:: دوره 24، شماره 4 - ( زمستان 1393 ) ::
مریم قانع 1، راضیه خانپورزارنجی2
1- دانشکده علوم پایه، گروه میکروبیولوژی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اسلامشهر ، ghane@iiau.ac.ir
2- کارشناس ارشد محیط زیست، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال
سابقه و هدف: فاضلاب‌های بیمارستانی حاوی تعداد زیادی باکتری‌های مقاوم به آنتی‌بیوتیک است. در میان باکتری‌های مقاوم، باسیل‌های گرم منفی قادرند برای مدت طولانی در محیط باقی مانده و به عنوان مخازن ژن‌های مقاومت عمل کنند. هدف از این مطالعه ارزیابی مقاومت آنتی‌بیوتیکی باسیل‌های گرم منفی فاضلاب‌های بیمارستانی و بررسی الگوی پلاسمیدی در باکتری‌های مقاوم به چند دارو بود.
 روش بررسی: در این مطالعه تجربی، مقاومت آنتی‌بیوتیکی سویه‌های جدا شده با روش دیسک دیفیوژن بررسی شد. سویه‌های جدا شده مطابق با روش برگی ((Bergey شناسایی شدند و استخراج پلا سمید با روش لیز قلیایی انجام شد.
یافته‌ها: در مجموع، 320 سویه برای ارزیابی مقاومت آنتی‌بیوتیکی جدا شدند. بیشترین فراوانی مربوط به باسیل‌های گرم منفی (5/62%) و پس از آن باسیل‌های گرم مثبت (4/34%) و کوکسی‌های گرم مثبت (1/3%) بود. بیشترین سویه‌های جدا شده مربوط به E. coli (33%) و پس از آن Pseudomonas aeruginosa (17%) بود. از بین باکتری‌های جدا شده، 200 باکتری میله‌ای گرم منفی از لحاظ الگوی مقاومت نسبت به 8 آنتی‌بیوتیک، مورد بررسی قرار گرفتند. جنتامیسین و سفتریاکسون موثرترین آنتی‌بیوتیک و آمپی‌سیلین کمترین تاثیر را بر باکتری‌ها داشتند. در تمام سویه‌ها مقاومت چند دارویی مشاهده شد و 6% سویه‌ها نسبت به تمام آنتی‌بیوتیک‌ها مقاوم بودند. الکتروفورز DNA پلاسمیدی سویه‌های فوق نشان داد که همه آنها دارای پلاسمید با اندازه Kb 5/24- 5/1 بودند.
نتیجه‌گیری: نتایج نشان می‌دهد که باکتری‌هایی با مقاومت چند دارویی در فاضلاب‌های بیمارستانی وجود دارند و تهدیدی برای سلامت عمومی محسوب می‌شوند.
واژه‌های کلیدی: مقاومت چند دارویی، فاضلاب بیمارستانی، پلاسمید
نيمه آزمايشي : تجربي | موضوع مقاله: بهداشت حرفه اي
دریافت: 1393/10/1 | پذیرش: 1393/10/1 | انتشار: 1393/10/1

Ghane M, Khanpour Zarenji R. Detection of antibiotic resistant Gram negative bacteria and plasmid profiling of multi-drug resistant isolates in hospital effluents. MEDICAL SCIENCES 2015; 24 (4) :235-241