:: دوره 24، شماره 3 - ( پاییز 1393 ) ::
ناپایداری‌های ژنتیکی و ناهنجاری‌های سانتروزومی در سرطان
محمد رضا نوری دلویی 1، علی ذکری2
1- گروه ژنتیک پزشکی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران ، nooridaloii@sina.tums.ac.ir
2- دانشجوی دکترای ژنتیک پزشکی، گروه ژنتیک پزشکی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران
ناپایداری های ژنتیکی از مهم‌ترین موارد مشاهده شده در سرطان است که به انواع گوناگون مانند ناپایداری های کروموزومی و ناپایداری‌های ریزماهواره تقسیم می‌شوند. ناهنجاریهای سانتروزومی از جمله موارد مهم ایجاد کننده ناپایداری‌های کروموزومی هستند. سانتروزوم‌ها به عنوان مرکز سازماندهی میکروتوبول‌ها (MTOC) عمل می‌کنند و به این ترتیب تعداد، قطبیت و سازمان دهی میکروتوبول های اینترفازی و میتوزی را انجام می‌دهند. سازمان دهی سیتوپلاسم، قطبیت سلولی و تقسیم کروموزوم ها بین سلول های دختری از وظایف سانتروزوم هستند. تنظیم تعداد و عملکرد سانتروزوم توسط دوک های میتوزی دوقطبی و عامل های ژنتیکی انجام می‌گیرد. سلول‌های سرطانی هم در محیط کشت و هم در درون بدن گستره ای از ناهنجاری های سانتروزومی را نشان می دهند. در این مقاله مروری با استفاده از ده ها منبع معتبر و جدید و تجارب شخصی، پیشرفت های جدید در این زمینه و در رابطه با پیامدهای ناهنجاری سانتروزوم در رابطه با سرطان گزارش می شود. الگوهای ارایه شده در این مقاله، همچنین از برخی واقعیت روزآمد در رابطه با عملکرد سانتروزوم در تومورزایی پرده بر می دارد.
واژه‌های کلیدی: سانتروزوم، ناپایداری ژنتیکی، دوک‌های میتوزی، سرطان
نيمه آزمايشي : مروري | موضوع مقاله: ژنتيك
دریافت: 1393/6/28 | پذیرش: 1393/6/28 | انتشار: 1393/6/28

Noori-Daloii M R, Zekri A. Genetic instability and centrosome abnormality in cancer. MEDICAL SCIENCES 2014; 24 (3) :125-135