:: دوره 24، شماره 4 - ( زمستان 1393 ) ::
منیره عامریان1 ، محمدباقر سهرابی 2، پونه ذوالفقاری3 ، مریم یارمحمدی4 ، احسان نزاکتی5 ، الهه یحیایی6 ، مریم مهدویان7 ، جواد صرافها7
1- فوق تخصص کلیه، بیمارستان امام حسین (ع)، دانشگاه علوم پزشکی شاهرود
2- پژوهشگر، پزشک عمومی، بیمارستان امام حسین (ع)، دانشگاه علوم پزشکی شاهرود ، mb.sohrabi@yahoo.com
3- پژوهشگر، پزشک عمومی، بیمارستان امام حسین (ع)، دانشگاه علوم پزشکی شاهرود
4- متخصص پاتولوژی، بیمارستان امام حسین (ع)، دانشگاه علوم پزشکی شاهرود
5- متخصص عفونی، بیمارستان امام حسین (ع)، دانشگاه علوم پزشکی شاهرود
6- پژوهشگر،کارشناس مدیریت، بیمارستان امام حسین (ع)، دانشگاه علوم پزشکی شاهرود
7- پژوهشگر، کارشناس پرستاری، بیمارستان امام حسین (ع)، دانشگاه علوم پزشکی شاهرود
سابقه و هدف: کنترل میزان فسفر، هورمون پاراتیروئید و چربی‌های خون در بیماران دیالیزی بسیار مهم و ضروری است که به طرق مختلف انجام می‌شود. هدف این مطالعه تعیین اثر نیاسین بر سطح فسفر، هورمون پاراتیروئید و پروفایل چربی بیماران همودیالیزی بود.
روش بررسی: این کارآزمایی بالینی بر روی 120 بیمار دیالیزی که به دو گروه 60 نفره مورد (مصرف نیاسین) و شاهد (مصرف پلاسبو) تقسیم شدند، انجام شد. دوز نیاسین به صورت ماهانه و طی سه مرحله از 200 به 600 میلی گرم در روز افزایش یافت. آزمایشات مربوط به سطح فسفر، PTH و پروفایل چربی در هر دو گروه انجام و نتایج دو گروه با هم مقایسه شدند.
یافته‌ها: درگروه مورد 40 نفر (7/66 درصد) و در گروه شاهد 37 نفر (7/61 درصد) مذکر بودند. استفاده از نیاسین به طور معنی-داری باعث کاهش فسفر (001/0p< ) ، کاهش هورمون پاراتیروئید (‌001/0p< ) و افزایش HDL (01/0>p) شد، ولی تغییر معنی-داری در مقادیر تری‌گلیسیرید و LDL نداشت.
نتیجه‌گیری: این تحقیق نشان داد که نیکوتینیک اسید باعث کاهش فسفر و هورمون پاراتیروئید و افزایش HDL در بیماران همودیالیزی می‌شود، ولی لازم است برای تعیین دوز مؤثر دارو مطالعات کامل‌تری انجام شود.
واژه‌های کلیدی: نیاسین، فسفر خون، PTH، پروفایل چربی، همودیالیز
نيمه آزمايشي : تجربي | موضوع مقاله: بيماريهاي عفوني
دریافت: 1393/9/29 | پذیرش: 1393/9/29 | انتشار: 1393/9/29

Amerian M, Sohrabi M B, Zolfaghari P, Yarmohammadi M, Nezakati E, Yahyaei E, et al . Effects of niasine on serum phosphorus, PTH and lipid profile in the hemodialysis patients in Shahroud city. MEDICAL SCIENCES 2015; 24 (4) :221-226