:: دوره 22، شماره 2 - ( تابستان 1391 ) ::
الهام کهن 1، محمدحسن شاه حسینی2 ، محمدرضا رضوی3 ، کاظم پریور4 ، الهام مسلمی5
1- دانشجوی دکترای زیست شناسی سلولی و مولکولی، بخش زیست شناسی، عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد ارسنجان ، Kohan@iaua.ac.ir
2- دکترای فراورده های بیولوژیک، بخش میکروبیولوژی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهر قدس
3- دکترای بیولوژی مولکولی، بخش تحقیقات ریوی، انستیتو پاستور ایران
4- دکترای زیست شناسی سلولی تکوینی، بخش زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران
5- دکترای زیست شناسی سلولی و مولکولی، بخش زیست شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد قیام دشت
سابقه و هدف: تشخیص دقیق و سریع، یکی از مسائل مهم در کنترل بیماری سل می‌باشد. تکثیر هم دما به واسطه حلقه (LAMP)، تکنیکی ساده و سریع برای تکثیر اسید نوکلئیک است. در این مطالعه، به بررسی تکنیک LAMP پایه گذاری شده بر اساس توالی ژنی IS6110 در تشخیص مایکوباکتریوم توبرکولوزیس (MTB) پرداخته شد.
روش بررسی: تعداد 155 نمونه خلط از بیماران مشکوک به سل جمع‌آوری شد. 6 پرایمر اختصاصی برای تکنیک LAMP طراحی گردید و واکنش LAMP تحت شرایط بهینه انجام شد. حساسیت و ویژگی تکنیک LAMP جهت تشخیص کمپلکس مایکوباکتریوم توبرکولوزیس مورد بررسی قرار گرفت.
یافته‌ها: واکنش LAMP، در دمای 66 درجه سانتی‌گراد و مدت زمان 60 دقیقه با موفقیت انجام شد. محدودیت تشخیصی LAMP، fg 5 از DNA معادل یک کپی از ژنوم مایکوباکتریوم توبرکولوزیس بود. حساسیت و ویژگی این روش در نمونه های بالینی به ترتیب 100% و 9/95% محاسبه گردید.
نتیجه‌گیری: تکنیک LAMP روشی سریع، حساس و کم هزینه برای تشخیص مایکوباکتریوم توبرکولوزیس می‌باشد که می‌توان از آن به طور روتین در مراکز تشخیص سل استفاده کرد.
واژه‌های کلیدی: کمپلکس مایکوباکتریوم توبکولوزیس، تشخیص سریع، PCR، تکنیک LAMP
نيمه آزمايشي : تجربي | موضوع مقاله: زيست شناسي مولكولي
دریافت: 1391/4/7 | انتشار: 1391/3/26

Kohan E, Shahhosseiny M H, Razavi M R, Parivar K, Moslemi E. Rapid detection of Mycobacterium tuberculosis complex by loop mediated isothermal amplification. MEDICAL SCIENCES 2012; 22 (2) :137-142