:: دوره 15، شماره 2 - ( تابستان 1384 ) ::
هاشمی مهرداد ، ناظمی علی ، فروزنده مهدی 1
سابقه و هدف: بتاتالاسمی یک اختلال اتوزومال مغلوب می باشد که در اکثر موارد بوسیله موتاسیون های نقطه ای در ژن بتا-گلوبین ایجاد می گردد. موتاسیون های IVS-I-5 و IVS-I-110 موتاسیون های شایع در میان جمعیت ایران بوده و حدود 12% از اختلالات بتاتالاسمی را شامل می شوند. در این مطالعه با طراحی استریپ، تکنیک هیبریدسازی معکوس نقطه ای RDB، به عنوان یک روش غیررادیواکتیو و سریع برای تشخیص این دو موتاسیون شایع ژن بتاگلوبین گسترش داده شد.
روش بررسی: پس از استخراج DNA ژنومی از خون کامل، واکنش PCR با پرایمرهای اختصاصی Forward و Reverse روی ناحیه ای از ژن بتا-گلوبین حاوی دو موتاسیون مورد نظر انجام گرفت. برای تهیه استریپ، پروپ اولیگونوکلئوتیدی بر روی غشاء نایلونی حاوی گروههای کربوکسی Biodyne C از طریق فعال سازی غشاء تثبیت گردید. عمل هیبریداسیون به همراه 10 میکرولیتر از محصول دناتوره نشاندار شده با DIG-11-dUTP در دمای °42 سانتیگراد به مدت یک ساعت انجام شد. به دنبال آن عمل بلاکینک غشاء با 0.1 BSA(Bovine serum albumin) درصد انجام و سپس با 5 یونیت آنتی بادی Anti DIG متصل به آلکالین فسفاتاز به مدت 30 دقیقه در دمای اتاق مجاور گردید. ظهور رنگ با سوبسترای نمک نیتروبلوتترازولیوم (NBT/BCIP) به مدت 2 ساعت انجام گردید.
یافته ها: حضور یک توالی خاص DNA بوسیله ظهور یک لکه روی غشا شناسایی شد. افراد نرمال لکه ها را تنها در مقرهای تثبیت پروبهای طبیعی، افراد هتروزیگوت، یک لکه در مقر تثبیت پروب طبیعی و یک لکه در مقر تثبیت پروب موتانت، و افراد هموزیگوت تنها یک لکه در مقر تثبیت پروب موتانت نشان دادند.
نتیجه گیری: در این تحقیق یک استراتژی سریع و ساده به منظور تشخیص موتاسیون های متداول بتاتالاسمی ایران بر اساس PCR و بدنبال آن هیبریدسازی معکوس راه اندازی گردید.
واژه‌های کلیدی: استریپ، موتاسیون، بتاتالاسمی، هیبریدسازی نقطه ای معکوس
موضوع مقاله: علوم تغذيه
دریافت: 1385/6/15 | انتشار: 1384/3/25

Hashemi M, Nazemi A, Forouzandeh M. Development of covalent reverse dot-blot technique for rapid diagnosis of two common .-thalassemia mutations: IVS-I-5 and IVS-I-110 in Iran . MEDICAL SCIENCES 2005; 15 (2) :79-84