:: دوره 21، شماره 1 - ( بهار 1390 ) ::
پریسا عاطف وحید1 ، محمدرضا علی وند2 ، فیض اله هاشمی گرجی1 ، مهرداد هاشمی3 ، محمدرضا نوری دلویی 4
1- دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران
2- پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری تهران
3- دانشگاه آزاداسلام واحدپزشکی تهران
4- دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی تهران ، nooridaloii@sina.tums.ac.ir
چکیده:   (19920 مشاهده)

سابقه و هدف : عامل نکروز کننده تومور آلفا ( TNFα ) یکی از سایتوکین­های اصلی می­باشد که در بیماری­زایی عفونت­ها نقش مهمی دارد. به نظر می­رسد که استعداد ژنتیکی ابتلا به نوع حاد مالاریا نیز با چندشکلی در ناحیه پروموتری این ژن در ارتباط باشد. هدف از این مطالعه بررسی فراوانی چند شکلی­های G à A 308- ، G à A 244- و G à A 238- در ناحیه پروموتری ژن α TNF در 174 فرد بومی دو استان کرمان و هرمزگان بود.

روش بررسی : در این مطالعه مورد- شاهدی، DNA ژنومی 174 (154نفر سالم و 20 نفر بیمار) فرد بومی غیرخویشاوند استان­های کرمان و هرمزگان از نمونه خون استخراج شد و فراوانی چند شکلی­های رایج در ناحیه پروموتری ژن α TNF با استفاده از PCR-RFLP بررسی شد.

یافته ­ ها: 2/86 درصد نمونه­های مربوط به افراد سالم در این سه مقر دارای ژنوتیپ GG ، 26/14 درصد دارای ژنوتیپ AG و 19/0 درصد دارای ژنوتیپ AA بودند. 100 درصد نمونه­های بیمار در این سه مقر دارای ژنوتیپ GG بودند.

نتیجه ­ گیری : به نظر می ­ رسد مالاریا فشار تکاملی بر روی ژنوم افراد بومی این دو استان ایجاد کرده و سبب افزایش فراوانی چند شکلی ­ هایی شده که با استعداد ابتلا به مالاریا در ارتباطند، اگرچه مقایسه فراوانی این چندشکلی ­ ها در افراد سالم و بیمار در هیچ یک از مقرها رابطه معنی ­ داری را با استعداد ابتلا به مالاریا نشان نداد.

واژه‌های کلیدی: مالاریا، TNFα، چندشکلی، PCR-RFLP
نيمه آزمايشي : موردي- شاهدي | موضوع مقاله: ژنتيك
دریافت: 1390/4/15 | انتشار: 1390/3/25

Atef Vahid P, Alivand M R, Hashemi Gorji F, Hashemi M, Noori Dalooi M R. Frequency of TNFα-244GàA, TNFα-308GàA and TNFα-238GàA polymorphisms in healthy and malaria infected patients of Kerman and Hormozgan provinces. MEDICAL SCIENCES 2011; 21 (1) :18-23