:: دوره 23، شماره 1 - ( بهار 1392 ) ::
عالیه کریمی1 ، شبنم موثفی2 ، زهرا نادیا شریفی2 ، منصوره سلیمانی3 ، حامد شفارودی4 ، مهرداد هاشمی 5
1- کارشناس ارشد سلولی و مولکولی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم دارویی
2- گروه علوم تشریحی، دانشکده پزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد پزشکی تهران
3- مرکز تحقیقات سلولی و مولکولی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران
4- گروه فارماکولوژی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم دارویی
5- گروه ژنتیک، دانشکده زیست شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد پزشکی تهران ، hashemi_mehrdad@yahoo.com
سابقه و هدف: اکستازی جزو خانواده آمفتامین‌ها و یکی از متداول‌ترین داروهای مخدر در جهان است که منجر به بیقراری، اضطراب، توهم، مشکلات قلبی-عروقی و مسمومیت کبدی می‌گردد. اخیراً استفاده از گشادکننده های عروقی نظیر پنتوکسی فیلین به عنوان حفاظت کننده در برابر ضایعات ناشی از مصرف موادی نظیر الکل مورد ملاحظه قرار گرفته است. با توجه به این که تحقیقات اندکی در زمینه اثر حفاظتی پنتوکسی فیلین بر روی آسیب کبدی ناشی از مصرف داروانجام شده است، لذا بررسی تاثیر این دارو برروی ضایعات کبدی ناشی از مصرف اکستازی ضروری به نظر می‌رسد.
روش بررسی: این مطالعه تجربی بر روی 25 موش صحرایی نر ویستار در پنج گروه شاهد، اکستازی (mg/kg 5/7)، آزمایشی 1 (mg/kg 100 پنتوکسی فیلین همزمان با تزریق آخرین دوز اکستازی)، آزمایشی 2 (mg/kg 100 پنتوکسی فیلین یک هفته قبل از تزریق اکستازی) و حامل (نرمال سالین) انجام شد. بعد از گذشت دو هفته، حیوانات کشته و کبد آنها جهت بررسی‌های بافتی و تعداد اجسام آپوپتوتیک توسط هماتوکسیلین – ائوزین و روش تانل رنگ آمیزی شد.
یافته‌ها: اجسام آپوپتوتیک و ضایعات هپاتوسیت‌ها در گروه‌های آزمایشی 1 (تزریق هم‌زمان اکستازی و پنتوکسی فیلین) نسبت به سایر گروه‌ها کمتر بود و تفاوت این فاکتورها در گروه آزمایشی 1 با گروه شاهد تفاوت معنی‌داری نداشت.
نتیجه‌گیری: به نظر می‌رسد استفاده از پنتوکسی فیلین متعاقب مصرف اکستازی می‌تواند منجر به کاهش ضایعات بافت کبد و جلوگیری از القاء آپوپتوز گردد.
واژه‌های کلیدی: اکستازی، پنتوکسی فیلین، هپاتوسیت، سمیت کبدی، آپوپتوز
نيمه آزمايشي : تجربي | موضوع مقاله: زیست شناسی
دریافت: 1391/12/26 | پذیرش: 1392/3/7 | انتشار: 1392/3/7

Karimi A, Movassaghi S, Sharifi Z N, Soleimani M, Shafaroodi H, Hashemi M. Effect of pentoxifylline on hepatocytes' damages due to administration of ecstasy in Wistar rat . MEDICAL SCIENCES 2013; 23 (1) :1-6