:: دوره 23، شماره 3 - ( پاییز 1392 ) ::
همبستگی پلی‌مورفیسم D19H ژن ABCG8 با خطر تشکیل سنگ کیسه صفرا
سامان میلانی زاده1 ، امیرهوشنگ محمد علیزاده2 ، پدرام عظیم زاده1 ، سارا رومانی3 ، محمد روشنی4 ، مهسا خوان یغما5 ، سیدرضا محبی 6، محمدرضا زالی2
1- کارشناس ارشد زیست شناسی سلولی و مولکولی، مرکز تحقیقات بیماری های گوارش و کبد، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
2- فوق تخصص گوارش، مرکز تحقیقات بیماری‌های گوارش و کبد، دانشگاه شهید بهشتی
3- کارشناس ارشد ویروس شناسی، مرکز تحقیقات بیماری‌های گوارش و کبد، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
4- فوق تخصص گوارش و کبد، دانشگاه علوم پزشکی کردستان
5- کارشناس ارشد زیست شناسی، مرکز تحقیقات بیماری‌های گوارش و کبد، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
6- دکترای ویروس شناسی، مرکز تحقیقات بیماری‌های گوارش و کبد، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، srmohebbi@gmail.com
سابقه و هدف: در افراد مبتلا کلسترول بالا، صفرا بیش از اندازه افزایش یافته و باعث اشباع شدن صفرا و تشکیل سنگ می‌شود. محصول ژن ABCG8 در انتقال کلسترول به خارج از سلول عمل می‌کند و کلسترول محلول در صفرا را به وجود می‌آورد و به نظر می‌رسد تغییرات ژنتیکی در توالی این ناحیه باعث تغییر در عملکرد ژن و تشکیل سنگ کیسه صفرا شود. در این مطالعه، همبستگی پلی‌مورفیسم D19H ژن ABCG8 با خطر تشکیل سنگ کیسه صفرا بررسی شد.
روش بررسی: مطالعه به صورت مورد- شاهدی بر روی 100 بیمار مبتلا به سنگ کیسه صفرا و 106 فرد سالم فاقد سابقه خانوادگی این بیماری انجام شد. برای استخراج DNA از روش استخراج نمکی استفاده شد و برای شناسایی الل ها در ناحیه پلی مورف از واکنش PCR-RFLP استفاده شد.
یافته‌ها: ژنوتیپ هتروزیگوت (G/C) در این ناحیه پلی مورف با احتمال ابتلا به سنگ کیسه صفرا رابطه مستقیم داشت (نسبت شانس: 14/7؛ فاصله اطمینان 95%: 66/14-47/3؛ 001/0>p) و افراد هتروزیگوت با احتمال نزدیک به 7 برابر بیشتر به این بیماری مبتلا می‌شدند.
نتیجه‌گیری: این مطالعه نتایج پیشین در مورد پلی مورفیسم D19H بر روی ژن ABCG8 را تایید کرده و بیانگر اهمیت بالای این چند شکلی در جوامع مختلف می‌باشد. بدین سبب می‌توان از بررسی این ناحیه، با احتمال بالایی، به منظور عامل پیش گویی کننده استفاده کرد.
واژه‌های کلیدی: سنگ کیسه صفرا، ABCG8، پلی مورفیسم D19H
نيمه آزمايشي : موردي- شاهدي | موضوع مقاله: زيست شناسي مولكولي
دریافت: 1392/6/31 | انتشار: 1392/6/24

Milanizadeh S, Mohammad Alizadeh A H, Azimzadeh P, Romani S, Roshani M, Khan Yaghma M, et al . Association of D19H polymorphism of ABCG8 gene with gallstone susceptibility. MEDICAL SCIENCES 2013; 23 (3) :185-189