:: دوره 25، شماره 2 - ( تابستان 1394 ) ::
رابطه‌ سبک‌های ابراز هیجان با ریخت شخصیتی D
جعفر حسنی 1، بیتا بمانی یزدی2
1- گروه روان‌شناسی بالینی، دانشگاه خوارزمی تهران ، hasanimehr57@yahoo.com
2- گروه روان‌شناسی عمومی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم وتحقیقات تهران
سابقه و هدف: در سال‌های اخیر یافته‌های پژوهشی، ریخت شخصیتی D را به‌عنوان یکی از عوامل زمینه‌ساز آسیب‌شناسی روانی و بیماری‌های جسمانی مطرح نموده‌اند. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه‌‌ سبک‌های ابراز هیجان با ریخت شخصیتی D بود.
روش بررسی: 306 نفر (126 نفر مذکر و 180 نفر مونث) از دانشجویان دوره‌ تحصیلات تکمیلی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران به‌ صورت در دسترس انتخاب شدند و توسط پرسش‌نامه‌های ابرازگری هیجانی، دوسوگرایی در ابراز هیجان، کنترل هیجانی و ریخت شخصیتی D مورد ارزیابی قرار گرفتند.
یافته‌ها: نتایج نشان‌ داد که از بین عوامل دوسوگرایی در ابراز هیجان، عامل دوسوگرایی در ابراز هیجان مثبت و از میان عوامل ابرازگری هیجان، ابراز صمیمیت و ابراز هیجان منفی مولّفه‌های عاطفه‌ منفی و بازداری اجتماعی را پیش‌بینی نمودند. همچنین از بین عوامل کنترل ‌هیجانی، کنترل ‌خوش‌خیم، نشخوار و بازداری‌ هیجانی، مولّفه‌ عاطفه‌ منفی و عامل بازداری ‌هیجانی و نشخوار مولّفه‌ بازداری‌ اجتماعی را مورد پیش‌بینی قرار دادند.
نتیجه‌گیری: بر اساس یافته‌های پژوهش می‌توان گفت که سبک‌های ابراز هیجان از همبسته‌های رفتاری ریخت شخصیتی D می-باشد. این نتایج واجد تلویحات کاربردی در زمینه عوامل خطرساز سلامت روان‌شناختی و جسمانی، به خصوص در زمینه ابتلا به بیماری‌های قلبی- عروقی است.
واژگان کلیدی: ریخت شخصیتی D، ابرازگری هیجانی، کنترل هیجانی، دوسوگرایی در ابراز هیجان.
واژه‌های کلیدی: ریخت شخصیتی D، ابرازگری هیجانی، کنترل هیجانی، دوسوگرایی در ابراز هیجان
نيمه آزمايشي : بنيادي | موضوع مقاله: روانشناسی
دریافت: 1394/3/26 | پذیرش: 1394/3/26 | انتشار: 1394/3/26

Hasani J, Bemani Yazdi B. The relationship between emotional expression styles and Type D personality. MEDICAL SCIENCES 2015; 25 (2) :141-150