کارشناس ارشد فیزیولوژی جانوری، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد آزادشهر ، monireshafahi@yahoo.com
چکیده: (18316 مشاهده)
سابقه و هدف: از آن جایی که موضوع یادگیری و حافظه یک مسئله مهم در پیشبرد و توسعه علوم و فنون و حرفههای مختلف محسوب میگردد، یافتن راههای احتمالی برای تقویت یادگیری و حافظه موضوع تحقیق بسیاری از پژوهشگران میباشد. با در نظر گرفتن تاثیر روغن زیتون در کاهش میزان تری گلیسرید و با وجود میزان بالای اسیدهای چرب غیر اشباع و ویتامین A و E موجود در این روغن گیاهی، در این تحقیق اثر روغن زیتون بر یادگیری فضایی موش های سفید آزمایشگاهی پیر بررسی شد.
روش بررسی: در این تحقیق تجربی، موشهای مورد آزمایش به گروههای دو، سه و چهار هفته و گروه شاهد تقسیم شدند. گروه شاهد از رژیم غذایی معمولی و گروههای دو، سه و چهار هفتهای در مدت مورد نظر از رژیم غذایی حاوی روغن زیتون 10 درصد استفاده کردند. تعداد 8 سر موش برای هر گروه آزمایشی انتخاب شدند. اثر روغن زیتون بر یادگیری فضایی موش های سفید آزمایشگاهی پیر با استفاده از ماز T شکل بررسی شد.
یافتهها: مصرف رژیم غذایی حاوی روغن زیتون 10% به مدت دو و سه هفته تاثیر معنیداری روی برخی کمیتهای اندازه گیری شده مرتبط با یادگیری فضایی نداشت، هر چند که میانگین تاخیرها طی روزهای یادگیری و طی تست خاموشی به طور معنی داری (05/0 < P) کاهش یافت. در حالی که در گروههای چهار هفتهای به طور معنیداری یادگیری فضایی افزایش یافت (001/0
نتیجه گیری: به نظر می رسد که اسیدهای چرب غیراشباع و ویتامین A و E موجود در روغن زیتون احتمالاً با کاهش کلسترول باعث افزایش یادگیری می شوند.