:: دوره 23، شماره 4 و 1 - ( ویژه نامه 1392 ) ::
جلد 23 شماره 4 و 1 صفحات 58-54 برگشت به فهرست نسخه ها
تأثیر نگرش مذهبی و معنویت‌گرایی بر مکانیسم‌های دفاعی
معصومه ایمانزاد1 ، گل اندام عطابیگی ممتاز2 ، سید رحمت‌الله موسوی مقدم 3، نسرین نجفی2 ، زینب خدادادی2
1- مرکز تحقیقات پروتئومیکس، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
2- دانشجوی کارشناسی ارشد روان شناسی بالینی، دانشگاه علوم تحقیقات ایلام
3- دانشگاه علوم پزشکی ایلام ، prof.m1344@gmail.com
سابقه و هدف: تأثیر دین را به هیچ عنوان نمی‌توان بر عملکرد و رفتار و واکنش‌های افراد در شرایط مختلف بی تأثیر دانست. هر فردی دارای مکانیسم‌های دفاعی است و این گونه رفتارها به عنوان محافظی در مقابل اضطراب‌های شدید به کار برده می‌شوند. این تحقیق با هدف بررسی ارتباط معنویت‌گرایی و نگرش مذهبی با مکانیسم‌های دفاعی انجام گردید.
روش بررسی: در این تحقیق توصیفی- تحلیلی، 140 دانشجوی دانشگاه علوم پزشکی ایلام به صورت تصادفی انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این تحقیق، مقیاس جهت‌گیری مذهبی آلپورت و پرسشنامه سبک‌های دفاعی (اندروز، 1993) بود. تحلیل داده‌ها نیز با نرم افزار SPSS18 و با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و محاسبه میانگین و انحراف معیار انجام گرفت.
یافته‌ها: در میان مکانیسم‌های دفاعی، مقیاس واپس‌رانی با نمره 45/22 دارای بالاترین میانگین و خیال‌بافی با 37/12 دارای پایین‌ترین میانگین بود. نگرش مذهبی درونی (32/20=m) بالاتر از نگرش مذهبی بیرونی (77/17= m ) قرار داشت. همچنین میان برخی مکانیسم‌های دفاعی و نگرش مذهبی ارتباط معکوس معنی‌داری وجود داشت.
نتیجه‌گیری: مکانیسم‌های دفاعی، فرایندهای ناهشیار درون‌روانی هستند که وظیفه محافظت از خود را در مقابل موقعیت‌های تهدیدآمیز یا استرس‌زا بر عهده دارند. نتایج، بیانگر رابطه معکوس بین نگرش مذهبی و برخی مکانیسم‌های دفاعی بوده است.
واژه‌های کلیدی: مکانیسم‌های دفاعی، معنویت‌گرائی، نگرش مذهبی، جهت‌گیری دینی، مقیاس جهت‌گیری مذهبی آلپورت
نيمه آزمايشي : تحليلي/مقطعي/توصيفي | موضوع مقاله: روانشناسی
دریافت: 1392/11/2 | پذیرش: 1392/11/2 | انتشار: 1392/11/2

Imanzad M, Atabeigi Momtaz G, Mousavimoghadam S R, Najafi N, Khodadadi Z. The effect of religious attitude and spirituality orientation on defense mechanisms. MEDICAL SCIENCES 2014; 23 (4 and 1) :54-58