دکترای تخصصی، گروه شیمی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد پزشکی تهران ، halavi@iautmu.ac.ir
چکیده: (12643 مشاهده)
سابقه و هدف: سه اسید چرب امگا-3 که شامل آلفا لینولنیک اسید (ALA)، ایکوزا پنتانوئیک اسید (EPA) و دوکوزا هگزانوئیک اسید (DHA) هستند در جلوگیری از بیماریهای قلبی-عروقی نقش مهمی ایفا میکنند. افزودن میکروکپسول های امگا-3 به شیر و آب-میوه به منظور غنی سازی، ضمن آنکه باعث افزایش مدت زمان ماندگاری امگا-3 میشود، پایداری آن را نیز در برابر اکسیژن افزایش میدهد.
روش بررسی: میکروکپسولاسیون امگا-3 روغن کپور نقره ای به روش تودهای شدن ترکیبی با ژلاتین و صمغ عربی انجام گرفت. اثر دورهای متفاوت همزن، اثر قدرت یونی با استفاده غلظتهای متفاوت نمک و اثر دستگاه هموژنایزر در دورهای بال بر روی شکل ظاهری و میانگین اندازه میکروکپسول ها مورد بررسی قرار گرفت.
یافتهها: میانگین اندازه میکروکپسولها در دورهای rpm 100، rpm 300، rpm 500، rpm 750 و rpm 1000 به ترتیب برابر با mµ8/0±2/537، mµ5/0 ±4/84، mµ 4/0±98/12، mµ 5/0±24/8 و mµ 7/0 ± 4 بود. در غلظت 1/0 مولار نمک، میانگین اندازه میکروکپسولها به mµ 2/0±3 /3 رسید. نتیجهگیری: این بررسی نشان میدهد که شرایط بهتر برای تهیه میکروکپسولها در دور همزن rpm 1000 و غلظت 1/0 مولار نمک میباشد . میکروکپسولهای به دست آمده با چنین شرایطی در دورهای rpm 15000 تا rpm 75000 هموژنایزر پایدار باقی ماندند.