:: دوره 24، شماره 1 - ( بهار 1393 ) ::
بررسی عملکرد مادران در برابر عفونت حاد تنفسی کودکان
فرهاد جعفری 1، محمود صمدپور2 ، بهزاد تدین2 ، ملیحه امین زاده3
1- گروه پزشکی اجتماعی، دانشکده پزشکی، دانشگاه شاهد ، jafarifarhaddr@yahoo.com
2- وزارت بهداشت، درمان وآموزش پزشکی
3- مجموعه تحقیقاتی بیوشیمی، بیوفیزیک، دانشگاه تهران
سابقه و هدف: عفونت حاد تنفسی (ARI) یک معضل اصلی حوزه بهداشت عمومی در کشورهای در حال توسعه می‌باشد. برنامه‌های آموزش بهداشت برای مادران زمانی موثر هستند که عملکرد آنها در برابر عفونت مورد پایش قرار گیرد. هدف این مطالعه بررسی عملکرد مادران در برابر ARI کودکانشان بود.
روش بررسی: در این مطالعه مقطعی، 255 مادر مراجعه کننده به مرکز بهداشتی درمانی صاحب الزمان تهران بررسی شدند. جهت جمع آوری داده‌ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. پس از امتیاز دهی سوالات، نمره عملکرد مادران تعیین شد.
یافته‌ها: از 229 مادری که فرزندانشان به ARI مبتلا شده بودند، 53 مادر (14/23%) اقدام خاصی قبل از مراجعه به پزشک انجام نداده بودند. شایع‌ترین اقدام انجام شده توسط سایر مادران، استفاده از شربت و قرص سرماخوردگی (1/22%) بود و تنها حدود 5% از آنتی بیوتیک استفاده کرده بودند. بیشتر مادران (96/51%) گفتند که اقدامات فوق را بر پایه تجربیات فردی انجام داده‌اند. 141 نفر (57/61%) فرزند خود را نزد پزشک برده بودند. 92 نفر (2/40%) از کودکانی که مبتلا به سرماخوردگی شده بودند، تحت تغذیه با شیر مادر بودند که از این میان 4/92% در طول بیماری بدون تغییر از شیر مادر استفاده کردند. میانگین نمره عملکرد مادران در سطح خوبی بود. منبع اطلاعاتی مادر در زمینه اقدامات انجام شده با نمره عملکرد مادر ارتباط معنی‌داری داشت (001/0p<).
نتیجه‌گیری: این مطالعه نشان داد عملکرد مادران در زمینه ARI در سطح خوبی می‌باشد و نحوه کسب آگاهی آنها بر عملکرد آنها تاثیر دارد.
واژگان کلیدی: عملکرد، مرکز بهداشتی درمانی، عفونت تنفسی حاد، تهران.
واژه‌های کلیدی: عملکرد، مرکز بهداشتی درمانی، عفونت تنفسی حاد، تهران
نيمه آزمايشي : تحليلي/مقطعي/توصيفي | موضوع مقاله: ريه
دریافت: 1392/12/19 | پذیرش: 1392/12/19 | انتشار: 1392/12/19

Jafari F, Samadpour M, Tadayyon B, Aminzadeh M. Evaluation of mothers’ practice regarding their childhood acute respiratory infections. MEDICAL SCIENCES 2014; 24 (1) :37-42