:: دوره 20، شماره 4 - ( زمستان 1389 ) ::
فاطمه موسوی1 ، بنفشه گلستان2 ، اسفندیار متینی 3، روزبه طباطبائی4
1- دانشگاه آزاد اسلامی، واحد پزشکی تهران
2- دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران
3- دانشگاه آزاد اسلامی، واحد پزشکی تهران ، et.matini@yahoo.com
4- دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران
سابقه و هدف: نظر به اهمیت خواب کافی و مناسب در دانشجویان پزشکی و تأثیر آن در فعالیت‌های تحصیلی و یادگیری موضوعات آموزشی، این پژوهش با هدف بررسی میزان شیوع اختلال خواب و عوامل مرتبط به آن در دانشجویان پزشکی انجام شد.
 روش بررسی: در یک بررسی توصیفی- مقطعی، 407 دانشجوی پزشکی ( 269 نفر در مقطع انترنی و 138 نفر در مقطع استاژری) که به روش چندمرحله ای- تصادفی نمونه گیری شده بودند، به کمک پرسش نامه خواب و عادت های روزانه ارزیابی شدند. داده های گردآوری شده به کمک روش های آمار توصیفی و ضریب همبستگی اسپیرمن تحلیل شدند.
یافته ها: 407 دانشجوی پزشکی با میانگین سنی 67/1±25 سال بررسی شدند. 257 نفر (1/63 درصد) زن و 150 نفر (9/36 درصد) مرد بودند. 1/9 درصد افراد مورد بررسی کیفیت خواب خود را عالی، 1/36 درصد خوب، 3/39 درصد رضایت بخش، 5/13 درصد ضعیف و 2 درصد خیلی بد توصیف کردند. ارتباط آماری معنی داری میان کیفیت خواب افراد با زمان به رختخواب رفتن، مشکل در آغاز خواب، بیدار شدن از خواب به دلیل سرو صدای محیط، بیدار شدن های پی در پی شبانه، مدت زمان چرت زدن در روز، زمان نامتعارف رفتن به رختخواب در شب، بیدار شدن در ساعات اولیه بامداد (خیلی زود بیدار شدن بامدادی)، احساس خستگی و خواب آلودگی در هنگام شرکت در کلاس درس مشاهده شد (001/0p<).
نتیجه گیری: این مطالعه نشان داد اختلالات خواب در میان انترن‌ها و استاژرها شایع هستند.
واژه‌های کلیدی: اختلال خواب، دانشجویان پزشکی، کیفیت خواب.
نيمه آزمايشي : تحليلي/مقطعي/توصيفي | موضوع مقاله: اعصاب و روان
دریافت: 1389/11/23 | پذیرش: 1392/3/7 | انتشار: 1392/3/7

Mousavi F, Golestan B, Matini E, Tabatabaei R. Sleep quality and related factors in interns and externs of Tehran Islamic Azad University medical students. MEDICAL SCIENCES 2011; 20 (4) :278-284

موسوی فاطمه، گلستان بنفشه، متینی اسفندیار، طباطبائی روزبه. بررسی شیوع اختلال خواب و عوامل مرتبط با آن در دانشجویان پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی تهران. فصلنامه علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی تهران. 1389; 20 (4) :278-284