:: دوره 26، شماره 3 - ( پاییز 1395 ) ::
تمایز سلول های پرتوان القا شده انسانی به دودمان های سلولی استخوانی و چربی
الهام حویزی 1، طیبه محمدی2
1- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید چمران اهواز ، e.hoveizi@scu.ac.ir
2- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید چمران اهواز

سابقه و هدف: سلول­های پرتوان القا شده انسانی (hiPS) به عنوان یکی از منابع جدید، به منظور تولید سلول­های تمایز یافته برای سلول درمانی مورد توجه هستند. سلول­های hiPS می­توانند در زمینه تحقیقات چندگانه و ابزارهای بالینی برای درک مدل­های حیوانی، تکوین وغربالگری داروهای کاندید و سلول درمانی در حمایت از طب ترمیمی مورد استفاده قرار گیرند. در اینجا ما توان تمایزی  سلول­های hiPS به سلول های استئوبلاست و آدیپوسیت را مورد بررسی قرار دادیم.

روش بررسی: سلول­های hiPS کشت و طی چندین پاساژ تکثیر شدند. سپس سلول‌ها به مدت 21 روز در محیط مناسب برای تمایز به سلول های استخوانی و چربی کشت شدند. در پایان، تمایز سلولی با رنگ‌آمیزی اختصاصی و  qRT-PCR بررسی شد.

یافته­ ها: سلول‌هایhiPS  در محیط تمایزی استخوان، توده‌های استخوانی تشکیل دادند که با آلیزارین قرمز، قرمزرنگ شدند. در محیط تمایزی چربی، در سیتوپلاسم سلول‌ها قطرات چربی تجمع یافت که با رنگ‌آمیزی  Oil red قرمز شدند. بر اساس نتایجqPCR- RT ، ژن‌های مختص سلول­های استخوانی شامل استئوکلسین و استئوپونتین، و ژن‌های مختص سلول های چربی شامل  LPL و PPAR  به ترتیب در سلول­های استخوانی و چربی بیان شدند.

نتیجه­گیری: در مجموع می‌توان گفت که سلول‌های hiPS از نظر پتانسیل تمایزی، سلول­های پرتوانی هستند و قادرند به رده‌های استخوانی و چربی تمایز یابند.

واژگان کلیدی: تمایز، سلول­های پرتوان القا شده، سلول­های استخوانی و چربی.

واژه‌های کلیدی: تمایز، سلول­های پرتوان القا شده، سلول­های استخوانی و چربی.
نيمه آزمايشي : تجربي | موضوع مقاله: زيست شناسي مولكولي
دریافت: 1394/5/19 | پذیرش: 1394/10/6 | انتشار: 1395/6/27

Hoveizi E, Mohammadi T. Differentiation of induced pluripotent stem cells into bone and adipose cell lineages. MEDICAL SCIENCES 2016; 26 (3) :166-172

حویزی الهام، محمدی طیبه. تمایز سلول های پرتوان القا شده انسانی به دودمان های سلولی استخوانی و چربی . فصلنامه علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی تهران. 1395; 26 (3) :166-172