:: دوره 17، شماره 1 - ( بهار 1386 ) ::
سیدحسن منتظم 1، مقصود کفش نوچی ، اصغر تنومند
1- ، montazam2004@yahoo.com
سابقه و هدف: شیوع هپاتیت A بر اساس سن، ناحیه جغرافیایی و عوامل اجتماعی و محیطی متفاوت است. هدف این مطالعه، بررسی سرواپیدمیولوژی هپاتیت A بر اساس گروههای سنی مختلف و بررسی ارتباط عوامل موثر محیطی و اجتماعی با میزان شیوع بیماری است.
روش بررسی: در این مطالعه توصیفی – تحلیلی، سرم 346 نفر از نظر مقدار HAV Ab total و HAV IgM با روش ELISA ارزیابی شد. همچنین اطلاعات ضروری شامل سن، جنس، نوع مسکن، نوع آب مصرفی، شغل و میزان سواد فرد و والدینش به کمک یک پرسشنامه جمع آوری شد. بود. از آزمون کای دو برای آنالیز نتایج استفاده شد.
یافته ها: 63 نفر (9/23%) از افراد مورد پژوهش HAV Ab total مثبت داشتند حال آنکه میزان HAV IgM صفر درصد بود. ارتباط معنی داری از نظر جنس مشاهده نشد. میزان وابسته به سن آنتی بادی در هر دو جنس مشابه و در سنین بالاتر افزایش نشان داد. رابطه بین سطح تحصیلات فرد (و پدرش) و نتیجه آزمایش و تفاوت مقادیر مثبت HAV بر اساس نوع آب مصرفی معنی دار بود.
نتیجه گیری: تفاوت قابل ملاحظه ای در مناطق مختلف از نظر شیوع HAV Ab دیده می شود. میزان اندک آنتی بادی با توجه به نتایج مطالعه حاضر و پژوهشهای قبلی، نشانه احتمال تغییر الگوی HAV در ایران است. انجام HAV Ab برای اطرافیان بیمار و تجویز واکسن و ایمونوگلوبولین برای پیشگیری توصیه می شود.
واژه‌های کلیدی: سرواپیدمیولوژی، هپاتیت A، HAV Ab.
موضوع مقاله: علوم تغذيه
دریافت: 1385/6/15 | انتشار: 1386/1/26

Montazam S, Kafshounchi M, Tanoumand A. Age-specific prevalence of antibodies to hepatitis A in rural and urban population of Malekan city. MEDICAL SCIENCES 2007; 17 (1) :41-44

منتظم سیدحسن، کفش نوچی مقصود، تنومند اصغر. بررسی سرواپیدمیولوژی هپاتیت A در جمعیت شهری روستایی شهرستان ملکان بر حسب سن و ارتباط آن با خصوصیات دموگرافیک. فصلنامه علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی تهران. 1386; 17 (1) :41-44