:: دوره 23، شماره 4 و 1 - ( ویژه نامه 1392 ) ::
جلد 23 شماره 4 و 1 صفحات 32-28 برگشت به فهرست نسخه ها
بار مرگ و میر به علت ابتلا به سرطان لب و دهان در ایران
زینب فاضلی 1، علیرضا ابدی2 ، فاطمه السادات فاضلی باوندپور3 ، عزیزه کریمی نژاد3
1- کمیته پژوهشی دانشجویان، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، Zeinab_fazeli@yahoo.com
2- دکترای آمار زیستی، گروه آمار زیستی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
3- مرکز تحقیقات بیماری های گوارش و کبد، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
سابقه و هدف: سرطان لب و دهان هشتمین سرطان شایع جهان است. نظر به اهمیت این سرطان کشنده در دنیا، مطالعات گوناگونی برای برآورد بار حاصل از این بیماری و هزینه‌های تحمیل شده آن بر جامعه انجام شده است. هدف این مطالعه برآورد بار حاصل از مرگ و میر سرطان لب و دهان در جمعیت ایران و بررسی روند آن طی سال‌های 1374 تا 1383 بود.
روش بررسی: در این مطالعه مقطعی، از اطلاعات ثبت شده وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مربوط به مرگ‌های حاصل از سرطان لب و دهان [ICD-10 C:00-08]در سال‌های 1374 تا 1383 استفاده شد. آمار موارد مرگ و میر این سرطان در گروه‌های جنسی (زن و مرد) و گروه‌های سنی زیر 15 سال، 49-15 سال و بالای 50 سال گروه بندی شد و میزان‌های مرگ براساس جمعیت تحت پوشش ثبت مرگ (مرگ به ازای هر 100 هزار نفر) محاسبه گردید.
یافته‌ها: نتایج حاصل از محاسبه میزان های مرگ و میر نشان داد که میزان مرگ حاصل از سرطان لب و دهان تا سال 1382 افزایش یافته و سپس با کاهش اندکی در سال 1383 مواجه شده است. میزان‌های مرگ حاصل از این سرطان در گروه مردان بیش از زنان بود و نیز با افزایش سن میزان مرگ حاصل از این سرطان نیز افزایش یافت.
نتیجه‌گیری: اگرچه میزان مرگ و میر به علت این سرطان در ایران در مقایسه با کشورهای آسیایی پایین‌تر است، اما مطالعات بیشتر و تکمیلی برای مشخص کردن عوامل خطر این سرطان در ایران جهت کاهش هر چه بیشتر میزان ابتلا و به دنبال آن کاهش بیشتر میزان مرگ و میر حاصل از سرطان لب و دهان ضروری می‌نماید.
واژه‌های کلیدی: سرطان‌های لب و دهان، مرگ و میر، ایران
نيمه آزمايشي : تحليلي/مقطعي/توصيفي | موضوع مقاله: گوارش
دریافت: 1392/11/2 | پذیرش: 1392/11/2 | انتشار: 1392/11/2

Fazeli Z, Abadi A, Fazeli-Bavandpour F S, Kariminejad A. Burden of mortality due to oral cavity cancer in Iran. MEDICAL SCIENCES 2014; 23 (4 and 1) :28-32