سه گروه تجربی تقسیم شدند. گروه های تجربی نیکوتین را به میزان 100، 200 و 400 میکروگرم برکیلوگرم وزن بدن به مدت 60 روز به صورت گاواژ دریافت داشتند. سپس میزان T3، T4 و TSH سرم خون حیوانات تعیین شد و همچنین بافت غده تیروئید از نظر هیستومورفومتریک مورد بررسی قرار گرفت.
یافته‌ها: کاهش معنی‌داری در وزن بدن و ارتفاع اپیتلیوم پوشاننده فولیکولهای تیروئید و افزایش معنی‌داری در سطح سرمی هورمون T3 در گروه‌های تجربی نسبت به گروه کنترل مشاهده گردید.
نتیجه‌گیری: این مطالعه نشان داد که نیکوتین با تاثیر بر هورمون‌های تیروئید و کاهش در ارتفاع اپیتلیوم پوشاننده فولیکولها در موش‌های سوری می‌تواند بر فعالیتهای متابولیسمی غده تیروئید موثر واقع شود.
واژه‌های کلیدی: نیکوتین، تیروئید، هیستولوژی، هیستومتری
نيمه آزمايشي : تجربي | موضوع مقاله: آناتومي
دریافت: 1390/11/26 | انتشار: 1390/11/26

Fazelipoor S, Hadipour Jahromi M, Behtash N, Tootiyan Z, Shafie M, Asadi F et al . Histological, histometrical and thyroid hormones serum level evaluation after chronic nicotine exposure in mice. MEDICAL SCIENCES 2012; 21 (4) :268-274