:: دوره 23، شماره 4 - ( زمستان 1392 ) ::
فربد فدایی1 ، مینا رئیسی2 ، سیده مریم وحدت شریعت پناهی3 ، بیژن مقیمی دهکردی4 ، ندا فرزانه 5، سیدمحسن ضمیر6
1- روانپزشک، مدیر گروه روانپزشکی، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی
2- پزشک عمومی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد پزشکی تهران
3- روانپزشک، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد پزشکی تهران
4- پژوهشگر، اپیدمیولوژیست، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
5- روانپزشک، دانشگاه علوم پزشکی شهید بابایی قزوین ، drfarzaneh1980@yahoo.com
6- روانپزشک، دانشگاه علوم پزشکی شهید بابایی قزوین
سابقه و هدف: اسکیزوفرنی، به عنوان یکی از مهم‌ترین بیماری‌های روانپزشکی، اکثر تخت‌های بخش‌های روانپزشکی را اشغال کرده است. در این مطالعه، فرآیند درمانی بیماران بستری در بخش‌های آموزشی-درمانی و بخش‌های صرفاً درمانی از نظر فرآیندهای تشخیصی و درمانی بررسی شد.
روش بررسی: در این مطالعه مقطعی، از بیماران اسکیزوفرنی بستری در بیمارستان روان‌پزشکی رازی تهران بین سال‌های 91-1390، تعداد 300 پرونده به تصادف از بخش‌های آموزشی-درمانی (150 پرونده) و بخش‌های صرفاً درمانی (150 پرونده) انتخاب و از نظر تشخیص بیماری، نوع درمان، طول مدت بستری، میزان استفاده از شوک درمانی، سوابق بستری‌های قبلی و میزان کارایی بیماران بررسی مقایسه شدند.
یافته‌ها: بیش‌ترین استفاده از داروهای ضدروانپریشی نسل اول در بخش درمانی (7/56%) و بیش‌ترین استفاده از داروهای ضدروانپریشی نسل دوم در بخش آموزشی-درمانی (7/54%) مشاهده شد (05/0>P). همچنین استفاده از روان درمانی به طور قابل‌توجهی در بخش آموزشی- درمانی بالاتر بود (34% در مقابل 3/13%). استفاده از الکتروشوک درمانی در بخش درمانی بیش از 3 برابر بخش آموزشی-درمانی بود (05/0>P). میانگین ± انحراف معیار طول مدت بستری در بخش آموزشی 35± 39 روز و در بخش درمانی 39± 58 روز بود (05/0>P).
نتیجه‌گیری: بخش‌های آموزشی درمانی نسبت به بخش‌های درمانی به لحاظ برتری نوع داروی ضدروانپریشی نسل دوم، استفاده از درمان‌های روانی-اجتماعی، میزان استفاده از الکتروشوک درمانی و نیز طول مدت بستری بیماران مطابقت بیشتری با تحقیقات انجام ‌شده در دنیا دارند.
واژه‌های کلیدی: اسکیزوفرنی، داروهای ضدروانپریشی نسل اول، داروهای ضد روانپریشی نسل دوم، الکتروشوک درمانی، روان‌درمانی
نيمه آزمايشي : تحليلي/مقطعي/توصيفي | موضوع مقاله: روانپزشکی
دریافت: 1392/9/24 | پذیرش: 1392/9/24 | انتشار: 1392/9/24

Fadai F, Rayisi M, Vahdat Shariatpanahi S M, Moghimi-Dehkordi B, Farzaneh N, Zamir S M. Comparative evaluation of educational-medical and just medical psychiatric wards in terms of diagnosis and treatment process in schizophrenic patients at Razi psychiatric hospital. MEDICAL SCIENCES 2014; 23 (4) :250-256