:: دوره 24، شماره 4 - ( زمستان 1393 ) ::
پگاه مسلمی1 ، سیدرضا حسینی دوست 2، ژینوس عسگرپناه3 ، مهدی رزاقی ابیانه4
1- دانشجوی دکتری حرفه‌ای داروسازی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم دارویی
2- گروه میکروبیولوژی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم دارویی ، rhdoust@iaups.ac.ir
3- گروه فارماکوگنوزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم دارویی
4- گروه قارچ شناسی، انیستیتو پاستور ایران
سابقه و هدف: افزایش استفاده از داروهای ضد قارچ علیه عفونت های قارچی وعوارض جانبی جدی بعضی از این داروها و نیز بروز مقاومت نسبت به آنها، توجه محققین را به یافتن درمان های کمکی و جایگزین از جمله استفاده از گیاهان دارویی معطوف کرده است. در این مقاله اثر ضد قارچی عصاره تام متانولی و فراکسیون های اتیل استاتی، کلروفرمی، متانولی و آبی بخش های هوایی گیاه هوم بررسی شد.
روش بررسی: در این مطالعه تجربی، از بخش‌های هوایی Ephedra pachyclada، عصاره و فراکسیون‌های ذکر شده و به روش ماسراسیون تهیه گردید. جهت تعیین اثرات ضد قارچی غلظت‌های 25/31، 5/62، 125، 250 و 500 میلی گرم/میلی لیتر از عصاره تام و فراکسیون‌های مختلف تهیه گردید و بر روی 5 سوش قارچی، شامل کاندیدا آلبیکنس، فوزاریوم اکسیسپوریوم، آسپرژیلوس نایجر، آسپرژیلوس فلاووس و آسپرژیلوس فومیگاتوس، به روش Disc diffiusionمورد بررسی قرار گرفت.
 یافته‌ها: عصاره تام متانولی، فراکسیون متانولی و آبی و کلروفرمی بر روی قارچ کاندیدا آلبیکنس اثر خوبی داشت، اما بر روی سایر سوش‌ها هیچ گونه اثر ضد قارچی نداشت.
نتیجه‌گیری: نتایج نشان می‌دهد که این گیاه محتوی مواد ضد قارچ کاندیدا آلبیکانس است. ادامه تحقیقات در جهت شناسایی و جداسازی ماده موثره موجود در عصاره گیاه مورد نظر و تعیین اثر ضد قارچی آن پیش نیاز نتیجه گیری کاربردی تر نتایج این تحقیق است.
واژه‌های کلیدی: اثر ضد قارچی، عصاره، افدرا، آسپرژیلوس نایجر، آسپرژیلوس فومیگاتوس، آسپرژیلوس فلاووس، فوزاریوم اکسیسپوریوم، کاندیدا آلبیکنس
نيمه آزمايشي : تجربي | موضوع مقاله: ميكروبيولوژي
دریافت: 1393/9/29 | پذیرش: 1393/9/29 | انتشار: 1393/9/29

Moslemi P, Hosseini Doust S R, Asgar Panah , J, Razzaghi Abyane M. Antifungal activity of total extract and chloroform, ethyl acetate, methanol and aqueous fractions of aerial parts of Ephedra pachyclada against fungal strains. MEDICAL SCIENCES 2015; 24 (4) :210-214