1- گروه فارماکولوژی، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد 2- گروه فیزیولوژی، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد 3- پزشک عمومی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد یزد 4- پزشک عمومی، انجمن علمی پزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی ، hrsgmed@yahoo.com
چکیده: (13924 مشاهده)
سابقه و هدف: یادگیری و حافظه از عالیترین سطوح عملکردی سیستم عصبی مرکزی به شمار میآیند، از این رو اختلالات مرتبط با این دو فرآیند همواره مورد توجه محققین بوده و تا به امروز مطالعات گستردهای در این زمینه طراحی شده است. این مطالعه با هدف بررسی اثر عصاره گیاه دارچین بر حافظه و یادگیری در موش آزمایشگاهی صورت گرفته است.
روش بررسی: این مطالعه آزمایشگاهی از نوع (Lab Trial) بوده که بر روی 20 سر موش آزمایشگاهی انجام شد. مطالعه با استفاده از دستگاه Shuttle-Box انجام شده که موشها به طور تصادفی در 4 گروه (بر اساس یک گروه شاهد و سه گروه مورد) مورد ارزیابی قرار گرفتند. دادهها با استفاده از آزمون ANOVA و Scheffe و تحت محیط SPSS ver.14 آنالیز شدند.
یافتهها: میانگین نمره یادگیری طی مدت سه روز مورد بررسی در گروه کنترل از 7/7±9/67 به 8/8±7/49 در گروه با دوز مصرفی mg/kg500 کاهش یافت (022/0=p). میانگین نمره حافظه نزدیک از 6/10±5/84 در گروه شاهد به 4/21±2/49 در گروه با مصرف mg/kg500 کاهش یافت (024/0=p). نتیجهگیری: عصاره گیاه دارچین به طور مؤثری باعث تضعیف قدرت یادگیری و حافظه کوتاه مدت میشود. به نظر میرسد انجام مطالعاتی با حجم نمونه بیشتر و لحاظ پارامترهایی نظیر حافظه طولانیمدت میتواند در تعیین دقیقتر اثرات عصاره دارچین بر حافظه و یادگیری مؤثر واقع شود.
Vahidi A, Dashti M H, Mojdeh M, Soltani H R. Effects of cinnamon on learning and short memory in mice. MEDICAL SCIENCES 2012; 22 (2) :105-109 URL: http://tmuj.iautmu.ac.ir/article-1-563-fa.html
وحیدی علیرضا، دشتی محمدحسین، مژده مریم، سلطانی حمیدرضا. بررسی اثر عصاره دارچین بر روی یادگیری و حافظه کوتاه مدت در موش . فصلنامه علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی تهران. 1391; 22 (2) :105-109