:: دوره 24، شماره 3 - ( پاییز 1393 ) ::
محسن کچویی 1، ویس پارسا2 ، رضا سویزی3
1- دانشجوی دکتری روانشناسی سلامت، گروه روانشناسی بالینی، دانشکده روانشناسی، دانشگاه خوارزمی ، kachooei.m@gmail.com
2- کارشناس ارشد روانشناسی بالینی، دانشگاه آزاد، واحد علوم و تحقیقات گیلان
3- کارشناس ارشد روانشناسی بالینی، گروه روانشناسی بالینی، دانشکده روانشناسی، دانشگاه شهید بهشتی
سابقه و هدف: نقش عوامل خطر روان‌شناختی در افسردگی مدت‌هاست که مورد توجه پژوهشگران است. هدف از پژوهش حاضر مقایسه‌ی سبک‌های دفاعی و صفات شخصیتی در میان افراد مبتلا به افسردگی و افراد غیرافسرده بود.
روش بررسی: روش پژوهش پس‌رویدادی و جامعه آماری آن کلیه افراد افسرده مراجعه‌کننده به مراکزروان درمانی شهر تهران بود. از میان آنها یک گروه 100 نفری از بیماران مراجعه کننده به مراکزروان درمانی وابسته به دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی به شیوه نمونه گیری در دسترس و یک گروه 100 نفری از افراد غیر افسرده انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه افسردگی بک، پرسشنامه پنج عامل بزرگ شخصیت و پرسشنامه سبک‌های دفاعی بود. داده‌های به دست آمده با استفاده از آزمون‌های آماری توصیفی و t مستقل تحلیل شد.
یافته‌ها: نتایج نشان داد که در عامل نورزگرایی (01/0>P)، برونگرایی (01/0>P)، گشودگی به تجربه (01/0>P) و موافق بودن (01/0>P) و همچنین سبک‌های دفاعی ناپخته (01/0>P) و نورتیک (05/0>P) بین دو گروه تفاوت معنی‌دار وجود دارد.
نتیجه‌گیری: آگاهی از میزان تاثیر سبک‌های دفاعی و صفات شخصیتی بر پیدایش اختلال افسردگی می‌تواند در کاهش نشانه‌های اختلال افسردگی و شاید پیشگیری از بروز این اختلال موثر باشد.
واژه‌های کلیدی: سبک‌های دفاعی، صفات شخصیت، افسردگی
نيمه آزمايشي : تجربي | موضوع مقاله: روانشناسی
دریافت: 1393/6/28 | پذیرش: 1393/6/28 | انتشار: 1393/6/28

Kachooei M, Parsa V, Soveizi R. Comparison of defense styles and personality traits in non- depressed and depressed individuals referred to associated clinics of University of Social Welfare and Rehabilitation Sciences. MEDICAL SCIENCES 2014; 24 (3) :182-188