:: دوره 26، شماره 1 - ( بهار 1395 ) ::
سیده فاطمه محبی1 ، خلیل علی محمدزاده 2
1- دانشجوی دکتری مسائل اجتماعی ایران، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران مرکزی
2- گروه مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران شمال ، dr_khalil_amz@yahoo.com

سابقه و هدف: ناباروری یکی از مشکلات رو به رشد بهداشتی در اکثر کشورهاست که پیامدهای عاطفی،اجتماعی و اقتصادی زیادی را به دنبال دارد. نتایج برخی مطالعات سال­های اخیر نشان می­دهند شیوع واقعی ناباروری تحت تأثیر عوامل مختلفی در حال افزایش است و از میزان باروری نیز کاسته شده است. این پژوهش با هدف مرور نظام­مند مقالات علمی-پژوهشی داخل کشور ‌در مورد علل انواع  ناباروری انجام شد.

روش بررسی: این تحقیق بر اساس روش مرور نظام مند و سیستماتیک انجام شد. در گام نخست تعداد 58 مقاله علمی- پژوهشی داخل کشور به دست آمد که پس از غربالگری مشخص شد 38 عنوان مقاله در طول حدود دو دهه اخیر به موضوع «علل ناباروری» پرداخته­اند.

یافته­ ها: پرتکرارترین علل مطرح در مقالات در مورد علل ناباروری مردان اختلالات اسپرم و در مرتبه بعد واریکوسل و در مورد علل ناباروری زنان، اختلالات لوله‌های رحمی و سپس اختلالات تخمدان بود.

نتیجه­گیری: با توجه به نتایج این مطالعه و عوامل مؤثردر ناباروری می­توان اقدامات موثر در زمینه کاهش نرخ ناباروری را در سه حوزه شامل  اقدمات درمانی و بهداشتی، اقدمات آموزشی و اقدامات حمایتی مدنظر قرار داد.

واژگان کلیدی: الگوهای ناباروری،  ناباروری اولیه، ناباروری ثانویه، اتیولوژی ناباروری، مرور سیستماتیک (نظام­ مند).

واژه‌های کلیدی: الگوهای ناباروری، ناباروری اولیه، ناباروری ثانویه، اتیولوژی ناباروری، مرور سیستماتیک (نظام­ مند).
نيمه آزمايشي : مروري سيستماتيك | موضوع مقاله: مديريت اطلاعات بهداشتي
دریافت: 1394/6/21 | پذیرش: 1394/8/3 | انتشار: 1394/12/24

Mohebbi S F, Ali Mohammadzadeh K. Systematic review of the etiology of the infertility on Iranian domestic published articles between 1999 and 2013 . MEDICAL SCIENCES 2016; 26 (1) :1-15

محبی سیده فاطمه، علی محمدزاده خلیل. « اتیولوژی ناباروری» براساس مرور سیستماتیک مقالات علمی- پژوهشی، طی سال‌های 1378 تا 1392 در ایران. فصلنامه علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی تهران. 1395; 26 (1) :1-15